powered by Surfing Waves

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Στο ευρωπαικό δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Κομισιόν για την επεξεργασία των λυμάτων σε 8 οικισμούς



Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για ανεπαρκή επεξεργασία λυμάτων που παρουσιάζουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Βρυξέλλες, 26 Φεβρουάριος 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο γιατί δεν διασφάλισε τη σωστή επεξεργασία λυμάτων. Στην ΕΕ, τα κράτη μέλη χρειάζονται επαρκή συστήματα περισυλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, καθώς τα μη επεξεργασμένα λύματα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, τα εσωτερικά ύδατα και το θαλάσσιο περιβάλλον. Η Ελλάδα προειδοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αφορά περιοχές με πληθυσμόμεταξύ 2000 και 15000 κατοίκων. Αν και πολλά από τα αρχικά προβλήματα έχουν έκτοτε αντιμετωπιστεί, το μέγεθος των προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα οδήγησαν την Επιτροπή να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την επεξεργασία των αστικών λυμάτων χρονολογείται από το 1991 και προβλέπει μεγάλες προθεσμίες για την εφαρμογή της. Τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως το τέλος του 2000 για να εξασφαλίσουν την κατάλληλη επεξεργασία των λυμάτων από μεγάλους οικισμούς και έως το τέλος του 2005 για την επεξεργασία των απορρίψεων από οικισμούς μεσαίου μεγέθους και των απορρίψεων σε γλυκά ύδατα και εκβολές ποταμών από μικρούς οικισμούς.

Η Ελλάδα παρουσιάζει καθυστέρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας και από τις τελευταίες εκθέσεις των ελληνικών αρχών προκύπτει ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας σε πέντε οικισμούς (Προσοτσάνη, Δοξάτο, Ελευθερούπολη Γαλάτιστα και Βαγιά). Για τρεις άλλους οικισμούς (Πολύχρονο, Χανιώτη και Δεσφίνα), η Επιτροπή θεωρεί ότι τα στοιχεία που υποβλήθηκαν είναι είτε ανεπαρκή είτε δείχνουν μη συμμόρφωση με τα κατάλληλα πρότυπα.




Ιστορικό

Η οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (91/271/ΕΟΚ) απαιτεί από τα κράτη μέλη να μεριμνούν ώστε οι οικισμοί (κωμοπόλεις, πόλεις, περιοχές κατοικίας) να συλλέγουν και να επεξεργάζονται σωστά τα αστικά λύματά τους. Τα μη επεξεργασμένα αστικά λύματα ενδέχεται να είναι μολυσμένα με επιβλαβή βακτηρίδια και ιούς και να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Περιέχουν επίσης θρεπτικές ουσίες, όπως άζωτο και φώσφορο, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα γλυκά ύδατα και το θαλάσσιο περιβάλλον, διότι ευνοούν την υπερβολική ανάπτυξη φυκιών, τα οποία παρεμποδίζουν την ανάπτυξη άλλων ζωντανών οργανισμών, διαδικασία γνωστή ως ευτροφισμός.



Για περισσότερες πληροφορίες:

Για τη δέσμη αποφάσεων περί παράβασης που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο, βλ. MEMO/15/4489


Για τη γενική διαδικασία παράβασης, βλ. MEMO/12/12


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία παράβασης:http://ec.europa.eu/eu_law/infringements/infringements_el.htm

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.