powered by Surfing Waves

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΥΠΕΚΑ: Εθνικό σχέδιο αποβλήτων και μείωση των ΧΑΔΑ μέχρι το 2014





Την ολοκλήρωση εντός του 2013 της εκπόνησης του νέου εθνικού σχεδίου αποβλήτων με βάση τις κατευθύνσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση της διαχείρισης απορριμμάτων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ενόψει και της Παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων, ενώ αναμένεται εντός του 2013 και 2014, να μειωθούν δραματικά οι συνολικοί αριθμοί τους.

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι εντός του 2013 προγραμματίζεται και η ολοκλήρωση της σύνταξης του εθνικού προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, σημειώνοντας παράλληλα ότι ενόψει και του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου, έχει ζητηθεί η αξιολόγηση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προκειμένου να προωθηθεί η προσαρμογή τους σύμφωνα με την σχετική οδηγία – πλαίσιο.

Σε ότι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα των ΧΑΔΑ ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος έχουν οριστικά αντιμετωπίσει το θέμα της ανεξέλεγκτης διάθεσης, ενώ όπως είπε στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα διακοπεί η λειτουργία όλων των ενεργών ΧΑΔΑ και στην Κεντρική Μακεδονία.

Μέσα στο τελευταίο 5μηνο ο συνολικός αριθμός ενεργών ΧΑΔΑ μειώθηκε σε 73, ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση 18 ΧΑΔΑ και προχώρησε η εκτέλεση έργων αποκατάστασης άλλων 75.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.