powered by Surfing Waves

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Παρεκκλίσεις βρήκε ο ορκωτός λογιστής στις οικονομικές καταστάσεις του δήμου για το 2012



Με καθυστέρηση 3 ετών το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε  τον ισολογισμό του έτους 2012 στις 5 Φεβρουαρίου 2015 .

Στις  5 Φεβρουαρίου 2015  το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε  την  έκθεση  του Ορκωτού Λογιστή κ. Ράλλη Ιωάννη  επί των οικονομικών καταστάσεων  του  έτους 2012.
Η έκθεση  του Ορκωτού  Λογιστή κ. Ιωάννη Ράλλη

« Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας :
Έκθεση επί των Οικονομικών Καταστάσεων

Βάση για Γνώμη με Επιφύλαξη
Από τον έλεγχο μας προέκυψαν τα εξής θέματα:
1)Στο λογαριασμό Γ.ΙΙΙ.1 «Τίτλοι πάγιας επένδυσης» ποσού € 658.726,63 περιλαμβάνεται, η αξία κτήσεως μετοχών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας ποσού €67.280,92, οι οικονομικές καταστάσεις της οποίας ελέγχονται από Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή. Η Δημοτική επιχείρηση εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση.
Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία (ΠΔ 315/99), δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη ολοσχερούς υποτίμησης της αξίας κτήσης αυτών των μετοχών ποσού ευρώ 67.280,92 με συνέπεια η αξία του λογαριασμού αυτού, τα αποτελέσματα
χρήσης και τα Ίδια Κεφάλαια να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα. Επίσης ποσό €564.000,00 περίπου αφορά την αξία κτήσεως δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν τεθεί σε εκκαθάριση. Δεν τέθηκαν υπόψη μας οι οικονομικές καταστάσεις αυτών των εταιριών και συνεπώς διατηρούμε επιφύλαξη για την ορθή αποτίμηση των μετοχών τους και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα αποτελέσματα, για την τρέχουσα και την προηγούμενη χρήση.

2) Κατά του Δήμου έχουν ασκηθεί αγωγές από εργαζόμενους, διεκδικώντας αποζημιώσεις συνολικού ποσού ευρώ 1.780.000,00 περίπου, οι οποίεςαφορούν αξίωση του επιδόματος εξομάλυνσης. Εκτιμάται, ότι οι αγωγές αυτές θα ευδοκιμήσουν υπέρ των εργαζομένων κατά το ποσό ευρώ 299.000,00 περίπου. Η τελική έκβαση των υπολοίπων αγωγών των συνολικού ποσού ευρώ 1.481.000,00 δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί στο παρόν στάδιο και, ως εκ τούτου, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη στις οικονομικές καταστάσεις σε σχέση με τις αγωγές αυτές.
Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία (ΠΔ 315/99), δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη ποσού ευρώ 299.000,00 για την κάλυψη αυτής της ζημίας, με συνέπεια τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης και τα Ίδια Κεφάλαια να εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα.

3) Στην αξία κτήσεως των λογαριασμών των Ενσωμάτων ακινητοποιήσεων,
"Κτίρια και τεχνικά έργα" και "Λοιπές εγκαταστάσεις κοινής χρήσεως", περιλαμβάνονται έργα ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης συνολικού πόσου ευρώ 22.262.000 περίπου, τα όποια θα πρέπει να μεταφερθούν στην Δ.Ε.Υ.Α που προέκυψε από την συγχώνευση των Δ.Ε.Υ.Α. των Δημοτικών Διαμερισμάτων Ελυμνίων και Κηρέως, καθώς και οι αντίστοιχα ληφθείσες επιχορηγήσεις που αφορούν τα ως άνω έργα και περιλαμβάνονται στο υπόλοιπο του λογαριασμού του Παθητικού ΑΙΙ4 "Επιχορηγήσεις επενδύσεων".

4) Στο λογαριασμό «Χρεώστες διάφοροι» περιλαμβάνεται και ποσό ευρώ 629.400 το οποίο αφορά απαιτήσεις ,από δημοτικές επιχειρήσεις για τις οποίες λήφθηκαν αποφάσεις είτε να συγχωνευθούν είτε να λυθούν και για τις οποίες, δεν έχει σχηματισθεί πρόβλεψη επισφάλειας. Κατά παρέκκλιση
των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία (ΠΔ 315/99), δεν έχει σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη. Κατά την εκτίμησή μας για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση των απαιτήσεων αυτών έπρεπε να έχει σχηματιστεί πρόβλεψη ποσού ευρώ 629.400. Λόγω του μη σχηματισμού της πρόβλεψης αυτής, η αξία των απαιτήσεων που εμφανίζονται
στον λογαριασμό του Ενεργητικού «Χρεώστες διάφοροι» και τα Ίδια Κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 629.400 και τα αποτελέσματα της τρέχουσας και της προηγούμενης χρήσης αυξημένα κατά 125.000 και 504.400 αντίστοιχα.

5) Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από την Ελληνική Νομοθεσία (ΕΓΛΣ), δεν έχουν βεβαιωθεί έσοδα του Δήμου συνολικού ποσού ευρώ 241.000 περίπου χωρίς τις προσαυξήσεις , που αφορούν περίοδο 2007 έως 2012 . Λόγω του γεγονότος αυτού, η αξία των
απαιτήσεων από πώληση αγαθών και υπηρεσιών, και τα Ίδια Κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα μειωμένα και τα αποτελέσματα της τρέχουσας και της προηγούμενης χρήσης μειωμένα κατά 122.500 και 118.500 ευρώ αντίστοιχα.

Γνώμη με Επιφύλαξη

Κατά τη γνώμη μας, εκτός από τις επιπτώσεις των θεμάτων που μνημονεύονται στην παράγραφο «Βάση για Γνώμη με Επιφύλαξη», οι ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την οικονομική θέση του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης-Αγίας Άννας
κατά την 31η Δεκεμβρίου 2012 και τη χρηματοοικονομική του επίδοση για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με το Π.Δ. 315/1999 “Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Έμφαση Θεμάτων
Εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 13 του προσαρτήματος, όπου περιγράφεται το θέματα ¨

Α)Οι επιχειρήσεις Δ.Κ.Ε.Δ.Μ.Λ.ΑΓ.ΑΝ (Δημ.Κοινωφ.Ε πιχ. Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας) και της Δ.Ε.Π.Α.Λ. (Δημ. Επιχ .Πολιτ.Αναπτυξ. Λίμνης), βρίσκονται σε διαδικασίας λύσης και εκκαθάρισης. Πιθανόν, μετά το πέρας της λύσης και εκκαθάρισης τους και της παράδοσης από τον εκκαθαριστή, των εκθέσεων εκκαθάρισης τους , θα προκύψουν πιθανές υποχρεώσεις και απαιτήσεις οι οποίες, με σχετική απόφαση του Δ.Σ. να ενσωματωθούν στα αντίστοιχα κονδύλια του Δήμου.

Β) Στο κονδύλι του Ισολογισμού , Δ.ΙΙ.5. «Χρεώστες Διάφοροι» €688.723,55 στις 31/12/2012 , περιλαμβάνονται ποσά συνολικής αξίας €124.837,46 που αφορούν, πληρωμές τοκοχρεωλυσίων που έγιναν, την κλειόμενη χρήση 2012 (που τα κατέβαλε ως εγγυητής, ο Δήμος), για λ/σμό άλλων Ν.Π. (της Δ.Ε.Υ.Α.Κ, της Δ.Ε.Π.Α.Λ.., της Δ.Ε.Π.Π.Α.Κ.).

Γ) Με δεδομένο τις ανωτέρω πληρωμές τοκοχρεωλυσίων για λ/σμό άλλων Ν.Π ,ο δήμος , θα καταβάλλει και μετά τις 31/12/2012 τοκοχρεωλύσια, ως εγγυητής, εάν δεν τα πληρώσουν τα ίδια Ν.Π. (δηλ. για την Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Λ.Α.Α, την Δ.Ε.Π.Α.Λ.., την Δ.Ε.Π.Π.Α.Κ.).

Στη γνώμη μας δεν διατυπώνεται επιφύλαξη σε σχέση με το θέμα αυτό.

Αναφορά επί Άλλων Νομικών και Κανονιστικών θεμάτων
Επαληθεύσαμε τη συμφωνία και την αντιστοίχηση του περιεχομένου της Έκθεσης Διαχειρίσεως της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ανωτέρω οικονομικές καταστάσεις».



Πρόταση μου είναι:

1ον : Να ψηφίσουμε για τυπικούς λόγους τον ισολογισμό του έτους 2012 με την παρατήρηση ότι θα έπρεπε να είχε εγκριθεί το αργότερα μέχρι τον Μάιο 2013.

2ον: Η νέα Δημοτική Αρχή που ανέλαβε την 1/9/2015 καλείται να εγκρίνει τώρα τον ισολογισμό του έτους 2012, εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία ελέγχου του ισολογισμού καθόσον αφορά το έτος 2012.

3ον: Να αποδεχθούμε πλήρως και να εγκρίνουμε την έκθεση ελέγχου του ορκωτού λογιστή έτους 2012 ,ως έχει.

Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη τα ανωτέρω και τις διατάξεις του άρθρου 163 και 164 του Ν. 3463/3006 και τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων:

Στεργίου Ιωάννης
: Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό ως έχει χωρίς τυπικούς λόγους. Ο ισολογισμός συντάχθηκε σε πολύ δεινή κατάσταση του Δήμου .Ας παρατηρήσουμε τα έσοδα του 2011 συγκριτικά με αυτά του 2012.Υπήρχε θέμα όσο αφορά τα έσοδα κι έγινε υπεράνθρωπη προσπάθεια να
τακτοποιηθούν από το πέρασμα του Καποδιστριακού Δήμου σε Καλλικρατικό.
Ψηφίζουμε χωρίς παρατηρήσεις τον ισολογισμό του έτους 2012.

Κουτσουρά Σταύρος: Φάνηκε η ασυνέπεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής .Δεν είναι δυνατόν οι τωρινοί δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίζουμε τον ισολογισμό του έτους 2012.Συμφωνώ με την πρόταση του κ. Δημάρχου. Να ψηφιστεί με τις παρατηρήσεις που αναφέρονται από τον λογιστή.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Ο ισολογισμός είναι η φιλοσοφία του προϋπολογισμού που ψηφίζεται κάθε χρόνο. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει την αποστολή που πρέπει να έχει έναντι των λαϊκών στρωμάτων. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ψηφίσει ,ούτε σήμερα θα ψηφίσουμε.



ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (δέκα πέντε -15-ψήφοι υπέρ, επτά -7-ψήφοι την έγκριση του προϋπολογισμού όπως έχει χωρίς την διατύπωση παρατηρήσεων ,Μία -1-ψήφος παρών και μία-1-ψήφος αρνητική)
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
1) Την ψήφιση του ισολογισμού έτους 2012 για τυπικούς λόγους με την παρατήρηση ότι θα έπρεπε να είχε εγκριθεί μέχρι τον Μάιο 2013.
2) Η νέα Δημοτική Αρχή που ανέλαβε την 1/9/2014 καλείται να εγκρίνει σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2015 τον ισολογισμό του έτους 2012. Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην ουσία ελέγχου του ισολογισμού καθόσον αφορά το έτος 2012.
3) Αποδέχεται πλήρως κι εγκρίνει την έκθεση ελέγχου διαχείρισης του ορκωτού λογιστή έτους 2012 ,όπως έχει.

Μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων:
α) Στεργίου Ιωάννη , Καντζούρα Ιωάννη, Στέφου Κυριακής, Ψαρρού Ελπίδας, Φλώκου- Κωνσταντάκη Σοφίας ,Μουργιά Ιωάννη , Κανελλόπουλου Ιωάννη :
«Ψηφίζουμε τον ισολογισμό έτους 2012 χωρίς την διατύπωση παρατηρήσεων»
β) Παζάρας Βασίλειος = Παρών
γ) Λιαγκάκης Ευστάθιος = Δεν ψηφίζω
Η αρίθμ. 159/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσης απόφασης.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.