powered by Surfing Waves

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Με €150 εκατ. από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν οι δομές παιδικής φροντίδας των δήμων

Τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κοινωνικές δράσεις από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης και αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Κ. Ασκούνης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες, «στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ελληνική οικογένεια και για ακόμη μία φορά καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τα απαιτούμενα κονδύλια». Συγκεκριμένα, έχουν διασφαλισθεί 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των δομών φροντίδας παιδιών (βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ) για την περίοδο 2013-2014, ενώ τουλάχιστον άλλα 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η έγκριση της χρηματοδότησης για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, εκτίμησε ότι η απάντηση θα έρθει εντός της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το θέμα αναμένεται να τελεσφορήσει έως το τέλος του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις δομές παιδικής φροντίδας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξήγησε ότι τα 150 εκατ. ευρώ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε δομές παιδικής φροντίδας. Πέρυσι, από την κοινοτική χρηματοδότηση καλύφθηκαν 60.000 παιδιά, ενώ οι αιτήσεις ήταν για 95.000 παιδιά. Όπως τόνισε ο κ. Ασκούνης, φέτος, με δεδομένες τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η ελληνική οικογένεια, οι αιτήσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 110.000 παιδιά. Με την υπάρχουσα, λοιπόν, χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα μείνουν έξω 50.000 παιδιά.

Ο κ. Ασκούνης υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση η ΚΕΔΕ διεκδίκησε να εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία. Ο υπεύθυνος Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σ. Δανιηλίδης, υποστήριξε ότι πολύ περισσότερα χρήματα μπορούν να μεταφερθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας και έκανε λόγο για επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στις δομές παιδικής φροντίδας των δήμων.

Επιπλέον, η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει αίτημα στον υπουργό Εργασίας για προώθηση του προγράμματος EU-Starter, που αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης και έχει εγκριθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ο προϋπολογισμός του ειναι 6 δισ. ευρώ και ειδικά για τις χώρες του Νότου η χρηματοδότηση θα είναι 100% ευρωπαϊκή. Ο κ. Ασκούνης ζήτησε από τον κ. Βρούτση να προωθηθεί το πρόγραμμα στο επικείμενο συμβούλιο υπουργών στις 27-28 Ιουνίου.

Για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι αφορά την απασχόληση 50.000 έως 60.000 ανθρώπων για πέντε μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. «Ξέρουμε ότι δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά είναι σημαντικό στην περίοδο που διανύουμε. Είναι ένα ανάχωμα» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.