powered by Surfing Waves

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Πέστε αντίο στους περιοδεύοντες μανάβηδες και ψαράδες στο δήμο μας. Προβλήματα με τις άδειες οι παραγωγοί πωλητές



Ο νόμος  4264/2014  για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος  (ΦΕΚ Α' 118/15-5-2014) που ήρθε σε ισχύ στις 15/5/14 δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς του δήμου μας που πουλούν μόνοι τους τα προϊοντα τους. Αρμόδια Αρχή για τη χορήγηση της σχετικής άδειας για τον παραγωγό πωλητή λαϊκών αγορών είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Μαζί με την άδεια απαιτείται και βεβαίωση Τριμελούς Επιτροπής για τα παραγόμενα προϊόντα. Οι Τριμελείς Επιτροπές που συστήνονται με απόφαση του Περιφερειάρχη δεν έχουν έχουν συσταθεί ακόμη δημιουργώντας έτσι προβλήματα στους παραγωγούς. Εκρεμμεί  απόφαση Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με την οποία ορίζεται η σύνθεσή τους, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτείται να προσκομιστούν ανάλογα με το είδος του προϊόντος, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση και τη λειτουργία τους, καθώς και το περιεχόμενο της βεβαίωσης για να προχωρήσουν οι περιφερειάρχες στην  σύσταση των επιτροπών.

Με τον ίδιο νόμο δεν επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι διαθέτουν άδειες πλανόδιου εμπορίου δεν μπορούν να διαθλετουν τα προϊοντα τους στο δήμο μας. Από τις 16 Μαΐου και μετά δε δίνονται παραγωγικές άδειες πλανόδιου εμπορίου. Στην ουσία, ο νόμος καταργεί το εύλογο δικαίωμα κάθε παραγωγού να διαθέτει απ’ ευθείας στους καταναλωτές το προϊόν που παράγει. Οι παραγωγικές άδειες που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν και ίσχυαν έως τις 16 Μαΐου, συνεχίζουν να ισχύουν και θα ανανεώνονται κανονικά. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων (κηπευτικά και ψάρια) δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα διαθέτουν με άμεσο και φτηνό τρόπο στον καταναλωτή.Τους μένουν δυο επιλογές, η μια χειρότερη από την άλλη: θα πρέπει είτε να πουλήσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές σε κάποιον μεσάζοντα είτε να βγάλουν άδεια λαϊκής αγοράς. Μια  λύση είναι ο δήμος  να προχωρήσει στην ίδρυση δημοτικού δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων ώστε οι παραγωγοί του δήμου να έχουν τη δυνατότητα να πετυχαίνουνκαλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους.




Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου και διαβάστε παρακάτω τι αποφασίστηκε


Ο Αντιδήμαρχος κ. Στεργίου Ιωάννης εισηγούμενος το θέμα ανέφερε τα εξής: “Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, πρόσφατα ψηφίστηκε στην Βουλή ο Ν. 4264/2014 «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις». Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου έχει δημιουργήσει
πολλά και σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο (θερινή) όπου έχουμε την μεγαλύτερη ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων από την αγορά, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει ότι:
Α) Για την έκδοση άδειας πωλητού λαϊκής αγοράς σε παραγωγό είναι απαραίτητη σχετική βεβαίωση η οποία χορηγείται από τριμελείς επιτροπές, οι οποίες σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 4264/2014 συστήνονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και συγκροτούνται με
απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί απόφαση σύστασης των εν λόγω επιτροπών από τον αρμόδιο Υπουργό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έκδοση και η ανανέωση των αδειών πωλητών λαϊκών αγορών σε παραγωγούς.
Β) Σύμφωνα με το άρθρο 25 του ιδίου νόμου (4264/2014) δεν επιτρέπεται η άσκηση πλανοδίου εμπορίου σε Δήμους άνω των 3.000.
Επίσης σύμφωνα με το έγγραφο Κ1 – 929/10-6-2014 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου οι νέοι παραγωγοί δεν μπορούν να προμηθευτούν άδεια υπαιθρίου εμπορίου, τα δε προϊόντα τους μπορούν να τα διαθέτουν μόνο σε χώρο εντός του κτήματός τους.
Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους παραγωγούς αφού ουσιαστικά τους στερεί το δικαίωμα διάθεσης των προϊόντων τους και τους επιβάλει αυτή να γίνεται μέσω μεσαζόντων μεγαλέμπορων, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους τους παραγωγούς όσο και για το καταναλωτικό κοινό.
Με βάση τα παραπάνω εισηγούμαι στο Δημοτικού Συμβούλιο να ζητήσουμε :
α) Την άμεση ενεργοποίηση των ήδη υπαρχόντων τριμελών επιτροπών μέχρι την σύσταση και λειτουργία των νέων, και
β) Την απόσυρση των άρθρων του Ν. 4264/2014 που στερούν την έκδοση νέων αδειών υπαιθρίου εμπορίου σε παραγωγούς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο με βάση την εισήγηση του Αντιδημάρχου κ. Στεργίου
και μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Ζητά:
α) Την άμεση ενεργοποίηση των ήδη υπαρχόντων τριμελών επιτροπών μέχρι την σύσταση και λειτουργία των νέων, και
β) Την απόσυρση των άρθρων του Ν. 4264/2014 που στερούν την έκδοση νέων αδειών υπαιθρίου εμπορίου σε παραγωγούς.
Αφού εξαντλήθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης λύεται η συνεδρίαση .
Συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω:

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.