powered by Surfing Waves

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ακαρπία στα ελαιόδεντρα του δήμου μας



Το γραφείο Αγροτικής Παραγωγής & Αλιείας του Δήμου μας γνωστοποιεί τα εξής:
«Στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος, για μεγάλο αριθμό αγροτών της περιοχής μας. Καλλιεργούνται ελιές τόσο για επιτραπέζιες (ποικιλίες Αμφίσσης, Καλαμών), όσο και για ελαιόλαδο (ποικιλίας Μεγαρείτικη κ.λ.π.).
Ο φετινός χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος και η ελιά εισήλθε σε πρώιμη ανθοφορία η οποία ήταν πλούσια και οι παραγωγοί περίμεναν μια ανάλογη καρπόδεση.
Όμως οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στα τέλη Απριλίου και στα μέσα Μαΐου σε συνδυασμό με συνεχόμενες βροχοπτώσεις κατά την ίδια περίοδο, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην συντελεστεί κανονικά η γονιμοποίηση και η καρπόδεση της ελιάς. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε τελικά τα
ελαιόδεντρα σε ακαρπία και σχινοκαρπία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι λόγω της μειωμένης καρποφορίας, κατά το τρέχον έτος δακοκτονία θα διενεργηθεί μόνο στις 4 από τις 11 Δημοτικές/ Τοπικές κοινότητες όπου παραδοσιακά γινόταν.
Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η πλειοψηφία των παραγωγών, τηρεί με επιμέλεια τις συνιστώμενες καλλιεργητικές φροντίδες των ελαιοδέντρων (κλάδεμα, λίπανση, ψεκασμοί κ.λ.π.).
Επειδή το πρόβλημα της ακαρπίας και σχινοκαρπίας της ελιάς στην περιοχή μας, φαίνεται πως είναι έντονο και στερεί ένα βασικό εισόδημα από τους αγρότες και μάλιστα μέσα σε μια εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία που βιώνουν, παρακαλούμε όπως:

· κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την περιοχή ώστε να διαπιστώσει την ζημιά και

· να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες για να λάβουν οι παραγωγοί την αποζημίωση που δικαιούνται για την στήριξη του πενιχρού αλλά σημαντικού για αυτούς εισοδήματός τους.


Το έγραγραφο πήγε στο δημοτικό συμβούλιο που το συνυπόγραψε.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.