powered by Surfing Waves

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ν. Βούτσης: Δεν υφίσταται θέμα κατάργησης των ΚΑΠ, ούτε περικοπών για τους δήμους

Βούτσης ΝίκοςΔεν υφίσταται θέμα κατάργησης των ΚΑΠ και αντικατάστασής τους από δημοτική φορολογία  αποσαφήνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΠΕΔ Αττικής.
Επίσης δεσμεύτηκε για την άμεση κατάργηση των περικοπών «4+5+1» = 10%,που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη  Βουλή μία ημέρα πριν την προκήρυξη των εκλογών.
Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, ο κ. Βούτσης είπε ότι ξεκινά άμεσα και για τελευταία φορά με το υπάρχον πλαίσιο καθώς πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η τροποποίηση του θεσμού ώστε να βελτιωθεί ασφαλιστικά και οικονομικά η θέση των απασχολούμενων ή και να αυξηθεί η διάρκεια των συμβάσεων.
Επίσης ανέφερε ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι η κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και ότι η πραγματοποίηση των ελέγχων στους Προϋπολογισμούς θα γίνεται από υπηρεσία του υπουργείου και με βασική αρχή την εκδήλωση εμπιστοσύνης στους αιρετούς.
Για τον έλεγχο νομιμότητας πράξεων των Δήμων, τον οποίο μέχρι τώρα ασκούσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής, που όπως είπε θα λειτουργεί «χωρίς να υπάρχει ίχνος ελέγχου σκοπιμότητας».
Ο υπουργός επίσης είπε ότι εξετάζεται η δυνατότητα των Δήμων να πραγματοποιούν προσλήψεις στις υπηρεσίες τους με ανταποδοτικό χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα των δήμων τα τελευταία χρόνια. Ενώ ζήτησε από τους δημάρχους να μελετήσουν και να υποβάλλουν πρόταση για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας.
Πέραν των συγκεκριμένων ζητημάτων, ο Ν.  Βούτσης αναφέρθηκε εξήρε το  έργο των δήμων τα τελευταία χρόνια στην κοινωνική πολιτική και τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί συχνά άδικες επιθέσεις και μάλιστα με σκοπιμότητα, για να δικαιολογηθούν επικοινωνιακά οι μεγάλες περικοπές πόρων που έχει υποστεί.
Εκ μέρους της ΠΕΔΑ, ο πρόεδρος Ηρακλής Γκότσης μεταξύ των άλλων πρότεινε τη συμμετοχή της ΠΕΔΑ στις θεσμικές επιτροπές του υπουργείου για την διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση. Ζήτησε επίσης οι δήμοι να αναλάβουν πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ καθώς και οικονομική ενίσχυση των δήμων προκειμένου να ανταποκριθούν στο νέο σχεδιασμό για τη διαχείριση απορριμμάτων.
Ο  γενικός γραμματέας της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης κατέθεσε προτάσεις για τη χρηματοδότηση των δημοτικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων χρηματοδότησης των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο επικεφαλής της παράταξης  «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση της Αττικής» Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης επεσήμανε τις παραβιάσεις του αυτοδιοίκητου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία και ζήτησε τη στήριξη των αιρετών και μισθολογικά και με συνεργάτες, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ρόλο τους.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.