powered by Surfing Waves

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Συνεταιρισμός Μαντουδίου: "όλες οι κινήσεις δια της πλαγίας της ΤΕΡΝΑ προκαλούν απορία "


Η απάντηση του Συνεταιρισμού Μαντουδίου στην δημοσίευση από το Ε.Β. της απόφασης
απόφασης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αίτηση της ΤΕΡΝΑ λευκόλιθοι να κάνει μεταλλευτικές έρευνες σε έκταση 1.140 στρεμμάτων δίπλα στο Λιμάνι Μαντουδίου έρεχεται από τοπικό μπλόγκ
Ο Συνεταιρισμός Μαντουδίου ολοκληρώνοντας αναφέρει 

"Έως σήμερα κανείς δεν εχει ενοχλήσει "σχετικά με το θέμα αυτό τον συν/μο και όλες οι κινήσεις δια της πλαγίας της ΤΕΡΝΑ προκαλούν απορία αφού είναι προφανές ότι χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη δεν μπορεί να γίνει καμιά μεταλλευτική  δραστηριότητα  στον αναφερόμενο λόφο για προφανείς λόγους."



Σύμφωνα με το antigoldgreece αναφέρει ότι "λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της για την Εθνική Οικονομία, το δικαίωμα στη Μεταλλειοκτησία κατισχύει καταρχήν του δικαιώματος στην Ιδιοκτησία" που ουσιαστικά σημαίνει δεν είναι απραίτητη η συναίνεση του Συνεταιρισμού, εξ΄ου και η θετική για την ΤΕΡΝΑ απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας.

Στο ίδιο δημοσίευμα του antigoldgreece αναφέρεται ότι
σύμφωνα με το  Νόμο 210/1973 (Μεταλλευτικός Κώδικας ): Άρθρο 38 παρ. 1: Ο κεκτημένος άδειαν μεταλλευτικών ερευνών ή ο διάδοχος αυτού ή ο εξ’ αυτών έλκων δικαιώματα δικαιούται να καταλαμβάνει προσωρινώς εδάφη κείμενα εντός του χώρου της αδείας μεταλλευτικών ερευνών προς ενέργειαν των υπ’ αυτού εκτελεσθησομένων ερευνών ως επίσης να καταλαμβάνει προσωρινώς εδάφη κείμενα και εκτός του χώρου της αδείας δια την διενέργειαν έργων απαραίτητων δια την εκτέλεσιν των ερευνών…
Άρθρο 128 ι παρ.1: Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωσις αστικών ή αγροτικών ακινήτων κειμένων εντός ή εκτός του χώρου του μεταλλείου ή η εις βάρος αυτών σύστασις εμπραγμάτων δικαιωμάτων προς τον σκοπόν εκτελέσεως έργων προοριζομένων δια την εκμετάλλευσιν του μεταλλείου, όπως στοών, φρεάτων, ορυγμάτων, εκσκαφών, πλατειών προς εναπόθεσιν μεταλλευμάτων ή στείρων, οικοδομών προς εγκατάστασιν μηχανημάτων, εργοστασίων διαλογής, εμπλουτισμού, καμινείου (όπως Flash Smelting) μεταλλουργικής επεξεργασίας, γραφείων, αποθηκών, κατοικιών υπαλλήλων και εργατών, οδών, σιδηροδρόμων, εναερίων συστημάτων μεταφοράς, εγκαταστάσεων αποβάθρων φορτώσεως, υδραγωγείων κ.λ.π, του σκοπού τούτου λογιζομένου ως δημοσίας ωφελείας.
 Όπως συνάγεται από τα άρθρα 1001, 1003 και 1108 του Αστικού Κώδικα:
  • Ο «Ιδιοκτήτης» των, ως άνω, εντός Μεταλλειοκτησίας ακινήτων, στερείται της ένδικης αρνητικής αγωγής του άρθρου 1108.ΑΚ, αγωγές περί νομής, επειδή ο Μεταλλειοκτήτης ενεργεί νόμιμα.
  • Ο «Ιδιοκτήτης»  ενός, ως άνω, ακινήτου έχει υποχρέωση να ανέχεται την εκπομπή αιθάλης, καπνού, αναθυμιάσεων, θορύβου, δονήσεων ή άλλες παρόμοιες επενέργειες μεταλλευτικών-μεταλλουργικών δραστηριοτήτων παρά τα προβλεπόμενα για τους εκτός της Μεταλλειοκτησίας ιδιοκτήτες από το άρθρο 1003 ΑΚ, επειδή η Εταιρεία ενεργεί νόμιμα.
Νομικές λεπτομέρειες στο  antigoldgreece






Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συνεταιρισμού


Σύμφωνα με τον Συν/μό Μαντουδίου ,,, Η ΒΙΟΜΑΓΝ με αίτηση της το 2008 ζητούσε τη χορήγηση άδειας μεταλλευτικών ερευνών και τη διενέργεια γεωτρήσεων στο λόφο Δαφνοποτάμου εκτάσεως 625,152 στρ. και την απόκτηση μεταλλειοκτησίας
Σύμφωνα με τα πρακτικά αρ. 38/1-2-2008 απόφαση της Γ.Σ. ο συν/μος "ομόφωνα και παμψηφεί απαγορεύει και δεν χορηγεί άδεια μεταλλευτικών ερευνών στην εκταση 625,152 στρεμ ιδιοκτησίας του στη θέση Δαφνοπόταμος της κτηματικής περιφέρειας Μαντουδιου βάσει του χάρτη με τις συντεταγμένες κατά ΕΓΣΑ '87
Η ανωτέρω έκταση περικλείει το Λιμάνι Μαντουδίου και το μελλοντικό Μεταλλευτικό Μουσείο, είναι πευκόφυτη περιοχή με ιδιαίτερο αισθητικό κάλος στο αιγαίο πέλαγος και αγγίζει τις παραλίες Κυμασίου και Δαφνοποτάμου
Η επιλογή της αιτουμένης έκτασης απο τη ΒΙΟΜΑΓΝ εγείρει ερωτήματα
ως προς την σκοπιμότητα της ,αφού υπάρχουν χιλιάδες άλλες εκτάσεις και στόχος της εταιρείας δεν είναι η μεταλλευτική εξορυκτική δραστηριότητα όσο η δέσμευση των εκτάσεων αυτών για ίδιο όφελος".

Η απόφαση του Συν/μου κατατέθηκε στα πρακτικά του Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Κηρέως όταν έγινε η συζήτηση για τους περιβαλλοντικούς όρους μεταλλειοκτησιών επισυνάπτοντας και χάρτη με τις συντεταγμένες της ιδιοκτησίας του και κοινοποιήθηκε σε ΒΙΟΜΑΓΝ,Περιφέρεια και Νομαρχία Εύβοιας.

Έως σήμερα κανείς δεν εχει "ενοχλήσει "σχετικά με το θέμα αυτό τον συν/μο και όλες οι κινήσεις δια της πλαγίας της ΤΕΡΝΑ προκαλούν απορία αφού είναι προφανές ότι χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη δεν μπορεί να γίνει καμιά μεταλλευτική δραστηριότητα στον αναφερόμενο λόφο για προφανείς λόγους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 1971 επι χούντας ο Σκαλιστήρης προσπάθησε να πάρει με τον ίδιο τρόπο την έκταση αυτή όμως και πάλι σθεναρά ο συν/μός είχε πει όχι.



Στο μάτι  της ΤΕΡΝΑ για  εξορυξη ο  λόφος Κυμασίου στη φωτογραφία. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε ανατρέψει τις απορριπτικές αποφάσεις του Νομάρχη Ευβοίας  κα της ΓΓ Περιφέρειας και είχε δώσει το πράσινο φως στην ΤΕΡΝΑ για μεταλλευτικές έρευνες




Η έκταση που ήθελε η ΤΕΡΝΑ για μεταλλευτικές έρευνες. 

Λόφος λαι παραλία Δαφνοποτάμου,  Η προοπτική μετατροπής του σε  ορυχείο αναστέλεται προσωρινώς,
επειδή δεν κατατέθηκαν 3.000 ευρώ παράβολο

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.