Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις παραλίες από τα Άτομα με Αναπηρία, θα έπρεπε να αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για την Πολιτεία, δεδομένου ότι κάθε αποκλεισμός της εν λόγω ευάλωτης κοινωνικής ομάδας από την απόλαυση αγαθών, συνιστά ανεπίτρεπτη διάκριση. Αντιθέτως όμως, στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο παραμένει ανεφάρμοστο.
Ένα τουλάχιστο διάδρομο προσβάσης μέχρι το νερό σε κάθε Δημοτική Ενότητα (Ελυμνίων, Κηρέως και Νηλέως) πλάτους τουλάχιστον 1,5 μ και με κλίση μικρότερη από 8% οφείλει να κατασκεύασει ο δήμος μας σύμφωνα με εγκύκλιο και ΚΥΑ του ΥΠΕΣ |
Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστό ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παραλίες. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση στους παραχωρούμενους από το Υπουργείο Οικονομικών κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού, παραλίας, κ.λπ., καθώς και όπου υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις, να προβαίνουν σε εγκαταστάσεις που διευκολύνουν τα Α.με.Α, χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων στην πρόσβαση στις παραλίες. (Δες επισης ΚΥΑ 1052758/1451/Β0010/12-4-2012 ΦΕΚ 1411/30-4-2012τ.Β ́)
Οι εγκαταστάσεις που προβλέπονται είναι:
- Τοποθέτηση διαδρόμου κάθετα προς την ακτογραμμή, ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό, κατάλληλου για τους εν λόγω χρήστες και αποκλειστικής χρήσης για αυτούς. Η υποχρέωση αυτή αφορά ένα τουλάχιστο διάδρομο ανά Δημοτική Ενότητα στην οποία έχουν παραχωρηθεί οι παραπάνω χώροι. Με την ΚΥΑ επίσης καθορίστηκαν οι σχετικές τεχνικές προδιαγραφές του διαδρόμου.
- Εγκατάσταση ενός τουλάχιστον χώρου υγιεινής (W.C.) και ενός (1) αποδυτηρίου, μη μόνιμης κατασκευής, με διαστάσεις και εξοπλισμό που να επιτρέπουν τη χρήση τους από τα Α.με.Α., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
- Εξασφάλιση, εντός της εκτός αιγιαλού περιοχής στάθμευσης, ενός (1) τουλάχιστον χώρου στάθμευσης αποκλειστικά για Α.με.Α., ο οποίος να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, καθώς και ειδική επιδαπέδια και επιστήλια σήμανση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στην εγκύκλιο τονίζεται τέλος ότι η διευκόλυνση της πρόσβασης στις παραλίες από τα Άτομα με Αναπηρία, εκτός από αναφαίρετο δικαίωμα, είναι επιβεβλημένη για την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών και τη συμμετοχή τους χωρίς εμπόδια στην κοινωνική ζωή.
Διάδρομος Πρόσβασης
«Σε (1) τουλάχιστον ανά Δημοτική Ενότητα από τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού, παραλίας, κ.λπ., καθώς και όπου υφίστανται λουτρικές εγκαταστάσεις της προηγουμένης παραγράφου, οι Ο.Τ. Α. υποχρεούνται επίσης, να προβούν στη τοποθέτησηενός (1) διαδρόμου, κάθετα προς την ακτογραμμή,ο οποίος θα επιτρέπει την είσοδο στο νερό των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.), ο οποίος θα φέρει τις πιο κάτω τεχνικές προδιαγραφές:
α) Να αποτελεί προσωρινή κατασκευή
β) Να κατασκευάζεται ισόπεδα με το πέριξ έδαφος της ακτής
γ) Να κατασκευάζεται από μη τοξικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον, κατάλληλα για εξωτερική χρήση, ανθεκτικά σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, υγρασία, υπεριώδη ακτινοβολία κ.λπ.
δ) Να διαθέτει ομαλή, αντιολισθηρή και συνεχή επιφάνεια
ε) Να έχει πλάτος τουλάχιστον 1,5 μ. και τα όρια του να επισημαίνονται (επ’ αυτού) με συνεχή κίτρινη λωρίδα πλάτους 10 εκ.
στ) Να κατασκευάζεται σε τέτοια θέση ώστε η μέγιστη κατά μήκος κλίση τους να μην είναι μεγαλύτερη από 8%
ζ) Να φέρει σε επιλεγμένα σημεία και ιδιαίτερα στην αρχή και το τέλος αυτού, με επιδαπέδια σήμανση, το Διεθνές Σύμβολο Πρόσβασης και
η) Να τοποθετηθεί σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να συνδέεται με τους εκτός αιγιαλού χώρους εξυπηρέτησης των Α.με.Α. (στάθμευσης, τουαλέτες κ.λπ.).
Ο δήμος υποχρεούνται επιπλέον να εξασφαλίσει ενα τουλάχιστον προσβάσιμο W.C. για ΑμεΑ και ένα αποδυτηριο για ΑμεΑανά Δ.Ε.
|
Προσβάσιμοι W.C. και αποδυτηριο για ΑμεΑ
Οι Ο.Τ.Α. υποχρεούνται επιπλέον να εξασφαλίσουν την ύπαρξη ενός (1) τουλάχιστον χώρου υγιεινής (W.C.) και ενός (1) αποδυτηρίου, μη μόνιμης κατασκευής, με διαστάσεις και εξοπλισμό που να επιτρέπουν τη χρήση τους από τα Α.με.Α., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Οι χώροι αυτοί πρέπει να βρίσκονται στα όρια του κοινοχρήστου χώρου του αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. και να είναι προσβάσιμοι από τους διαδρόμους πρόσβασης και τους υπάρχοντες χώρους στάθμευσης.
Χώρος στάθμευσης για ΑμεΑ |
Χώρος στάθμευσης για ΑμεΑ
Δές εδώ και το νόμο που προνοεί για την προστασία των χώρων στάθμευσης για οχήματα ατόμων με αναπηρίες
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.