powered by Surfing Waves

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Συντάξεις τέλος το 2016


Μελέτη – σοκ του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ: Συντάξεις τέλος το 2016



Ασφαλιστικό κραχ το 2016 προβλέπει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που περιγράφει τις επιπτώσεις της πολυετούς ύφεσης σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού. Ετσι, επιβεβαιώνονται τα εφιαλτικά σενάρια για συντάξεις των 300 ευρώ σε όλους στις οποίες θα προστίθενται κάτι «ψιλά» ανάλογα με τις εισφορές καθενός. Το γεγονός ότι δεν γίνεται τώρα κάποια παρέμβαση τώρα δεν σημαίνει κάτι για τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά απλώς διάθεση αποφυγής του πολιτικού κόστους σε μια περίοδο, ατύπως, προεκλογική.

Ρεπορτάζ του Γιώργου Γάτου στην «Ημερησία»

«Ξεμένει» από… έσοδα το Ασφαλιστικό το 2016. Το «σήμα κινδύνου» εκπέμπει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τις «επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στο Ασφαλιστικό την περίοδο 2013-2050» που έγινε για λογαριασμό της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και, συνυπολογίζοντας τις επιπτώσεις από την ύφεση, την υψηλή ανεργία και την εισφοροδιαφυγή, θέτει επιτακτικά θέμα αναζήτησης νέων πόρων προκειμένου να αποφευχθεί ένα «κραχ» στις συντάξεις. Σύμφωνα με τη μελέτη (η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου) τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και την κρατική επιχορήγηση δεν θα επαρκούν από το 2016 για να καλύψουν τις υποχρεώσεις για τις πληρωμές των συντάξεων στους συνταξιούχους.

Για το συγκεκριμένο έτος, και παρά τις αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης και τις μόνιμες περικοπές που έχουν επιβληθεί (συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του ΕΚΑΣ, από 1/1/2014, για τους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας κάτω των 65 ετών), θα χρειάζονται επιπλέον έσοδα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ (περί τα 800 εκατ. ευρώ) προβλέπει η μελέτη «φωτογραφίζοντας» την ανεργία και την ύφεση, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, ως «αρνητικούς πολλαπλασιαστές» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, οι απώλειες εσόδων από την ανεργία, την ύφεση και την εισφοροδιαφυγή αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Νέες παρεμβάσεις

«Οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικότατα το 2014, όπως δόθηκαν και το 2012 και το 2013 παρά τις προβλέψεις για κατάρρευση των Ταμείων», δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης παίρνοντας αποστάσεις από τα σενάρια χρεοκοπίας του Ασφαλιστικού. Ο υπουργός, αναπτύσσοντας τα μέτρα ελέγχου καταβολής των εισφορών που προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στοχεύοντας στην είσπραξη τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, είπε ότι τα έσοδα του ΙΚΑ, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα (και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο) και ανακοίνωσε ότι θα φέρει στη Βουλή νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των αγροτών στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει και στα άλλα ταμεία), τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης στον ΟΑΕΕ κ.ά.

Ο υπουργός Εργασίας έχει, ωστόσο, προαναγγείλει τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει τις στρεβλώσεις και τις συνταξιοδοτικές εξαιρέσεις που εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα και, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, θα «κοστίζουν» ακριβά στο Ασφαλιστικό και μετά την καθιέρωση της βασικής σύνταξης, από το 2015 και μετά που θεωρείται έτος-ορόσημο. Οι εμπειρογνώμονες θα κληθούν να υποβάλουν προτάσεις για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς και κυρίως για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των παλαιών ασφαλισμένων για τα έτη ασφάλισης έως το 2010 (από 1/1/2011 ισχύει, για όλους, αναλογικός τρόπος υπολογισμού, με βάση τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης).

Βιωσιμότητα

Σε αυτό το επίπεδο εκτιμάται ότι θα γίνουν οι επόμενες παρεμβάσεις με στόχο να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού από το 2015 και μετά και σε συνάρτηση με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τη δαπάνη για τις πληρωμές συντάξεων. Δεν αποκλείονται, ωστόσο, και παρεμβάσεις στα χαμηλότερα από τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, καθηγητής Σ. Ρομπόλης, σημειώνει, πάντως, ότι η αύξηση κατά δύο έτη των ορίων συνταξιοδότησης, εκτός από τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει για τους παλιούς ασφαλισμένους, θα έδινε «ανάσα» στο σύστημα μόνο για… 6 μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ επαναφέρει την πρόταση για στήριξη του Ασφαλιστικού με έσοδα από «τρίτες» πηγές (λαχεία, συμβάσεις κ.ά.), συμπληρωματικά του Ασφαλιστικού- Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) που έχει θεσμοθετηθεί από το 2009 ως «κουμπαράς» στον οποίο καταβάλλονται ποσοστά εισφορών (από αποκρατικοποιήσεις, ΦΠΑ κ.ά.) και θα «ανοίξει» το 2019.

ΙΚΑ: «Φραγή» σε όσους χρωστούν πάνω από 400.000 ευρώ

Νέο «μπλόκο», αυτή τη φορά, σε όσους εργοδότες χρωστούν εισφορές πάνω από 400.000 ευρώ, βάζει το ΙΚΑ «κλείνοντας», μέσα στις επόμενες ημέρες, την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων. Η ηλεκτρονική «φραγή» είχε μπει σε όσους χρωστούσαν πάνω από 500.000 ευρώ και είχε ως αποτέλεσμα να προσέλθουν για ρύθμιση οφειλών εργοδότες που ήθελαν να συνεχίσουν να λειτουργούν απασχολώντας… νόμιμα το προσωπικό τους. Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του ΙΚΑ, μέσα σε ένα μήνα πληρώθηκαν 109 εκατ. ευρώ έναντι οφειλών προηγουμένων ετών, ενώ, συνολικά, τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών θα «αγγίξουν» φέτος το 1 δισ. ευρώ. Η ηλεκτρονική «φραγή» του ΙΚΑ στους ασυνεπείς στην καταβολή εισφορών εργοδότες θα επεκταθεί, σταδιακά, και σε όσους χρωστούν μικρότερα ποσά και δεν τα ρυθμίζουν, προκειμένου να εισπραχθούν τα οφειλόμενα και να στηριχθούν τα έσοδα του Ταμείου (και για τις πληρωμές συντάξεων).

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.