powered by Surfing Waves

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Εγκρίθηκαν 2,6 εκατομμύρια Ευρώ στο δήμο μας για να ξοφλήσει τα βερεσέδια του. Τι γίνεται όμως με την ΔΕΥΑ;




Το ΥΠΕΣ ενέκρινε πριν μια μέρα  την επιχορήγηση συνολικού ποσού 2.592.856,00 Ευρώ στο δήμο μας  αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τρίτους (βερεσέδια).  Για την εξόφληση των παραπάνω οφειλών, απαιτείται η δημιουργία ειδικού λογαριασμού κάθε δήμου με τίτλο «Υπουργείο Εσωτερικών – Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Δήμου…» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να διευκολύνεται η παρακολούθηση της διαδικασίας πληρωμών και η διενέργεια σχετικών ελέγχων που απορρέουν από τη συμβατική υποχρέωση του Υπουργείου.

Πόσα χρωστάει ο δήμος μας;

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τoυ δήμου μας σε ιδιώτες (Βερεσέδια) το Δεκέμβρη του 2011 ήταν 2.592.856 και μέσα σε 7 μήνες (Ιουλιο 2012) αυξήθηκαν κατά 14% σε 2.955.949 ευρώ. Το Σεπτέμβρη του 2012 ήταν 2.937.023.

 Πως θα γίνει η εξόφληση


ΤΟ ΥΠΕΣ απέστειλε στους δήμους οδηγίες για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους
 εγκύκλιος 2¨ Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων

  Οι δήμοι επιδεικνύουν αδυναμία στην πληρωμή των οφειλών τους

Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), Γιάννης Μουράτογλου,   μολονότι ήδη βρίσκονται στη διάθεση των δήμων χρήματα για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τρίτους, οι δήμοι επιδεικνύουν αδυναμία στην πληρωμή των οφειλών τους εν μέσω κρίσης. Όπως σημείωσε ο κ. Μουράτογλου, μόλις πέντε δήμοι παρουσιάζουν απορροφητικότητα των κονδυλίων που προορίζονται για την αποπληρωμή των οφειλών τους, άνω του 50% και άλλοι περίπου 20 δήμοι παρουσιάζουν απορροφητικότητα άνω του 25%. Οι υπόλοιποι δήμοι εμφανίζουν ακόμη μικρότερη απορροφητικότατα.



Τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες  οφειλές της ΔΕΥΑ  (Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης);

Ειδική επιχορήγηση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τα Νομικα προσωπα
 Το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε  το Μαϊο προς τους Δήμους όλης της χώρας την εγκύκλιο   με την οποία ξεκινάει η διαδικασία ένταξης στην ειδική επιχορήγηση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την αγορά των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ, τα οποία μετέχουν στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Σε σχέση με την πορεία απορρόφησης των 162 Δήμων και των Περιφερειών που έχουν ενταχθεί ήδη στη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 800.000.000 Ευρώ, έχουν ήδη διοχετευθεί στην αγορά περισσότερα από 150.000.000 Ευρώ.

Επιπλέον, εστάλη σπρος του Δήμους έγγραφο με το οποίο επιλύονται διαδικαστικά θέματα σε ό,τι αφορά την διαδικασία απορρόφησης της επιχορήγησης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία.

Για την πορεία απορρόφησης και το ύψος των παρακρατήσεων υπέρ του Προγράμματος ΑΚΣΙΑ (ν.4147/2013) στο τέλος Μαΐου το Υπουργείο Εσωτερικών θα δημοσιοποιήσει αναλυτικούς πίνακες με την πορεία απορρόφησης ανά Δήμο.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.