powered by Surfing Waves

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Κίνδυνος θάνατος από τα νοθευμένα ποτά - Οι τέσσερις κατηγορίες και οι βλάβες που προκαλούν στον οργανισμό

Κινδύνους για την υγεία όσων τα καταναλώνουν κρύβουν τα νοθευμένα ποτά που σερβίρονται σε πολλά μαγαζιά της χώρας. Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατά καιρούς έχουν εντοπίσει εργαστήρια νόθευσης ποτών ενώ έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων που καταφθάνουν στην Ελλάδα από άλλες χώρες.
Μόλις το 2% των νυχτερινών κέντρων ελέγχεται κάθε χρόνο για ύπαρξη νοθευμένων ποτών. Ακόμα και μεταλλικό χρώμα αυτοκινήτου έχει εντοπιστεί μέσα σε ποτά. Μια βιομηχανία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί στον κόσμο της νυχτερινής διασκέδασης με κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
 Η κατάσταση χειροτερεύει  στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες με θύματα κυρίως τους νέους και οξύνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί η νοθεία πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματά της, αφού πλέον η «μεταμφίεση» που εφαρμόζεται είναι αριστοτεχνική.
Πρόσφατα στην Τουρκία 3 Ρωσίδες πέθαναν από νοθευμένα ποτά και 30 κινδύνεψαν σοβαρά.Τα πιο επίφοβα για νοθεία ποτά θεωρούνται η βότκα, το ουίσκι, η τεκίλα και το τζιν. 




Πέραν του γεγονότος ότι το κράτος χάνει ένα τεράστιο ποσοστό από τους δασμούς, αφού περισσότερο από το 80% ενός τέτοιου ποτού είναι φόρος, αυτό που είναι ανυπολόγιστο, είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση ενός νοθευμένου ποτού


Τα ποτά αυτά προκαλούν:

Πονοκεφάλους,
Ζαλάδες,
Γαστρεντερικές διαταραχές,
Τύφλωση,
Μερική απώλεια μνήμης,
Ελλειψη συγκέντρωσης,
Βλάβες στο συκώτι βλάβες στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Σε μερικές περιπτώσεις από υπερκατανάλωση τέτοιων ποτών προκλήθηκε κώμα και στην συνέχεια θάνατος.

Οι τέσσερις κατηγορίες των νοθευμένων ποτών:


1. Αραιωμένα

Αραιώνονται με νερό. Σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή.

2. Αλλαγή Ετικέτας

Αλλάζουν την ετικέτα σε φθηνά ποτά και τα παρουσιάζουν ως ακριβά επώνυμα. Και εδώ επιβαρύνεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή.

3. Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη.

Αντι της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά προστίθεται μεθυλική αλκοόλη που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, αλλά ακόμη και τύφλωση αν καταναλώνεται συστηματικά. Η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών προκαλεί ζαλάδες και έντονους πονοκεφάλους.

4. Νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη

Η μέθοδος αυτή εγκυμονεί τους σοβαρότερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η αλκοόλη που χρησιμοποιείται στα ποτά αυτά προέρχεται από διάφορα βιομηχανικά υγρά και χρώματα που περιέχουν τοξικές προσμίξεις. Η συστηματική τους κατανάλωση προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, το


10 κανόνες για να προφυλαχθείτε από τη νοθεία
1.  Να μην πίνετε νηστικοί.

 2. Να ζητάτε πάντα συγκεκριμένη μάρκα ποτού.
      
3. Όταν παραγγέλνετε μπουκάλι, να απαιτείτε να σας το σερβίρουν στο τραπέζι και να το ανοίγουν μπροστά σας.
      
4. Όταν παραγγέλνετε ποτήρι, να απαιτείτε  να σας το σερβίρουν επάνω στο μπαρ για να βλέπετε τι πίνετε.
      
5. Να προτιμάτε να πίνετε μια συγκεκριμένη μάρκα ποτού για να είναι πιο εύκολο να ξεχωρίζετε την καθαρότητα από τη γεύση και το χρώμα.
      
6. Να γνωρίζετε πως έχετε δικαίωμα να επιστρέψετε το ποτό του.

7. Να μην ανακατεύετε διάφορα ποτά όταν πίνετει.
      
8. Να  μην επηρεάζεστε από τα περιστασιακά ποτά που είναι στη μόδα.

9. Να φροντίζετε να συχνάζετε  σε μαγαζιά εμπιστοσύνης.

10.
Όταν πίνετε να μην οδηγείτε 

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.