Δημοσιεύτηκαν στο Διαύγεια δύο αποφάσεις της ΔΕΥΑ με τις οποίες επιδιώκεται να φέρουν τα λύματα του Πηλίου και της Αγκάλης στο Κυμάσι. Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ αποφάσισε να ξανά-υποβάλει αιτήσεις για χρηματοδότηση των έργων μεταφοράς των λυμάτων του οικισμού Αγκάλης και Πηλίου στο Βιολογικό Καθαρισμό Μαντουδίου σε πρόσκληση του ΕΣΠΑ.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ η κα. Λουκά η οποία συμφώνησε με την εισήγηση του Ψαρρού αλλά συμπλήρωσε ότι αντί τα λύματα να μεταφερθούν στο Μαντούδι να κατασκευαστούν μονάδα επεξεργασίας στο Πήλι και την Αγκάλη.
Το έργο αποχέτευσης της Αγκάλης είχε απενταχθεί το Δεκέμβρη του 2012 λόγω καθυστερήσεων του δήμου και η προηγούμενη αίτηση για τα λύματα του Πηλίου είχε απορριφτεί. Ο βιολογικός καθαρισμός Μαντουδίου έχει σχεδιαστεί να εξυπηρετεί λύματα από 5.000 κατοίκους και βοθρολύματα από 3.000 κατοίκους. Ήδη ο Βιολογικός Καθαρισμός Μαντουδίου έχει προγραμματιστεί να εξυπηρετεί τους οικισμούς Μαντουδίου, Κηρίνθου, Φαράκλας, Σπαθαρίου Μετόχίου, Ζ. Πηγής, Στροφυλιάς, και Προκοπίου που έχουν πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους και τα βιομηχανικά λύματα της προγραμματισμένης ΒΙΠΕ. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός αιχμής της Αγκάλης υπολογίζεται στους 15.000 με 20.000 άτομα και του Πηλίου γύρω στα 5.000 άτομα.
Τελευταία αποκαλύφθηκε από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας ότι ο βιολογικός καθαρισμός Μαντουδίου απορρίπτει ακατέργαστα τα λύματα στην θάλασσα. Δεν υπάρχει ενημέρωσει ακόμη αν έχει αποκατασταθεί η σωστή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Μαντουδίου.
Η κατασκευή ξεχωριστών βιολογικών θα κοστίσει λιγότερο και ο μεγαλύτερος χρόνος παραμονής των λυμάτων εντός των αγωγών, εξαιτίας του μεγαλύτερου μήκους του δικτύου που δημιουργείται θα προκαλεί αναερόβιες ζυμώσεις και περισσότερη δυσοσμία. Η πιθανότητα βλαβών και αστοχιών που μπορεί να σημειωθούν είναι μεγαλύτερη λόγω μήκους. Η παγκόσμια εμπειρία από την εγκατάσταση βιολογικών μονάδων επεξεργασίας λυμάτων ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να έχουμε υπερσυγκεντρώσεις λυμάτων, δηλαδή δεν είναι συνετό να μετατρέπουμε τις τοπικές μονάδες επεξεργασίας σε διατοπικές. Οι υπερσυγκεντρώσεις προκαλούν υπερτροφισμό της θαλάσσιας περιοχής όπου διοχετεύονται τα επεξεργασμένα λύματα και μετατρέπονται σε παράγοντες ανισορροπίας ή ακόμη και πιθανές εστίες μετάδοσης βακτηριακών παθογόνων. Η κάθε κοινωνία θα πρέπει να αναλαμβάνει τα απόβλητα της και να μην τα φορτώνει στο γείτονα της
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.