powered by Surfing Waves

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Μια Αριστοφανική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας


Το "Αριστοφανικό Ελύμνιο" επικαλέστηκε ο κ. Ριτσώνης για να βάλει ουσιαστικά στην κατάψυξη το Λιμενικό Ταμείο Λίμνης και εκμαίευσε μια απόφαση από το  δημοτικό συμβούλιο.


Ως γνωστό η εποπτεία των Λιμενικών Ταμείων ασκείται από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου σύμφωνα με το Π.Δ. 362/1997 (ΦΕΚ 240Α) καθώς και ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεών του (γνωμοδότηση ΝΣΚ 294/2010) και όχι απο την τοπική αυτοδιοίηκηση. Η πρόσφατη αποτυγχημένη παρέμβαση στα εσωτερικα του Λιμενικού Ταμείο της Αιτωλ/νίας απο τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στ Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Εμ. Αγγελάκα για παρόμοιο θέμα εδώ.

Η Αριστοφανική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σήμερα δημοσιεύτηκαν στο Διαύγεια τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου της 30/5/13 στα οποία μπορείτε να θαυμάσετε την γενική αδαημοσύνη σε θέματα θεσμικών ρόλων και έναν δεσποτικό Ψαρρό να τονίζει ότι "η Δημοτική Αρχή είναι κυρίαρχο όργανο και κανείς δεν την υποκαθιστά".  
Σε ρόλο Υπουργείου  Ναυτιλίας ο κ. Ριτσώνης ζήτησε το πάγωμα της λειτουργίας του Λιμενικού Ταμείου Λίμνης επιστρατεύοντας  μάλιστα το άγνωστο σε πολλούς και σε εμάς  "Αριστοφανικό Ελύμνιο".

Η δημοτική αρχή σύμφωνα με τα όσα ισχύουν δεν μπορεί να υποκαθιστήσει τον εποπτικό ρόλο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και η απόφαση του ΔΣ έχει μόνο Αριστοφανική αξία.


Από τα πρακτικά του Δ.Σ. της 30/5/13


Στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και στην αίθουσα του κτιρίου Μελά στη δημοτική κοινότητα Λίμνης, σήμερα την 30η του μηνός Μαίου του έτους 2013 ,ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από την αρίθμ. 6774/24-5-2013
έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου ,που επιδόθηκε σε κάθε έναν από τους δημοτικούς συμβούλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ,χωρίς δικαίωμα ψήφου, ο Δήμαρχος Δήμου Μαντουδίου -Λίμνης-Αγίας Άννας, ο Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου κ. Στεργίου Γεώργιος και η Πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων κα Κοη  Δέσποινα.

Η πρόεδρος εισηγούμενη το θέμα είπε:  Κύριοι σύμβουλοι,η Ενωση Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Λίμνης-Ροβιών με το από 25-4-2013 έγγραφο της το οποίο στέλνει στο Λιμενικό
Ταμείο Λίμνης και κοινοποιεί στο Δήμο μας, αναφέρεται στο εγκαταλελειμμένο συντριβάνι στο λιμάνι της Λίμνης ,το οποίο μισοτελειωμένο και αγνοημένο αποτελεί δυσφήμιση για τον τόπο και προτείνουν να καθαριστεί και να φυτευθεί .

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ριτσώνης Άγγελος υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού ο οποίος ανέφερε τα εξής:
« Με αφορμή την αναφορά της συμπολίτισσας μας κ. Μαρίνας Βαλλή και την διαμαρτυρία για την κατασκευή και λειτουργία ενός κλειστού οικοδομήματος ύψους ενός μέτρου και μήκους τεσσάρων -4- μέτρων περίπου, στο οποίο θα τοποθετηθεί πίδακας εν ήδη σιντριβανιού με λειτουργική ροή-εκροή θαλασσίου ύδατος εισηγούμαι στο δημοτικό συμβούλιο τα κάτωθι:
Με απόφαση της Κυβέρνησης αρ. φύλλου 446/1994 και το Υπουργικό Διάταγμα αριθμός 1268/25019 και της διάταξη του Ν. 1469/50 περί προστασίας ειδικής κατηγορίας οικοδομημάτων έργων τέχνης μεταγενεστέρων του 1930 το κτίριο Μελά υπεισέρχεται με ομόφωνη απόφαση του κεντρικού συμβουλίου νεότερων μνημείων αριθμό 10/7.4.94 στην προαναφερόμενη κατηγορία.
Κυρίες και κύριοι η πόλη έχει θωρακιστεί με είκοσι κτίρια της ίδιας κατηγορίας.
Όλες οι κατασκευές σε απόσταση γειτνίασης μέχρι και πενήντα -50- μέτρων από τα αρχιτεκτονήματα αυτά θα πρέπει να ελέγχονται και να αδειοδοτούνται ως έργα που θα επαχθούν σε κανονικές  πολεοδομικές διατάξεις. Για τέτοιας φύσεως έργα εκ των προτέρων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και με έμφαση τονίζω ιδιαιτέρως της Επιτροπής Πολιτισμού ,του Προέδρου αυτής και του Δημάρχου, οι οποίοι και θα λογοδοτούν ως αποκλειστικά
υπεύθυνοι. Από τις προηγούμενες ενέργειες εκ μέρους του Λιμενικού ταμείου δεν έγινε καμία απολύτως νόμιμη πράξη και οι ιθύνοντες αντιπρόσωποι του ταμείου αυτού κ. Καρατζούδης Ιωάννης ,Αρχιτέκτονας , κ. Μπάμης Κων/νος ,Τελώνης, Παρασκευάς Γαρυφάλλου και Κοραχάης Μπάμπης ,δημιούργησαν σε ένα νευραλγικό τομέα της πόλης και σε ελεγχόμενη θέση που γειτνιάζει με τα εν λόγω διατηρητέα κτίρια , και σε ελεγχόμενη θέση από τον Δήμο και το ΥΠΠΟΤ στρώση βιομηχανικού τσιμέντου ύψους είκοσι εκατοστών χωρίς καμία έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο,
ενώ το αποκορύφωμα της πράξης είναι η κατασκευή πολυγωνικού κτίσματος με τον χαρακτηρισμό σιντριβάνι. Το ίδιο ακριβώς ήθελαν να δημιουργήσουν σε όλη την παραλία ,όχι τοποθετήσεις σιντριβανιών βέβαια ,αλλά με επίστρωση βιομηχανικού μπετόν.
Η καθολική αντίδραση του κόσμου αλλά και η προχειρότητα της κατασκευής χωρίς τοπογραφικό, σχέδιο και άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, έθεσαν τον Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας σε εγρήγορση στέλνοντας σήμα διακοπής προς την Εφορεία νεότερων μνημείων. Ειδοποιήθηκε η ανώτερη αρχή της χερσαίας ζώνης ο Λιμενάρχης από ον κ. Δήμαρχο ,άμεσα να σταματήσει το έργο και να γίνει κατάσχεση του μηχανικού εξοπλισμού. Αυτό άλλωστε απαιτούσε και η φύση της
παρανομίας του έργου. Δυστυχώς μέχρι στιγμής αυτό δεν επιτεύχθει από τον κ.Λιμενάρχη.Οι άμεσες όμως ενέργειες μας στο ΥΠΠΟΤ εκ μέρους του Δημάρχου κατά κάποιο τρόπο σταμάτησαν την δημιουργία άλλων τερατουργημάτων.
Εκτός τούτων η Αρχή αυτή του Λιμενικού Ταμείου παραβλέποντας τις αρχές που διέπουν ένα αλιευτικό καταφύγιο δεν μας επιτρέπει πλέον να αποφασίσουμε για την προστασία των σκαφών που διατηρούμε εδώ κι 150 χρόνια από τους προγόνους μας σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική εξευτελίζοντας κατά κάποιο τρόπο την ύπαρξη της παραδοσιακής ναυπηγικής. Με μεγάλη προσπάθεια ο κελευστής της Λιμενικής Αρχής κ. Κυριάκου Ιωάννης , προστάτευσε τα παραδοσιακά μας σκάφη αφού το Λιμενικό Ταμείο τα χαρακτήρισε βάρκες με σκουπόξυλα ως άλμπουρα ,που δεν
έχουν καμία θέση με τα ιστιοφόρα στην αρχή του Λιμανιού. Δυστυχώς το συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν από το υγρό στοιχείο που εξέθρεψε το Αριστοφανικό ΕΛΥΜΝΙΟ και δεν έχουμε καμία απαίτηση να το γνωρίζουν γιατί πολλοί από αυτούς δεν κατάγονται από αυτή την πόλη. Ευχή μας είναι να διδαχθούν από τους ντόπιους, Για όλα αυτά που προανέφερα κ. Σύμβουλοι,
θα ήθελα το σώμα κ. Πρόεδρος και ιδιαιτέρως την μείζονα κι ελάσσονα Αντιπολίτευση ότι σύμφωνα με τον Ν. 4150/2013 ΦΕΚ Α/ 102/29-4-2013 με το άρθρο 51 που αναφέρει ρητά ότι δημιουργείται μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου Χαλκίδας σε Ανώνυμη Εταιρεία και συγχώνευση όλων των Λιμενικών Ταμείων της Εύβοια ς ,όπως και αυτό της Λίμνης και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε Ανώνυμη Εταιτεία και ώσπου να τεθεί ο νόμος σε ισχύ με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος να ληφθούν αυστηρότητα οι κάτωθι αποφάσεις με ψηφοφορία.
1) Την άμεση καθαίρεση του πολυγωνικού οικοδομήματος (σιντριβάνι) που γειτνιάζει με το λιμάνι και το κτίριο Μελά
2)Πάγωμα όλων των δραστηριοτήτων του εν λόγω ταμείου ώσπου οι αρμοδιότητες να υπεισέλθουν μετά την έκδοση του ΠΔ στην δικαιοδοσία του Δήμου ο οποίος θα σχηματίσει Επιτροπή Λιμένος από αιρετούς άρχοντες.
3)Πάγωμα κάθε πρωτοβουλίας όσο αφορά τις θέσεις των σκαφών και την διαμόρφωση Λιμένος
4) Για λόγους ασφαλείας την άμεση τοποθέτηση φανού στην είσοδο του Λιμένος σε συνεργασία με τον Δήμο διότι η είσοδος των σκαφών κατά την διάρκεια της νύχτας αποτελεί άμεσο κίνδυνο.
5)Την απαίτηση του δημοτικού συμβουλίου από το Λιμενικό Ταμείο της άμεσης συνεργασίας ώστε το Σεπτέμβριο αφού αποδοθεί η Αρχή στο Δήμο να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την λειτουργία και την ανάπλαση του κρηπιδώματος και της χερσαίας ζώνης μήκους 1200μέτρων .
6)Την άμεση σύγκλιση επιτροπής την οποία θα ορίσει ο Δήμαρχος που να διαχειρίζεται με σύνεση τα έκτακτα θέματα υπό την εποπτεία του μέχρι την έκδοση του ΠΔ τα οποία αφορούν το Λιμενικό Ταμείο
Τέλος κυρίες και κύριοι η εισήγηση μου έχει ύφος και στοιχεία που πρέπει να διαμορφώσουν το πολιτιστικό υπόβαθρο για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα αλλά και διακατέχεται επίσης από συνειδησιακή δικαιοσύνη η οποία θα πρέπει να κυριαρχεί στο ιστορικό τόξο του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας.
Κουτσουράς Σταύρος : Με προβληματίζει κάθε φορά ο τρόπος που έρχονται για συζήτηση τα θέματα που αφορούν το Λιμενικό Ταμείο. Με προβληματίζει επίσης και η στάση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, ο οποίος αν και καλείται δεν έρχεται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Όσο αφορά την ποιότητα της κατασκευής του σιντριβανιού δεν μπορώ να πω κάτι γιατί δεν έχω δει την μελέτη για να έχω συγκεκριμένη άποψη.
Όσο αφορά την άλλη επισήμανση μου για το πώς έρχονται τα θέματα στη δημοτικό συμβούλιο προφανώς από την υπερβολική σας έγνοια για την δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει ο χώρος αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου Λίμνης.
Επειδή ο χώρος για τον οποίο μιλάμε δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου και δεν ωφελεί να προχωράμε σε ακρότητες προτείνω να γίνει αίτημα στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας Ανώνυμη Εταιρεία» να μας γίνει παραχώρηση το χώρου για μια εικοσαετία προκειμένου να τον διαχειριστούμε.

Την πρόταση του κ. Δημάρχου: Η Δημοτική Αρχή είναι κυρίαρχο όργανο και κανείς δεν την υποκαθιστά. Θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί ο Δήμος για τις ενέργειες που επρόκειτο να γίνουν.
Έστω και την τελευταία στιγμή να κληθεί ο κ. Λιμενάρχης να μας ενημερώσει αν υπάρχουν άδειες και μελέτες για τις κατασκευές που έχουν γίνει. Να γίνει καθαίρεση της ήδη υπάρχουσας κατασκευής. Η παραλία « έχει γεράσει» ελλοχεύει κινδύνους.
Θα ζητήσω άμεση σύγκλιση σε σύσκεψη με τον Αντιδήμαρχο υπεύθυνο Δημοτικής Ενότητας Λίμνης, τον κ. Λιμενάρχη Αιδηψού, τον Προϊστάμενο Λιμενικού Σταθμού Λίμνης, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου ,τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον κ. Άγγελο Ριτσώνη ,προκειμένου να επισπευσθούν άμεσα κάποιες εργασίες οι οποίες θα προλάβουν ατυχήματα στην παραλιακή ζώνη.
Ο Δήμος θα πάρει πρωτοβουλία για την ανάπλαση όλης της παραλιακής χερσαίας ζώνης της Λίμνης μήκους 1.200 μ. με την κατ΄ αρχας σύνταξη των απαραιτήτων μελετών προκειμένου να επιδιωχθεί η χρηματοδότηση του έργου από Κοινοτικούς κι Εθνικούς πόρους.
Στη δύσκολη εποχή που περνάμε χρειάζεται η συνεργασία όλων μας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα.

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων

ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
1) Την άμεση καθαίρεση του πολυγωνικού οικοδομήματος (σιντριβάνι) που γειτνιάζει με το λιμάνι και το κτίριο Μελά
2)Πάγωμα όλων των δραστηριοτήτων του εν λόγω ταμείου ώσπου οι αρμοδιότητες να υπεισέλθουν μετά την έκδοση του ΠΔ στην δικαιοδοσία του Δήμου ο οποίος θα σχηματίσει Επιτροπή Λιμένος από αιρετούς άρχοντες.
3)Πάγωμα κάθε πρωτοβουλίας όσο αφορά τις θέσεις των σκαφών και την διαμόρφωση Λιμένος
4) Για λόγους ασφαλείας την άμεση τοποθέτηση φανού στην είσοδο του Λιμένος σε συνεργασία με τον Δήμο διότι η είσοδος των σκαφών κατά την διάρκεια της νύχτας αποτελεί άμεσο κίνδυνο.
5)Την απαίτηση του δημοτικού συμβουλίου από το Λιμενικό Ταμείο της άμεσης συνεργασίας ώστε το Σεπτέμβριο αφού αποδοθεί η Αρχή στο Δήμο να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την λειτουργία και την ανάπλαση του κρηπιδώματος και της χερσαίας ζώνης μήκους 1200μέτρων .
6)Την άμεση σύγκλιση επιτροπής την οποία θα ορίσει ο Δήμαρχος που να διαχειρίζεται με σύνεση τα έκτακτα θέματα υπό την εποπτεία του μέχρι την έκδοση του ΠΔ τα οποία αφορούν το Λιμενικό Ταμείο

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.