powered by Surfing Waves

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Νυχτερινές περιπολίες στα δάση του δήμου μας



Όπως προκύπτει απο το Διαύγεια η Δ/νση Δασών Στερεάς Ελλάδας υλοποίει πρόγραμμα νυχτερινών περιπολιών δασοπροστασίας στα δάση του δήμου μας. Οι περιπολίες ήταν αυξημένες την περίοδο πριν τα χριστούγεννα για την προστασια των ελατοκορυφών και καλλωπιστικών κλώνων από τους λαθροϋλοτόμους


Τι ισχύει στο Δήμο μας για την καυσοξύλευση

 Το δασαρχείο Λίμνης εξέδωσε την παρακάτω ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΚΑΥΣΟΞΥΛΕΥΣΗΣ που έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια:


1. Επιτρέπουμε την υλοτομία δασικών δένδρων κυρίως ξηρών ιστάμενων ή κατακείμενων, χλωρών κατακείμενων, ιστάμενων aποκορυφωμένων και στρεβλών, την υλοτομία του από αείφυλλα πλατύφυλλα υπορόφου της Χαλεπίου Πεύκης (κυρίως για λόγους πυροπροστασίας) καισυγκεκριμένα με αραίωση πυκνών συστάδων ιδίως από βραχύκορμους πλατύφυλλους θάμνους (πουρνάρι, σχίνο, φιλύκι, κουμαριά ) και δευτερευόντως σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον δεν υπάρχουν προ"ίόντα υπορόφου, την υλοτομία χλωρών ιστάμενων τα οποία είναι ακατάλληλα για παραγωγή τεχνικής ξυλείας, στα Δημόσια και μη Δημόσια δάση της περιοχής μας, για την παραγωγή καυσόξυλων προς ικανοποίηση των ατομικών αναγκών των κατοίκων των δασόβιων και παραδασόβιων Κοινοτήτων καιΟικισμών του Δασαρχείου Λίμνης.

Δικαιούχοι των ανωτέρω είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των Τοπ. Κοινοτήτων στις οποίες υπάγονται
τα δάση με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και εφόσον υπάρχει δυνατότητα οι μόνιμοι κάτοικοι των όμορων Τοπ. Κοινοτήτων.

Η παραγωγή όλων των ανωτέρω δασικών προ.ίόντων θα γίνεται ατελώς, κατόπιν σχετικού αιτήματος με υπόδειξη του τοπικού δασικού οργάνου της περιοχής ( Δασοφύλακα κ.λ.π) και με προσήμανση των ιστάμενων (ξηρών,aποκορυφωμένων πλέον των 2/5 του συνολικού ύψους καιτων ακατάλληλων για τεχνική ξυλεία).

Το συνολικό βάρος καυσόξυλων από τις ανωτέρω περιπτώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 τόνους ή 10 χκμ, κατ' έτος για κάθε οικογένεια.

Για τον καλύτερο προγραμματισμό και την εξυπηρέτηση των πολιτών η υποβολή των αιτημάτων θα γίνεται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαίου.

Η εξέταση των αιτημάτων, η υλοτομία και η διακίνηση από τα δάση προς τις Τοπικές Κοινότητες και Οικισμούς θα γίνεται κατά τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο­ Νοέμβριο κάθε έτους.

Επίσης επιτρέπουμε την υλοτομία δασικών δένδρων και θάμνων προς παραγωγή υπορθωμάτων αμπέλων, βεργών αναρρίχησης κηπουρικών φυτών, πασσάλων για περίφραξη ποιμνιοστασίων, κήπων κλπ, εφόσον χρησιμοποιούνται για τις ίδιες ανάγκες αποκλειστικά και μόνον του υλοτομούντος.

Η εκτίμηση των αναγκών σε πασσάλους καθώς και η υπόδειξη των δασικών δένδρων και η πιστοποίηση της χρησιμοποίησής τους θα γίνεται από τους τοπικούς Δασοφύλακες.

Η διακίνηση κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα γίνεται χωρίς δασονομικά έγγραφα αλλά με υπηρεσιακό σημείωμα της Υπηρεσίας μας.

Απαγορεύουμε τη μεταφορά και διάθεση στο εμπόριο των ανωτέρω ατελώς παραγομένων δασικών προϊόντων, την μεταφορά και πώλησή τους με οποιοδήποτε μέσο στις Τοπικές Κοινότητες και Οικισμούς της περιοχής του Δασαρχείου μας καθώς και τη μεταφορά και διάθεση αυτών εκτός της περιοχής ευθύνης μας.

Απαγορεύουμε την υλοτομία των δασικών ειδών Αριάς και Δρυός, ως κατ'εξοχήν δύσφλεκτων και ε δαφοβελτιωτικών.

2. Επιτρέπουμε την υλοτομία των αυτοφυών δασικών δένδρων, που φύονται αραιά και μεμονωμένα
μέσα σε γεωργικά ή δενδροκομικά καλλιεργούμενες εκτάσεις και μέχρι 5 το στρέμμα, καθώς και των τεχνητών ή φυσικών δασικών λωρίδων πλάτους μέχρι δέκα (10) μέτρα, που παρεμβάλλονται μεταξύ των εκτάσεων που καλλιεργούνται γεωργικά ή δενδροκομικά και δεν αποτελούν συνέχεια δάσους (σύμφωνα με την παράγραφο 1 στ του άρθρου 177 του Ν.Δ. 86/69). Η υλοτομία θα γίνεται ατελώς και χωρίς άδεια, ύστερα από αυτοψία και έγκριση του αρμοδίου δασικού οργάνου της περιοχής, αλλά με προσήμανση των υλοτομητέων δέντρων εφόσον ή υλοτομία κρίνεται αναγκαία (και ιδιαίτερα του πλατάνου) με βάση τις πραγματικές συνθήκες της καλλιέργειας και προορίζονται για ικανοποίηση των ατομικών αναγκών του ιδιοκτήτη, κατόπιν σχετικής αίτησης του. Η αίτηση θα συνοδεύεται με παραστατικά ιδιοκτησίας και εάν αυτά λείπουν θα συνοδεύεται με Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία θα δηλώνει ότι είναι κάτοχος της έκτασης και των δένδρων καθώς το εμβαδόν  και τα όρια αυτής.

Σε περίπτωση όμως που τα δασικά προ'ίόντα που προέρχονται από την υλοτομία των ανωτέρω αυτοφυών δασικών δένδρων ή την υλοτομία των δασικών λωρίδων προορίζονται για την ικανοποίηση ατομικών αναγκών των ιδιοκτητών εκτός περιοχής του Δασαρχείου Λίμνης τότε η διακίνησή τους θα γίνεται με δασονομικά έγγραφα δηλωτικά της προέλευσής τους. Εφόσον προορίζονται για το εμπόριο η υλοτομία τους θα διενεργείται ύστερα από έγκριση της Υπηρεσίας μας με έκδοση σχετικής άδειας υλοτομίας.

Αυτοφυή δασικά δένδρα τα οποία κρίνεται ότι έχουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον ή αισθητική αξία θα αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα και η υλοτομία τους θα διενεργείται ύστερα από αυτοψία αρμοδίου δασικού υπαλλήλου.

3. Επιτρέπουμε τη συλλογή, διαμόρφωση και μεταφορά υπολειμμάτων υλοτομιών από τα δασικά συμπλέγματα που ενεργούνται υλοτομίες, ατελώς και άνευ αδείας αλλά με την υπόδειξη των δασικών υπαλλήλων της περιοχής, από τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας, στην περιφέρεια, της οποίας βρίσκεται το δάσος, μετά το πέρας της μετατόπισης, μεταφοράς και διάθεσης των εξελεγμένων δασικών προ'ίόντων και εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του δασικού οδικού δικτύου, με υπηρεσιακό σημείωμα της Υπηρεσίας μας.

4. Στις περιπτώσεις που υπάρχει σε ισχύ διαχειριστική μελέτη στα δημόσια και μη δημόσια δάση της περιφέρειάς μας, οι ατομικές ανάγκες των κατοίκων σε τεχνική ξυλεία και καυσόξυλα θα ικανοποιούνται όπως ορίζεται σ' αυτές.

5. Όταν σε κάποιο δάσος δημιουργηθούν για οποιοδήποτε λόγο συνθήκες τέτοιες που να απαιτούν τη λήψη ιδιαιτέρων μέτρων τότε θα εκδίδεται ειδική Δ.Α.Δ για το δάσος αυτό.


6. Κατά τον ίδιο τρόπο, όπως στην παρ. 1, ρυθμίζεται η υλοτομία για ατομικές ανάγκες σε καυσόξυλα, όταν δεν υπάρχει διαχειριστική έκθεση, στα ιδιωτικά δάση για τις ανάγκες των ιδιοκτητών, στα συνιδιόκτητα για τις ανάγκες των συνιδιοκτητών, στα διακατεχόμενα για τις ανάγκες των διακατόχων ή των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας στην περιφέρεια της οποίας υπάγεται το δάσος, όταν αυτό διακατέχεται από το Δήμο ή την Τοπική Κοινότητα καθώς και στα δασοτεμάχια που προέρχονται από αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών. Για τα δασοτεμάχια αυτά ( εποικιστικά) επισημαίνεται ότι όταν προηγείται κανονική υλοτομία με πίνακα υλοτομίας ( για εμπόριο ) τότε θα τηρείται ο χρόνος περιφοράς και για τις ατομικές ανάγκες.

7. Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, επιτρέπεται η υλοτομία, συλλογή και μεταφορά των καυσοξύλων από της 7.00 π.μ έως τη δύση του ηλίου και κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.

8. Καταργούμε κάθε προηγούμενη διάταξή μας περί καυσοξύλευσης και υλοτομίας δένδρων μέσα
σε αγρούς κήπους κ.λ.π.

9. Η παρούσα αρχίζει από τη δημοσίευσή της και ισχύει για δέκα ( 10) χρόνια.

10. Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 268 του Ν.Δ. 86/69 και τα παράνομα δασικά προ"ίόντα και χρησιμοποιούμενα μέσα κατάσχονται και δημεύονται σύμφωνα με το άρθρο 271του Ν.Δ. 86/69.

Η τήρησή της ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.
Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.