powered by Surfing Waves

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Η Ευβοια στις 25 περιοχές που έγιναν... Εκάλη λόγω ΕΝΦΙΑ


ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΕΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 1.700%


Με ταχυδακτυλουργικό τρόπο η εφορία μετέτρεψε εκτάσεις σε βραχώδεις περιοχές και λόγγους σε ακίνητα-φιλέτα σε ακριβά προάστια της Αττικής αυξάνοντας την αξία τους μέχρι και 1.700% σε σχέση με την πραγματική και χρεώνοντας στους ιδιοκτήτες εξωφρενικά ποσά για τον ΕΝΦΙΑ.

Οι 25 περιοχές της Ελλάδας που ο ΕΝΦΙΑ μετέτρεψε τα χωράφια σε... παλάτια

Τα κραυγαλέα λάθη που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ και έκανε έξαλλους πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων αφού μετέτρεψε μικρών εκτάσεων χωράφια σε... παλάτια τρέχει να διορθώσει το οικονομικό επιτελείο. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες έφτασαν έως και 1.700% πάνω.

Οπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ που συγκέντρωσε τα στοιχεία εκτάσεις σε βραχώδεις περιοχές και λόγγους «μεταμορφώθηκαν» σε ακίνητα-φιλέτα.

Συνολικά σε 25 νομούς της Ελλάδας σε χωριά, οικισμούς και κωμοπόλεις ιδιοκτήτες ακινήτων έγιναν Κροίσοι με ακίνητη περιουσία αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ.

Οι 25 περιοχές της Ελλάδας που ο ΕΝΦΙΑ μετέτρεψε τα χωράφια σε... παλάτια

Θεσπρωτία
Ημαθία
Σέρρες
Κέρκυρα
Πρέβεζα
Φλώρινα
Κιλκίς
Χαλκιδική
Εβρος
Τρίκαλα
Καρδίτσα
Αρτα
Λευκάδα
Αιτωλοακαρνανία
Ευβοια
Κεφαλληνία
Χίος
Ζάκυνθος
Κόρινθος
Σάμος
Αρκαδία
Αχαΐα
Ηλέια
Κυκλάδες
Δωδεκάνησα

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Για οικόπεδο ένα στρέμμα στους Γόμους Τρικάλων, υπολογίστηκε αντικειμενική αξία 72 ευρώ το τ.μ, όταν η τιμή που είχε καθοριστεί για τον ΦΑΠ του 2013 στην ίδια περιοχή ήταν 4 ευρώ το τ.μ. (αύξηση 1.700%).
Στο μεταλλικό του Κιλκίς, στάβλος 150 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με βάση τον ΕΝΦΙΑ έχει αντικειμενική αξία 228.000 ευρώ ενώ μονοκατοικία 75 τ.μ σε οικόπεδο 950 τ.μ έχει αντικειμενική αξία 148.000 ευρώ καθώς υπολογίστηκε με βάση τη Δ' ζώνη του Κιλκίς.
Στην ορεινή Άνω Βροντού των Σερρών, σε υψόμετρο 1060 μέτρων παλιό σπίτι, κατασκευής 1956, ετοιμόρροπο, έχει αντικειμενική αξία 320.000 ευρώ και το ποσό του ΕΝΦΙΑ είναι 1.570 ευρώ.



Τα 7 μεγάλα λάθη στον υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, οδήγησαν στο αλαλούμ μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο TAXIS. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις παράλογες αξίες που επέλεξε το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει το φόρο σε 457 περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού.

Ωστόσο, σε εξωφρενικές χρεώσεις οδήγησε και το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν υπόψη στα εκκαθαριστικά σημειώματα στοιχεία που είχαν δηλωθεί κανονικά από τους φορολογουμένους στο Ε9, με αποτέλεσμα να μην ευνοηθούν από τις προβλεπόμενες μειώσεις φόρου. Αντίστοιχα χιλιάδες δικαιούχοι έκπτωσης ή ακόμα και απαλλαγής από το φόρο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά της εφορίας καθώς το υπουργείο Οικονομικών 8 μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου δεν έχει καταφέρει ακόμα να εκδώσει την απόφαση με τις διευκρινήσεις σχετικά με το τρόπο και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να κατατεθούν οι αιτήσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αποκαλύφθηκαν μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο TAXIS, τα σημαντικότερα προβλήματα που οδήγησαν στον «παραφουσκωμένο» φόρο είναι τα εξής:

1. Στην πλειονότητα των 4.000 οικισμών από 457 περιοχές της χώρας οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ), ο νόμος προέβλεπε ότι ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις τιμές όμορων περιοχών που ήταν πολύ υψηλότερες από τις τιμές που ελήφθησαν υπόψη πέρυσι για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011-2013.

Έτσι, βρέθηκαν ιδιοκτήτες να βλέπουν τις αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων τους να έχουν δεκαπλασιαστεί. Πλέον οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα περιμένουν τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπεται να καταθέσει η κυβέρνηση μετά τις 26 Αυγούστου, ώστε να δουν τις διορθώσεις που θα γίνουν και να υπολογίσουν το νέο φόρο που θα αναγράφεται στα εκκαθαριστικά τα οποία θα αναρτηθούν στο TAXIS, ως τις 15 Σεπτεμβρίου.

2. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο φόρος σε αυτούς τους 4.000 οικισμούς (αλλά και σε κάποιες περιοχές εκτός αυτών), έγινε ακόμα πιο βαρύς, εξαιτίας τους λάθους στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, ο νόμος ανέφερε ότι στα οικόπεδα στα οποία δεν έχει προσδιοριστεί Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), χρησιμοποιείται ο μικρότερος ΣΑΟ που ισχύει στον νομό, τον οικισμό ή την περιφέρεια. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη πρόβλεψη.

3. Έστω και αν ο νόμος προβλέπει έκπτωση 60% στον τελικό φόρο για τα ημιτελή ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβε υπόψη στη συγκεκριμένη ρύθμιση, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ημιτελών οικοδομών, να χρωστούν ΕΝΦΙΑ σαν να έχουν ένα έτοιμο ακίνητο.

4. Σε αρκετές περιπτώσεις συνιδιοκτησίας οικοπέδων εντός οικισμού, δεν μοιράστηκε σωστά ο φόρος σε καθέναν από τους συνιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα να βρεθούν ιδιοκτήτες οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν το 150% του φόρου.

5. Παρότι ο νόμος προβλέπει κατηγορίες που απαλλάσσονται, υπό προϋποθέσεις, κατά 50% έως 100% από τον ΕΝΦΙΑ (νοικοκυριά με οικονομική αδυναμία, τρίτεκνοι-πολύτεκνοι, ανάπηροι), 8 μήνες μετά την ψήφισή του δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση και όσοι εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα με καταλογισμό του 100% του φόρου.

6. Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών ήταν οριακός, καθώς τα εκκαθαριστικά εκδόθηκαν σχεδόν μόλις έκλεισε η διαδικασία υποβολής του Ε9. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λάθη και παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9 οι φορολογούμενοι να τα πληρώσουν πρώτα ακριβά και μετά τις 15 Σεπτεμβρίου να ανοίξει και πάλι η εφαρμογή για τις διορθώσεις του Ε9. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών σε όλες τις περιπτώσεις που υπήρχαν κενά στη συμπλήρωση του Ε9, υπολόγισε το φόρο με βάση το δυσμενέστερο συντελεστή. Για παράδειγμα όσοι δεν συμπλήρωσαν τον όροφο του διαμερίσματός τους, θεωρήθηκε ότι βρίσκονται στον 6ο όροφο, ενώ όσοι δεν δήλωσαν ποσοστό συνιδιοκτησίας φορολογήθηκαν για το 100% του ακινήτου.

7. Ακόμα και οι σεισμόπληκτοι (π.χ. στην Κεφαλονιά) βρέθηκαν να χρωστούν ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα ακίνητα τους, έστω και αν δικαιούνται πλήρη απαλλαγή .Και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε «κατόπιν εορτής» να διευκρινίσει ότι οι ιδιοκτήτες σεισμόπληκτου ακινήτου θα πρέπει να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό.

Πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν την ατυχία το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει λάθος τον ΕΝΦΙΑ, περιμένουν να δουν εάν εκτός των περιπτώσεων που βρίσκονται στους 4.000 οικισμούς, θα γίνουν αλλαγές και στα υπόλοιπα λάθη που έχουν εντοπιστε


Πηγή:www.capital.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.