powered by Surfing Waves

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Καρκινική η "ως-έχειτιδα" του Δ.Σ. : "Ως έχει" εγκρίνεται ο εξαπλασιασμός της δυναμικότητας των ιχθυοκαλλιεργειών στο Καντήλι.


Δυο  Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη επέκαση και την δημιουργία νέας πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας αντιστοιχά  απο την ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε" στον όρμο « Κόφινα» που θα αυξησει την δυναμικότητα  παραγωγής σε 2.540,5 τόνους ετησίως.

Σύμφωνα με  την Στρατηγική Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την εφαρμογή Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών   στο δήμο μας (Ζώνη 3 Κανδήλι Κόφινα Δ. Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας) προβλέπονται ιχθυοκαλλιέργιες σε θαλ.έκταση 1.280 στρεμματων και μέγιστη επιτρεπόμενη  δυναμικότητα 2.875 τόνων ετησίως θαλάσσιων ιχθύων.  Ουσιαστικά η "ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε"  περιχαράκωσε τα δικαιώματα της κάνοντας προ-κατάληψη  σχεδόν όλης επιτρεπόμενης δυναμικότητας παραγωγής ιχθύων στο δήμο μας.

23 δήμοι  εκφράζουν οργανωμένα τις επιφυλάξεις τους στις ιχθυοκαλλιέργειες, ο δικός μας "αλλού αρμενίζει"

Η κώφωση και η πνευματική μυωπία θα πρέπει να είναι  τα συμπτώματα της "ως-έχει-τιδας" που πλήττει το  δημοτικό συμβούλιο μας αφού κανενός  το αυτί δεν ίδρωσε για τα  σοβαρά θέματα που έθεσε  ο κ. Λιαγκάκης . Δεν τόλμησαν να ρωτήσουν ούτε για θέσεις εργασίας ούτε για τυχόν οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το δήμο.   Ως γνωστό στην εγκατάσταση  ιχθυοκαλιεργειων εχουν εναντιωθεί  πολλοι δήμοι της χώρας (Επιδαύρου,   Σαλαμίνας, Κέρκυρας, κλπ.)
Για την επέκταση των υδατοκαλιεργειών Βόρειο  Ευβοϊκό  έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεση τους 4 σύλλογοι του δήμου Λοκρών για δραματική υποβάθμιση  το θαλάσσιου περιβάλλοντος του κόλπου  και  προβλήματα την τουριστική ανάπτυξη  του Βόρειου Ευβοϊκού.

Το  Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας όμως  όπως ήταν προβλέψιμο χωρίς καμιά  απολύτως επιφύλαξη και χωρίς κανένα ερωτηματικό υπερψήφισε τις  δυο ΜΠΕ   "ως έχει" ,  κωφαίνοντας στο ότι  23 δήμοι της χώρας  (δήμος Αγαθονησίου,. Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ιθάκης, Καλύμνου,  Καρυστίας, Κεφαλλονιάς, Κορινθίων, Λειψών, Λέρου Λευκάδας, Λοκρών, Μεγανησίου, Μεγαρέων,Ναυπλιέων, Ξηρομέρου, Οινουσσών, Πύλου – Νέστορος, Σαλαμίνας, Σύμης, Τροιζηνίας,  Χάλκης και  Χαλκιδέων)  έχουν ξεσηκωθεί και για τις Ιχθυοκαλιέργειες/ Διαβάστε εδώ για την  Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας και τις ενεργειες της.



Το κίνδυνο να μετατραπεί ο Βόρειος Ευβοϊκός σε νεκρή θάλασσα από την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση ιχθυοκαλλιεργειών από τις ιχθυοκαλλιέργειες προειδοποιεί ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας και με επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ που κοινοποιεί στις τοπικές αρχές καταγγέλλει “οτι έγινε σκανδαλώδης απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης στον κόλπο από την Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ.



Απο τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας

 Στέφου : Κύριοι Σύμβουλοι, η Δνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με το 2867/110941/12.06.2013 έγγραφό της, μας ενημέρωσε για τη «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία νέας πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειες, που θα δημιουργηθεί από την μετατόπιση περίπου 100 μέτρων , υφιστάμενης πλωτής μονάδας σε

θαλάσσια έκταση 40 στρεμμάτων στη θέση «Όρμος Κόφινας», Τοπικής Κοινότητας Δαφνούσας, Δ.Ε. Κηρέως, Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ν. Ευβοίας της εταιρείας «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε» με αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας από 390 τόνους σε 1.462,5» ζητώντας έκφραση απόψεων.
Για το ίδιο θέμα η Δνση Αγροτικών Υποθέσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το 458/103294/13.06.2013 έγγραφό της μας ενημέρωσε για το αίτημα της εταιρείας «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε» για μίσθωση θαλάσσιας έκτασης 40 στρεμμάτων για μετεγκατάσταση (μετατόπιση) μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας,
στη θέση «Κοκκαλάκι», Τοπικής Κοινότητας Δαφνούσας, Δ.Ε. Κηρέως, Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ν. Ευβοίας, που σχετίζεται με το αντικείμενο της ΜΠΕ προς ενημέρωση και έκφραση απόψεων. Επιπλέον η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
με το 71672/341/19.06.2013 έγγραφό της μας ενημέρωσε για την δημοσιοποίηση της ανωτέρω ΜΠΕ και την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης προκειμένου να εκδοθούν ή μη οι Περιβαλλοντικοί Όροι της μονάδας.
Σύμφωνα με τις ανωτέρω μελέτες η «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε» αιτείται να προβεί σε «μετατόπιση και αναδιάταξη υφιστάμενης και λειτουργούσας μονάδας δέκα (40) στρεμμάτων και δυναμικότητας 390 τόνων, σε όμορη θέση (μετατόπιση περίπου 50μ), με αύξηση της νέας ετήσιας δυναμικότητας σε 1.462,5 τόνους θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 της αριθμ. 31722/4.11.2011 ΚΥΑ – ΦΕΚ2505/Β/4.11.2011»
Η «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε» έχει καταθέσει στις ανωτέρω Υπηρεσίες αναλυτικό φάκελο στοιχείων, ο οποίος μας έχει διαβιβαστεί και ο οποίος όπως σας έγινε γνωστό ήταν και είναι στη διάθεση των Δημοτικών Συμβούλων προς ενημέρωση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση και έχοντας υπόψη :
1. Την θετική εισήγηση του Δημάρχου

Κουτσουράς Σταύρος: Πρόταση μου είναι το προσωπικό που θα απασχοληθεί να είναι ντόπιοι άνεργοι.
Λιαγκάκης Ευστάθιος: Δεν ψηφίζω γιατί εκκρεμεί τα χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Υπάρχουν καταγγελίες ότι «ξέρουν την ώρα που πιάνουν δουλειά αλλά όχι την ώρα απόλυσης τους. Διαπιστώνω ότι το γράμμα του νόμου χρησιμοποιείται μόνο για κάποιες περιπτώσεις.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (19/1) Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Εγκρίνει την «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία νέας πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειες, που θα δημιουργηθεί από την μετατόπιση περίπου 100 μέτρων , υφιστάμενης πλωτής μονάδας σε θαλάσσια έκταση 40 στρεμμάτων στη θέση «Όρμος Κόφινας», Τοπικής Κοινότητας Δαφνούσας, Δ.Ε. Κηρέως, Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ν. Ευβοίας της εταιρείας «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε» με αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας από 390 τόνους σε 1.462,5»,όπως έχει.

2.  ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (19/1) Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Εγκρίνει την «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επέκταση θαλάσσιας έκτασης κατά 10 στρέμματα, υφιστάμενης πλωτής μονάδας σε θαλάσσια έκταση 10 στρεμμάτων στη θέση «Κοκκαλάκι», Τοπικής Κοινότητας Δαφνούσας, Δ.Ε. Κηρέως, Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ν. Ευβοίας της εταιρείας «ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε» με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας πλωτής μονάδας, συνολικής θαλάσσιας έκτασης 20 στρεμμάτων και ετήσιας δυναμικότητας 1.078 τόνων», όπως έχει.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.