powered by Surfing Waves

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Πόσα γήπεδα του δήμου μας διαθέτουν άδεια καταλληλότητας και άδεια τέλεσης αγώνων;



Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση συγκρότησε επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου μας.

Ο δήμος μας διαθέτει 22 γήπεδα ποδοσφαίρου και διάφορες άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Η επίσημη έναρξη της ποδοσφαιρικής σεζόν είναι το Σαββατοκύριακο 6-7 Σεπτεμβρίου.


Στην Επιτροπή ελέγχου ανήκει ο έλεγχος των πάσης φύσεως αθλητικών εγκαταστάσεων στις οποίες τελούνται αθλητικές συναντήσεις αθλημάτων οποιασδήποτε κατηγορίας όσον αφορά στη διαπίστωση της συνδρομής των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας αθλουμένων και θεατών. Για το σκοπό αυτόν εντός των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Αυγούστου κάθε έτους η Επιτροπή διενεργεί τακτικό έλεγχο σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και εντός πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια του ελέγχου υποβάλλει στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκθεσηελέγχου και γνώμη για τη χορήγηση, τη χορήγηση υπό όρους ή τη μη χορήγηση της άδειας λειτουργίας. Έκτακτος έλεγχος μπορεί να διενεργείται οποτεδήποτε.
 Η Επιτροπή ελέγχει ιδίως τη δυνατότητα απρόσκοπτης προσέλευσης στην αθλητική εγκατάσταση και εκκένωσής της από τους θεατές και της προσπέλασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Επίσης ελέγχει την ύπαρξη και λειτουργία του ελάχιστου απαραίτητου ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού, τη στατική αντοχή των κερκίδων, την καταλληλότητα των περιφράξεων και των χώρων υγιεινής, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που είναι κατά τη γνώμη της αναγκαίο για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων λαμβανομένων υπόψη και των όσων ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 εδάφιo α΄ του ν. 423/1976 (Α΄ 223). Ειδικός έλεγχος για ατομικά αθλήματα ή αγωνίσματα απαιτείται μόνο εάν η αθλητική εγκατάσταση προορίζεται αποκλειστικώς γι’ αυτά. Εφόσον όμως πρόκειται να φιλοξενηθεί η τέλεση αθλημάτων ή αγωνισμάτων σχετικών με ρίψεις, σκοποβολή, τοξοβολία, καταδύσεις ή άλλα παρόμοια, ή η προπόνηση ή εκμάθηση των αθλημάτων ή αγωνισμάτων, η τήρηση των απαραίτητων σχετικών προδιαγραφών ελέγχεται πάντοτε και μνημονεύεται ειδικά.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώσει τεχνικές ατέλειες ή άλλες ελλείψεις στην αθλητική εγκατάσταση δίνει εύλογη προθεσμία στη διοίκησή της για την αποκατάστασή τους, ορίζοντας ταυτόχρονα νέα ημερομηνία επανελέγχου. Στην περίπτωση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της Επιτροπής δύναται να χορηγεί μέχρι την ημερομηνία επανελέγχου άδεια λειτουργίας, αν κρίνει ότι οι ελλείψεις δεν είναι τόσο σοβαρές, ώστε να τίθενται σε κίνδυνο ουσιώδη έννομα αγαθά των αθλητών και του κοινού. Εάν και κατά τον επανέλεγχο διαπιστωθούν ατέλειες ή ελλείψεις που αφορούν την καταλληλότητα των αγωνιστικών χώρων, των χώρων άθλησης και των λοιπών χώρων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αθλητών, προπονητών και διαιτητών, η Επιτροπή εισηγείται αιτιολογημένα στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τη μη χορήγηση ή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ατελειών ή των ελλείψεων, η οποία διαπιστώνεται με νέο έλεγχο. Εάν οι ατέλειες ή ελλείψεις αφορούν την καταλληλότητα των λοιπών χώρων της αθλητικής εγκατάστασης, ιδίως αυτών που προορίζονται για την πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση των θεατών, η Επιτροπή εισηγείται αιτιολογημένα στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τη χορήγηση υπό όρους ή την τροποποίηση της άδειας λειτουργίας ή τη χορήγηση άδειας χωρίς την παρουσία θεατών, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ατελειών ή των ελλείψεων, η οποία διαπιστώνεται με νέο έλεγχο.

Τι ισχύει με την Άδεια Καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Επιστολή σε δημάρχους και περιφερειάρχες για το θέμα της άδειας καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων έστειλε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός στις 29/7/14. Στην επιστολή ζητεί να πληροφορηθεί σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έλεγχοι των αρμόδιων επιτροπών των περιφερειών για την καταλληλότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, με δεδομένο ότι η παράταση που έχει δώσει λήγει στις 31/08/14. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι αφενός, ότι το πρωτάθλημα  ξεκινά νωρίτερα άρα θα πρέπει οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί πιο πριν και αφετέρου, ότι λόγω των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του Μάιου υπάρχουν αλλαγές σε πρόσωπα τα οποία κατά το τελευταίο τρίμηνο της θητείας τους δεν δείχνουν ιδιαίτερα δραστήρια. Το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν όταν αποκαλύφθηκε ότι η πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών γηπέδων δεν έχει άδεια καταλληλότητας, υπήρξαν ατυχήματα όπως με την πτώση του πυλώνα στο γήπεδο του ΟΦΗ ενώ παράγοντες του ποδοσφαίρου έχουν βρεθεί ακόμη και ενώπιον εισαγγελέα λόγω τέλεσης αγώνων σε γήπεδα που έχουν πάρει άδεια καταλληλότητας.

Ο νόμος για τις άδειες καταλληλότητας

Με τον "νόμο Γερουλάνου" το 2012, το θέμα της "άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων και άδειας τέλεσης αγώνων", επαναδιατυπώθηκε στη νομοθεσία. Ο νόμος που ψηφίσθηκε τον Φεβρουάριο 2012, πήρε παράταση 18 μηνών για να ισχύσει από το καλοκαίρι του 2013.  Ο Σταύρος Καλαφάτης, αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), ψήφισε τον νόμο περί αυθαίρετων όπου συμπεριλαμβάνονται και τα παράνομα κτίσματα των γηπέδων, προκειμένου να δοθεί χρόνος για βελτιώσεις, αλλά και νομιμοποιήσεις. Παράταση στις οικοδομικές άδειες δόθηκε με καταληκτική ημερομηνία τις 31-12-2013.
Μέχρι τότε θα συνεχίζεται η διαδικασία "Ελέγχου των Γηπεδικών Εγκαταστάσεων", σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην αθλητική νομοθεσία…..
Συμπεριελήφθησαν ως ασφαλιστικές δικλείδες και ποινές τόσο πειθαρχικές όσο και ποινικές για τους επιλήσμονες.

Προβλέπεται ρητά ποινή φυλάκισης τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τον ιδιοκτήτη ή τον χρήστη αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει την διενέργεια σ’ αυτή, αθλητικής εκδήλωσης.

Ποινές επιβάλλονται και στον πρόεδρο του αθλητικού σωματείου που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση.

Στο άρθρο 22 του νόμου 4049/12, προβλέπεται ότι "για την λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου και εν γένει των αθλητικών εγκαταστάσεων, απαιτείται άδεια για την συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφάλειας σε αθλούμενους και θεατές. Η άδεια χορηγείται στην διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή στον φορέα στον οποίο αυτή ανήκει. Ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα, διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδεια λειτουργίας".

Η άδεια αυτή περιλαμβάνει:

α) Την καταλληλότητα των αγωνιστικών χώρων, των χώρων άθλησης και των λοιπών χώρων (αποδυτήρια, ιατρεία κ.λπ.).

β) Την καταλληλότητα των λοιπών χώρων της αθλητικής εγκατάστασης, ιδίως αυτών που προορίζονται για την πρόσβαση ή παραμονή και αποχώρηση των θεατών. Η άδεια ισχύει για δύο έτη από την χορήγησή της».

Στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συγκροτείται υποχρεωτικά το δεύτερο 15νθήμερο του μηνός Μαΐου κάθε έτους, η αρμόδια επιτροπή που διενεργεί τους ελέγχους καταλληλότητας.

Στο άρθρο 6 προβλέπεται ότι "σε περίπτωση που η επιτροπή διαπιστώσει τεχνικές ατέλειες ή άλλες ελλείψεις στην αθλητική εγκατάσταση, δίνεται εύλογη προθεσμία στην διοίκησή της για την αποκατάστασή τους, ορίζοντας ταυτόχρονα νέα ημερομηνία επανελέγχου. Στην περίπτωση αυτή, η επιτροπή δύναται να χορηγεί μέχρι την ημερομηνία επανελέγχου άδεια λειτουργίας".

Στην παράγραφο 7 αναφέρεται ότι "οι κερκίδεςτων αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τους θεατές, σφραγίζονται σε περίπτωση ακαταλληλότητάς τους, μέχρι την αποκατάσταση των ατελειών ή ελλείψεων που διαπιστώνονται με νέο έλεγχο".

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η παράγραφος 9 που προβλέπει ρητά ότι "ουδεμία αθλητική συνάντηση διεξάγεται, χωρίς ο χρήστης της αθλητικής εγκατάστασης να έχει άδεια διεξαγωγής της συνάντησης. Η ως άνω άδεια χορηγείται εφόσον η αθλητική εγκατάσταση διαθέτει λειτουργία και η συνάντηση διεξάγεται με την έγκριση της αναγνωρισμένης αθλητικής Ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής".




Ν.4049/12, άρθρο 22 (ΦΕΚ: 35/Α/23.12.2012)
Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του Ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΑΣ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
...........................................................................................................................
Άρθρο 22
Το άρθρο 56Α του ν. 2725/1999, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 9 του ν. 3057/2002 και τροποποιήθηκε με την παράγραφο 18 του άρθρου 8 του ν. 3207/2003, τροποποιείται ως εξής:
«Άρθρο 56Α
Άδεια λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων και άδεια τέλεσης αγώνων
1.Για τη λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης όλων των εθνικών, περιφερειακών, δημοτικών, κοινοτικών ή σωματειακών γυμναστηρίων όλων των κέντρων άθλησης ή χώρων αθλοπαιδιών και εν γένει των αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην των υπαγόμενων στις διατάξεις του άρθρου 32 του παρόντος νόμου, απαιτείται άδεια για τη συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας για αθλούμενους και θεατές. Η άδεια χορηγείται στη διοίκηση της αθλητικής εγκατάστασης ή στον φορέα στον οποίο αυτή ανήκει από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του, εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.
Ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση που στερείται άδειας λειτουργίας.
Η άδεια αυτή περιλαμβάνει:
α) την καταλληλότητα των αγωνιστικών χώρων, των χώρων άθλησης και των λοιπών χώρων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αθλητών, προπονητών, διαιτητών (αποδυτήρια, ιατρεία κ.λπ.)
και β) την καταλληλότητα των λοιπών χώρων της αθλητικής εγκατάστασης ιδίως αυτών που προορίζονται για την πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση των θεατών.
Η άδεια ισχύει για δύο (2) έτη από τη χορήγησή της, εφόσον ένα μήνα πριν τη λήξη του πρώτου από τη χορήγησή της έτους:
α) υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες και
β) η ομάδα που αγωνίζεται στην ως άνω εγκατάσταση δεν έχει ανέλθει σε ανώτερη κατηγορία. Σε αυτήν ορίζονται τα αθλήματα που μπορεί να φιλοξενηθούν στην εγκατάσταση, το είδος των δραστηριοτήτων που θα ασκηθούν κατά άθλημα (αγώνες ή προπονήσεις), καθώς επίσης και ο ανώτατος επιτρεπόμενος ή μη αριθμός θεατών που μπορούν να παρευρεθούν ανά κερκίδα ή τμήμα της αθλητικής εγκατάστασης κατά τη διεξαγωγή κάθε αθλητικής συνάντησης ή αγωνίσματος. Αντίγραφο της άδειας, η οποία μπορεί να εκδοθεί υπό όρους, ή της τυχόν ανάκλησής της ή τροποποίησής της κοινοποιείται στην κατά περίπτωση διοργανώτρια αρχή του αθλήματος, στην οικεία αστυνομική αρχή, στην αρμόδια για τα θέματα αθλητισμού υπηρεσία της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στη Δ.Ε.Α.Β. και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού/Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού.
2.Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης συγκροτείται υποχρεωτικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου κάθε έτους στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή Περιφερειακής Ενότητας Επιτροπή με τοπική αρμοδιότητα στα όρια της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας ή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η οποία αποτελείται από:
i) έναν υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της οικείας Περιφερειακής Ενότητας Κλάδου ΠΕ Μηχανικών και κατά προτίμηση με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού ή ηλεκτρολόγου ή μηχανολόγου, ως Πρόεδρο,
ii) έναν ιατρό που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατά προτίμηση με αθλητιατρική ειδικότητα ή εμπειρία,
iii) έναν εκπρόσωπο της Αστυνομικής Αρχής ή, κατά περίπτωση, του Λιμενικού Σώματος και
iv) έναν εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Για κάθε έλεγχο, η Επιτροπή συμπληρώνεται από έναν (1) εκπρόσωπο της διοίκησης της επιθεωρούμενης αθλητικής εγκατάστασης ή του φορέα στον οποίο αυτή ανήκει, έναν (1) εκπρόσωπο της αθλητικής ομοσπονδίας του κατά περίπτωση αθλήματος και έναν (1) εκπρόσωπο τα ης οικείας επαγγελματικής ένωσης, όταν στην αθλητική εγκατάσταση διεξάγονται και αγώνες επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Στην περίπτωση αθλητικής εγκατάστασης πολλαπλής χρήσης, οι εκπρόσωποι των δύο τελευταίων φορέων προέρχονται από το άθλημα με τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών.
Σε περίπτωση μη συγκρότησης της ως άνω Επιτροπής από τον οικείο Γενικό Γραμματέα της
Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο τελευταίος ελέγχεται πειθαρχικά.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η στελέχωση της Επιτροπής με υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της Περιφερειακής Ενότητας Κλάδου ΠΕ Μηχανικών, καθώς και με ιατρό που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτή στελεχώνεται με ιδιώτη μηχανικό και ιατρό.
3. Στην Επιτροπή ανήκει ο έλεγχος των πάσης φύσεως αθλητικών εγκαταστάσεων στις οποίες τελούνται αθλητικές συναντήσεις αθλημάτων οποιασδήποτε κατηγορίας όσον αφορά στη διαπίστωση της συνδρομής των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας αθλουμένων και θεατών. Για το σκοπό αυτόν, εάν δεν ορίζεται διαφορετικά στην απόφαση της παραγράφου 10 του παρόντος, εντός των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου και του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Αυγούστου κάθε έτους η Επιτροπή διενεργεί τακτικό έλεγχο σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και εντός πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια του ελέγχου υποβάλλει στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκθεση ελέγχου και γνώμη για τη χορήγηση, τη χορήγηση υπό όρους ή τη μη χορήγηση της άδειας λειτουργίας. Έκτακτος έλεγχος μπορεί να διενεργείται οποτεδήποτε.
4.Η Επιτροπή ελέγχει ιδίως τη δυνατότητα απρόσκοπτης προσέλευσης στην αθλητική εγκατάσταση και εκκένωσής της από τους θεατές και της προσπέλασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Επίσης ελέγχει την ύπαρξη και λειτουργία του ελάχιστου απαραίτητου ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού, τη στατική αντοχή των κερκίδων, την καταλληλότητα των περιφράξεων και των χώρων υγιεινής, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που είναι κατά τη γνώμη της αναγκαίο για την ασφαλή διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων λαμβανομένων υπόψη και των όσων ορίζονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 εδάφιo α΄ του ν. 423/1976 (Α΄ 223). Ειδικός έλεγχος για ατομικά αθλήματα ή αγωνίσματα απαιτείται μόνο εάν η αθλητική εγκατάσταση προορίζεται αποκλειστικώς γι’ αυτά.
Εφόσον όμως πρόκειται να φιλοξενηθεί η τέλεση αθλημάτων ή αγωνισμάτων σχετικών με ρίψεις, σκοποβολή, τοξοβολία, καταδύσεις ή άλλα παρόμοια, ή η προπόνηση ή εκμάθηση των αθλημάτων ή αγωνισμάτων, η τήρηση των απαραίτητων σχετικών προδιαγραφών ελέγχεται πάντοτε και μνημονεύεται ειδικά.
5. H Επιτροπή υπό τους όρους του άρθρου 41Γ παρ. 6 του παρόντος νόμου, ελέγχει επίσης την
ύπαρξη και λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου της αθλητικής εγκατάστασης.
6.Σε περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώσει τεχνικές ατέλειες ή άλλες ελλείψεις στην αθλητική
εγκατάσταση δίνει εύλογη προθεσμία στη διοίκησή της για την αποκατάστασή τους, ορίζοντας ταυτόχρονα νέα ημερομηνία επανελέγχου. Στην περίπτωση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της Επιτροπής δύναται να χορηγεί μέχρι την
ημερομηνία επανελέγχου άδεια λειτουργίας, αν κρίνει ότι οι ελλείψεις δεν είναι τόσο σοβαρές, ώστε να τίθενται σε κίνδυνο ουσιώδη έννομα αγαθά των αθλητών και του κοινού. Εάν και κατά τον επανέλεγχο διαπιστωθούν ατέλειες ή ελλείψεις που αφορούν την καταλληλότητα των αγωνιστικών χώρων, των χώρων άθλησης και των λοιπών χώρων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αθλητών, προπονητών και διαιτητών, η Επιτροπή εισηγείται αιτιολογημένα στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τη μη χορήγηση ή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ατελειών ή των ελλείψεων, η οποία διαπιστώνεται με νέο έλεγχο. Εάν οι ατέλειες ή ελλείψεις αφορούν την καταλληλότητα των λοιπών χώρων της αθλητικής εγκατάστασης, ιδίως αυτών που προορίζονται για την πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση των θεατών, η Επιτροπή εισηγείται αιτιολογημένα στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τη χορήγηση υπό όρους ή την τροποποίηση της άδειας λειτουργίας ή τη χορήγηση άδειας χωρίς την παρουσία θεατών, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ατελειών ή των ελλείψεων, η οποία διαπιστώνεται με νέο έλεγχο.
7.Η ανάκληση ή η τροποποίηση της άδειας λειτουργίας αθλητικής εγκατάστασης είναι οποτεδήποτε δυνατή με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγησή της, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εάν διαπιστωθεί ότι η αθλητική εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διατάζει με απόφασή του τη σφράγισή της μέχρι την αποκατάσταση των ατελειών ή ελλείψεων. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μη χορήγηση, τροποποίηση ή για ανάκληση της άδειας λειτουργίας υπόκειται σε αίτηση θεραπείας, που υποβάλλεται ενώπιόν του, εντός μηνός από την κοινοποίησή της σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι κερκίδες ή τμήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τους θεατές σε περίπτωση ακαταλληλότητάς τους σφραγίζονται, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μέχρι την αποκατάσταση των ατελειών ή ελλείψεων που διαπιστώνεται με νέο έλεγχο.
Στους χώρους αυτούς απαγορεύεται η πρόσβαση και παραμονή θεατών και φυλάσσονται με μέριμνα και ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του υπεύθυνου της αθλητικής εγκατάστασης.
8.Τα πρακτικά της Επιτροπής, τα αντίγραφα των εκθέσεών της και των σχετικών αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τηρούνται στο αρχείο γυμναστηρίων και
αθλητικών εγκαταστάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού/Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού.
9. Ουδεμία αθλητική συνάντηση διεξάγεται χωρίς ο χρήστης της αθλητικής εγκατάστασης να έχει εξασφαλίσει άδεια διεξαγωγής της συνάντησης. Η ως άνω άδεια χορηγείται, εφόσον η αθλητική εγκατάσταση διαθέτει την άδεια λειτουργίας της παραγράφου 1 και η συνάντηση διεξάγεται με την έγκριση αναγνωρισμένης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής. Την άδεια διεξαγωγής της συνάντησης χορηγεί ο προϊστάμενος της αρμόδιας για τα θέματα αθλητισμού υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας. Αντίγραφο της άδειας διεξαγωγής κοινοποιείται στην οικεία αστυνομική ή, κατά περίπτωση, λιμενική αρχή για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και τάξης.
10. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και Τουρισμού ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος και εξειδικεύονται οι όροι της αδειοδότησης ανά άθλημα και ανά αγωνιστική κατηγορία αθλήματος, καθώς επίσης καθορίζεται η αποζημίωση των μελών της Επιτροπής και η αμοιβή των ιδιωτών που τυχόν συμμετέχουν στην Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος, οι οποίες βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
11.Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ τιμωρείται ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει τη διενέργεια σε αυτή αθλητικής εκδήλωσης. Οι ως άνω ποινές επιβάλλονται και στον Πρόεδρο Αθλητικού Σωματείου, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση. Ποινική δίωξη δεν μπορεί να ασκηθεί και ο υπεύθυνος απαλλάσσεται από κάθε ποινή αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές ή δεν είναι εφικτός ο έλεγχος των αθλητικών εγκαταστάσεων από τις επιτροπές του παρόντος άρθρου.»

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.