powered by Surfing Waves

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Η ΚΕΔΕ υπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων




Υπεγράφη την Τρίτη, 4 Ιουνίου συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει τη δέσμευση ως υποστηρικτής του Συμφώνου των Δημάρχων.

Τη συμφωνία υπογράφουν εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG ENER) ο Klaus-Dieter Borchardt, διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας και εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο Κώστας Ασκούνης πρόεδρος της Ένωσης.

Το Σύμφωνο των Δημάρχων ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2008.

Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη στροφή της κοινωνίας σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο αστικής ανάπτυξης την Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Είναι ανοικτό σε πόλεις και δήμους της Ευρώπης και έχει ως σκοπό τη συμμετοχή των τοπικών αρχών στην ανάπτυξη και εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής. Θέτει δε ως προτεραιότητα τη εθελοντική αλλά δεσμευτική συμφωνία να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πάνω από 20% και να αυξήσουν κατά πάνω από 20% τη διείσδυση ΑΠΕ στο χώρο της επικράτειάς τους, να υπερβούν δηλαδή τους στόχους 20-20-20 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα δεσμεύονται να καταθέσουν συγκεκριμένα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια.

Με την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει τη δέσμευση να στηρίξει την εφαρμογή τοπικών βιώσιμων ενεργειακών πολιτικών και την κλιματική προστασία, προωθώντας την ενεργειακή απόδοση και τις χρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Σύμφωνο των Δημάρχων το έχουν υπογράψει πάνω από 4.200 δήμοι ανά την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα το Σύμφωνο Δημάρχων έχει υπογραφεί από 97 δήμους, εκ των οποίων οι 38 έχουν ήδη υποβάλει τα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ)

Οι Δήμοι του Συμφώνου υποστηρίζονται από δύο Εθνικούς Συντονιστές:

το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ),

Δύο Εδαφικούς Συντονιστές: Την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Έξι υποστηρικτές, δηλαδή ΚΕΔΕ, Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, Δίκτυο Αμφικτυονία, Δίκτυο Δάφνη, ΠΕΔ Αττικής, ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.

Πρωτοβουλίες που αφορούν στο Σύμφωνο

Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με συντονισμό του ΚΑΠΕ και υποστήριξη της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, όπου συμμετέχουν οι Συντονιστές και Υποστηρικτές του Συμφώνου, η οποία εισηγείται προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς.

Έχουν συσταθεί τοπικά φόρουμ για την Ενέργεια στο πλαίσιο των ΣΔΑΕ και έχουν πραγματοποιηθεί Ημέρες Ενέργειας σε Δήμους ανά την Ελλάδα, με συμμετοχή των τοπικών φορέων και των πολιτών

Σε έναν πιλοτικό Δήμο (Λυκόβρυση-Πεύκη) έχει αναπτυχθεί το Σύστημα Πιστοποίησης Ενεργειακής Διαχείρισης ISO50001 παράλληλα με το Σχέδιο Δράσης.

Έχει οργανωθεί από το ΚΑΠΕ, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ η εθνική ημερίδα ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ με μεγάλη συμμετοχή Δημάρχων από όλη τη χώρα.

Υπάρχει σειρά από Εθνικά Προγράμματα που υποστηρίζουν τις δράσεις του Συμφώνου Εθνικά προγράμματα (ΕΣΠΑ ΕΠΠΕΡΑΑ, ΕΠΑΝ,….)

ü ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

ü Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης (ΑΠΕ και ΕΞΕ) Σχολικών Κτιρίων

ü ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

ü ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΡΙΑ

ü Πιλοτικά (Πράσινη Γειτονιά, Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες)

ü ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ

ü Προγράμματα όπως το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ υποστηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.