powered by Surfing Waves

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Άλλο ένα ψήφισμα. Το δημοτικό συμβούλιο ζητά άμεση ανάκληση της εγκυκλίου "για την οργανικότητα των Σχολείων"




Από τα πρακτικά


Στέφου: Κύριοι σύμβουλοι, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Λίμνης μας κοινοποίησε το αρίθμ. πρωτ. 3/18-5-2013 έγγραφο τους με θέμα «Οργανικότητα Σχολείων» το οποίο αναφέρει τα εξής: « Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των Γυμνασίων & Λυκείων του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, σε κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. που έγινε με αφορμή το έγγραφο (44506 /Δ4/02-04-2013) που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας στους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο αναφέρει ότι: «...μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό», καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι εντείνεται η επίθεση της Κυβέρνησης για την κατάργηση του Δημόσιου Σχολείου. Η επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες των Σχολείων
μειώθηκε περισσότερο από 50%, η χρηματοδότηση των Δήμων για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων σχεδόν μηδενίστηκε, το Σεπτέμβρη του 2011 δεν υπήρχαν βιβλία, η φετινή σχολική χρονιά
πέρασε με κενά καθηγητών σε βασικά μαθήματα. Και τώρα επιδιώκεται το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση - συγχώνευση τμημάτων και οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών.
Ήδη έχει ανακοινωθεί η κατάργηση των λυκειακών τάξεων στην Αγία Άννα!!! Ομόφωνα δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ενέργεια αυτή και ότι θα προσπαθήσουμε να την αποτρέψουμε με κάθε τρόπο.
Επισημαίνουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι, πολύ πριν την εκδήλωση της «κρίσης», η περιοχή του Δήμου μας κατέγραφε επί δεκαετίες ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των γονιών είναι αδύνατη οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση που θα προκληθεί από συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων.
Γιατί είναι πλέον φανερό ότι μεθοδεύονται σαρωτικές συμπτύξεις - συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων και μάλιστα άμεσα.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα φέρει:
· Περαιτέρω υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών.
· Περισσότερα ατυχήματα για τους μαθητές λόγω έλλειψης χώρου και κινδύνους ασθενειών σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της υγείας δυσκολεύει.
· Θα δυσκολέψει η μετακίνηση των μαθητών, γιατί θα αυξηθούν οι μαθητές που θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν χιλιόμετρα ως το σχολείο.
· Θα καταργηθούν οργανικές θέσεις καθηγητών, την στιγμή που υπάρχουν ακόμα κενά στα σχολεία.
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς και ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με κάθε τρόπο εμείς και τα παιδιά μας, για τη διατήρηση και αναβάθμιση του Δημόσιου
Σχολείου.
Καταγγέλλουμε την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, που με απάνθρωπο τρόπο υποβαθμίζει διαρκώς και καταργεί ό, τι υπήρχε από το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα το κοινωνικό αγαθό της
δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της επίμαχης εγκύκλιου για την «οργανικότητα των σχολείων» και να μην γίνει καμία σύμπτυξη -συγχώνευση σχολείων και τμημάτων.
Να μην καταργηθεί καμιά οργανική θέση και να προγραμματιστούν άμεσα για την ερχόμενη σχολική περίοδο διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.
Να υπάρξει μέριμνα για έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των οξυμένων άμεσων αναγκών των σχολείων.
Χρέος όλων μας είναι να αγωνιστούμε για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με κριτήριο το συμφέρον των παιδιών μας. Όλοι μαζί, πρέπει να κάνουμε δική μας υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών μας και να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία».
Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι πιο κάτω δημοτικοί σύμβουλοι:
Στεργίου Γιάννης : Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς η παιδεία, η μόρφωση των παιδιών μας τείνει να συνθλιβεί απ’ τα γρανάζια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.
Πριν από λίγες μέρες έκπληκτοι διαπιστώσαμε την μεγάλη ανησυχία και το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας για το μέλλον των μαθητών και ειδικά των διαγωνιζομένων στις πανελλαδικές εξετάσεις και προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή και εύρυθμη διεξαγωγή των εξετάσεων προχώρησε στην επιστράτευση του εκπαιδευτικού κόσμου.
Αυτό το ενδιαφέρον θα είχε αξία αν ήταν πραγματικό και πραγματικό είναι όταν προσπαθείς να αναβαθμίσεις την δημόσια παιδεία, όταν παλεύεις για την αύξηση των δαπανών, όταν μεριμνάς για να μη λείψει ούτε μια εκπαιδευτική ώρα από τα σχολεία όταν μάχεσαι για την διατήρηση των σχολικών μονάδων και όχι όταν συνηγορείς στις συγχωνεύσεις ή τις καταργήσεις αυτών.
Σε πρόσφατο έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κάνει λόγο πως «… μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα», και διερωτάται κανείς πώς αυτό είναι δυνατόν να ισχύει αφού η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος και ορισμένα εκπαιδευτικά κενά δεν καλυφθήκαν ποτέ; Αν αυτό δεν είναι αντιφατικό τότε τι μπορεί να είναι;
Τελειώνοντας θέλω να συγχαρώ τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για την πρωτοβουλία που πήραν να συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση και να εκδώσουν ομόφωνο ψήφισμα το οποίο με βρίσκει σύμφωνο και δηλώνω πως τον αγώνα για την επίλυση των υπαρκτών προβλημάτων και των δίκαιων
αιτημάτων θα τον δώσουμε μαζί, γιατί αυτό είναι απαίτηση των παιδιών μας και υποχρέωση δική μας.
Παναγιώτου Κων/νος: Συγχαίρω την ομοφωνία των συλλόγων για την κίνηση διαμαρτυρίας. Συμφωνώ να στηριχθούν οι προσπάθειες όχι μόνο με την έκδοση ψηφίσματος αλλά πιο δυναμικά με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε αρμόδια Υπουργεία.
Παπαντωνίου Κων/νος: Συγχαίρω τους συλλόγους για την αγωνιστικότητα τους. Επισημαίνω ότι η Παιδεία και η Υγεία είναι αξίες που δεν εκτιμώνται με αριθμούς. Αυτό γίνεται σήμερα. Όσο αφορά τις Λυκειακές τάξεις της Αγ. Αννας οι γονείς συνεχίζουν καθημερινά τον αγώνας τους και έχουν θέσει τα
προβλήματα που θα δημιουργηθούν.
Θέλω να δηλώσω ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την συνέχιση λειτουργίας όλων των σχολείων του Δήμου μας.
Γεωργατζής Ευάγγελος: Θέλω να πω ότι η κατάργηση του κοινωνικού κράτους ξεκινάει από την Παιδεία. Τα παιδιά μας είναι το Α και Ω σ΄αυτά στηριζόμαστε και στηρίζεται τα μέλλον αυτής της χώρας. Είναι δυσβάσταχτη η ταλαιπωρία των γονιών να είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε γειτονικά χωριά για το σχολείο και την παρακολούθηση φροντιστηρίων. Πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά και να στηριχθεί η προσπάθεια.
Μουστάκας Νικόλαος: Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλάνε συνεχώς για το που βαδίζει η χώρα. Το μεγαλύτερο αγαθό είναι η μόρφωση, είναι επένδυση. Η Δημοτική Ενότητα Νηλέως υπέστη πολλά δεινά. Απομονώθηκε από όλες τις δημοτικές αρχές και κινδυνεύει να αποδεκατιστεί. Χρειάζεται σχέδιο δράσης. Πέρα από τον Δήμο υπάρχουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ,Υπουργεία και Κοινοβούλιο. Θέλω να ακούσω ένα σχέδιο δράσης που θα ξεκινήσει με αγώνα και όχι με φιλολογία.
Κατζούρας Ιωάννης: Θέλω με την σειρά μου να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου τους συλλόγους που ενώθηκαν για την Παιδεία.
 

Δήμαρχος: Όσα ελέγχθηκαν είναι σωστά. Η καταιγίδα έχει διάρκεια .Αυτό που λέχθηκε για σχέδιο δράσης είναι πολύ σωστό και θα πρέπει να υπάρχει καθολική συμμετοχή.
Το δημοτικό συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ εξέδωσε το πιο κάτω ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου –Λίμνης-Αγ. Άννας με ΟΜΟΦΩΝΑ απόφαση του ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ την απαξιωτική και στερούμενης σοβαρότητας πολιτική της Κυβέρνησης στα σπουδαία ζητήματα της Παιδείας.
Το αυτονόητο και επιβεβλημένο (σε μια ευνοούμενη κοινωνία) δικαίωμα των παιδιών σε σοβαρή και αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών Παιδεία καταστρατηγείται από την πολιτική της φτώχειας ,της  υποβάθμισης και της προχειρότητας.

Ζητούμε την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου «για την οργανικότητα των Σχολείων» και την υπεύθυνη αντιμετώπιση από τους αρμοδίους τέτοιων υψίστης σημασίας θεμάτων.

Διαβάστε επίσης


Πιθανές αλλαγές στην οργανικότητα σχολικών μονάδων του δήμου μας

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.