powered by Surfing Waves

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ο Μπουραντάς στον Υπουργό για τη σήραγγα στον Άγιο και το λιμάνι Μαντουδίου

















Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς


Με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Μπουραντάς, εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τις άμεσες ενέργειες του για τη δρομολόγηση της ένταξης και της κατασκευής της Παράκαμψης Χαλκίδας καθώς και των παρακάμψεων Βασιλικού και Αμαρύνθου.


Κύριε Υπουργέ

Για την συνάντηση που είχατε την Πέμπτη 11 Ιουλίου με την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Στερεάς, για το βασικό οδικό δίκτυο της Εύβοιας, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γιατί κατανοήσατε άμεσα το πρόβλημα και το κυριότερο, δώσατε συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις στους συνεργάτες σας, για την δρομολόγηση της ένταξης και της κατασκευής της Παράκαμψης Χαλκίδας και των παρακάμψεων Βασιλικού και Αμαρύνθου, που είναι απολύτως έτοιμες από πλευράς μελετών (άλλωστε η δεύτερη έχει δημοπρατηθεί ως έργο) αλλά και της παράκαμψης Αλιβερίου που όπως ενημέρωσε ο Προϊστάμενος της ΔΜΕΟ, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, αν θα ενταχθούν οι παρακάμψεις ως ενάριθμα έργα στο πρόγραμμα που ισχύει, με δεδομένη την αρνητική θέση του Υπουργείου Ανάπτυξης σε τέτοιες περιπτώσεις, ή θα ενταχθούν το 2014 (πρώτο έτος της προγραμματικής περιόδου 2014-2020).

Τονίζουμε όμως, πως είναι απαραίτητη η ένταξη της παράκαμψης Χαλκίδας ως ενάριθμο έργο για να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων και η δημοπράτηση του έργου ώστε να μη χαθεί καθόλου χρόνος.

Για την παράκαμψη Βασιλικού, δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε αφού έχει ήδη δημοπρατηθεί και υπάρχει ανάδοχος. Αν ο ανάδοχος επιμένει στη διάλυση της εργολαβίας, μπορεί να κληθεί ο επόμενος και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Οι άλλες δύο παρακάμψεις, Αμαρύνθου και Αλιβερίου, είναι δυνατό να ενταχθούν το 2014, πρώτο έτος της επόμενης προγραμματικής περιόδου, 2014-2020.

Για το βόρειο άξονα θέτω υπόψη σας τα εξής:

Είναι δεδομένο ότι με την κατασκευή της παράκαμψης Χαλκίδας, ο χρόνος προς βόρ. Εύβοια θα μειωθεί κατά 20 και πλέον λεπτά, γεγονός πολύ σημαντικό.

Η προώθηση του βόρειου άξονα, που θα περιλαμβάνει και τη σήραγγα των 2,5 χιλ. στον Άγιο, σημείο στο οποίο κάθε χειμώνα με τις χιονοπτώσεις διακόπτεται η κυκλοφορία, θα επιλύσει το πρόβλημα της απομόνωσης και του αποκλεισμού της βόρειας Εύβοιας από τον υπόλοιπο Νομό, αλλά και από την Αθήνα.

Ήδη κατασκευάζεται το λιμάνι Μαντουδίου, μέσα από το οποίο θα γίνεται πλέον η σύνδεση των βόρειων Σποράδων και ο χρόνος «Αθήνα-Σκόπελος» π.χ. θα μειωθεί περισσότερο από το 50% του χρόνου που απαιτείται σήμερα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για την ασφάλεια των μετακινήσεων και την ανάπτυξη του τόπου, πρέπει να γίνουν τα εξής:
Να ολοκληρωθεί η μελέτη του τμήματος των 8 χιλ. μέχρι την είσοδο της σήραγγας, από την πλευρά των Ψαχνών και να εκτελεστεί το έργο.
Η σήραγγα των 2,5 χιλ. είναι απόλυτα απαραίτητη και πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη.

Ο προϋπολογισμός του έργου, όπως είπε ο προϊστάμενος της ΔΜΕΟ είναι 30 εκ. €.
Μετά τη σήραγγα απαιτούνται σημαντικά έργα για την κάθοδο από τον ορεινό όγκο στην περιοχή του Προκοπίου (Αγ. Ιωάννης ο Ρώσσος).

Μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη αυτού του δύσκολου τμήματος και να κατασκευαστούν τα έργα, θα ήταν αναγκαία η βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, στον συντομότερο δυνατό χρόνο.
Οι μελέτες μετά τον ορεινό όγκο, προς Μαντούδι, Στροφυλλιά και Αγ. Άννα είναι σε καλύτερο επίπεδο και τα έργα δεν έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες.

Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν οι μελέτες το συντομότερο δυνατό, με πρώτη την παράκαμψη της Αγ. Άννας, η οποία μελετάται, λόγω κατολίσθησης, από το 2003.
Για τη χρηματοδότηση των μελετών του βόρειου άξονα, πρέπει να ενταχθούν ως υποέργο στην παράκαμψη Χαλκίδας.

Σε αυτό το έγγραφο γίνεται αναφορά μόνο για το Εθνικό Οδικό Δίκτυο και όχι για το Επαρχιακό ή το Δημοτικό.

Οι αναγκαιότητες και οι προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος και πόροι αυτή την περίοδο, σε άλλα τμήματα, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν μελετητικά, αλλά είναι δύσκολο να κατασκευαστούν όλα στην προγραμματική περίοδο, 2014-2020.

Κύριε Υπουργέ αφού σας ευχαριστήσουμε και πάλι, είναι δεδομένο ότι με τις κατευθύνσεις σας, στην συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τα άλλα στελέχη, βάζετε την προσωπική σας σφραγίδα στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της Εύβοιας.

Πρέπει να ευχαριστήσουμε επίσης και τα στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας, που μέσα από δυσκολίες, κυρίως στον οικονομικό τομέα, κατάφεραν να έχουμε σήμερα αρκετές ολοκληρωμένες μελέτες και αρκετές άλλες να βρίσκονται σε καλό επίπεδο.

Με εκτίμηση

Ο Αντιπεριφερειάρχης

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.