powered by Surfing Waves

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Συγκροτήθηκε επιτροπή για τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού



Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιστιαίας – Αιδηψού αποφάσισε την συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που θα αποτελείται από τα παρακάτω μέλη

Λίνα Ευσταθίου – Σπανού Δήμαρχο,

-Αγγελική Κούκουζα – Δελχά, Πρόεδρο του Δ.Σ.,

- κ. Τσιτσίγκο, Κτηνίατρο

-κ. Νικολέτα Κοτζιά, δημότης

-τον κ. Θανάση Μπουραζόπουλο μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου «Ήρα» και τον

- κ. Αργύρη Σίμο μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου «Ήρα» .
 Βάσει του άρθρου 9 παρ. 12 του Ν. 4235/ 2014 ανάμεσα στα καθήκοντα της εν λόγω επιτροπής είναι και η καταγραφή των αδέσποτων ζώων, ο έλεγχος των συνθηκών διαβίωσής τους στους χώρους όπου περιφέρονται, ο καθορισμός με βάση συγκεκριμένα κριτήρια των ζώων που θεωρούνται επικίνδυνα, η επιβολή προστίμων σε ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων που δεν έχουν μεριμνήσει για την ηλεκτρονική σήμανση του ζώου τους και σε όσους αποδεδειγμένα κακοποιούν τα ζώα,
η τήρηση του εφαρμοζόμενου από το Δήμο προγράμματος προστασίας των αδέσποτων ζώων.  Η προαναφερθείσα Επιτροπή επίσης αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τον ορισμό της παραγράφου στ΄ του άρθρου 1 του Ν.4039/2012 και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

 Σύμφωνα με το νόμο 4039/12οι δήμοι οφείλουν να συγκαλούν την Επιτροπή για να κρίνουν :
    -αν ένα ζώο πρέπει ή όχι να υποβληθεί σε ευθανασία
    -την περιοχή όπου θα επανενταχθούν τα αδέσποτα


Επίσης οφείλουν
-Να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

-Να συγκροτούν συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα για την αιχμαλωσία

-Δύνεται η δυνατότητα στους Δήμους να λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων

 -Μετά την περισυλλογή, τα αδέσποτα οδηγούνται σε κτηνιατρεία για να υποβληθούν σε κτηνιατρική εξέταση, εμβολιασμό, στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση.

-Αν είναι τραυματισμένα ή άρρωστα υποβάλλονται σε κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ο ¨νόμος 4235/2014  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μόνο τα άρθρα 46 και 47 προβλέπει σοβαρές αλλαγές  αλλαγές του Ν.4039/2012 για τα αδέσποτα ζώα.

Μεταξύ άλλων αλλάζει η σύσταση της 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων των Δήμων και στην θέση του κυνηγού, τοποθετείται ένας εκπαιδευτής, μέλος αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου. Ταυτόχρονα δημιουργείται και μία τριμελής επιτροπή κτηνιάτρων.


Μεταξύ άλλων, οι σοβαρές αλλαγές που έγιναν είναι οι παρακάτω:
  • Tροποποιείται ο ορισμός του επιθετικού ζώου, και ορίζεται ότι ένα ζώο θα πρέπει να εκδηλώσει απρόκλητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί. Αν και ο νέος ορισμός, απέχει παρασάγγας από την πραγματική έννοια του επιθετικού ζώου, κάνει τουλάχιστον κάποια βήματα μπροστά σε σχέση με τον προηγούμενο. 
  • Στα αρμόδια όργανα βεβαίωσης παραβάσεων, προστίθεται η Ελληνική Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία και το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική ακτοφυλακή, που έλειπαν από τον προηγούμενο νόμο
  • Μέσω Κτηνιάτρου, ο ιδιοκτήτης ενός ζώου, οφείλει να ενημερώνει για κάθε αλλαγή στοιχείων, όπως για παράδειγμα, θάνατος, απώλεια, αλλαγή ιδιοκτήτη κλπ. Σε όλες τις περιπτώσεις η προθεσμία είναι 15 ημέρες ενώ για την περίπτωση της απώλειας 5 ημέρες. 
  • Στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, προστίθεται αυτή της υποχρεωτικής αποστολής (συστημένου) του αντίγραφου ηλεκτρονικής σήμανσης στον Δήμο.
  • Αλλάζουν οι προϋποθέσεις εκτροφής, και απαιτείται άδεια εκτροφής από την πρώτη γέννα (ισχύει για κάθε γέννα που σκοπό έχει την πώληση των κουταβιών)
  • Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους χώρους.
  • Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων
  • Απαγορεύεται η εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων ζώων
  • Αλλάζει η σύσταση της 5μελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων των Δήμων και στην θέση του κυνηγού, τοποθετείται ένας εκπαιδευτής, μέλος αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου. Ταυτόχρονα δημιουργείται και μία τριμελής επιτροπή κτηνιάτρων. 
  • Διευκρινίζεται ότι η σίτιση αδέσποτων ζώων δεν απαγορεύεται
  • Διευκρινίζεται ότι οι σκύλοι βοηθοί ΑΜΕΑ γίνονται δεκτοί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ανεξαρτήτως μεγέθους, χωρίς φίμωτρο.
  • Τροποποιείται το άρθρο για την εκμετάλλευση ζώων και προστίθεται παράγραφος που ορίζει ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώων σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους
  • Από το ανωτέρω άρθρο, εξαιρούνται οι παραστάσεις ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο με την προϋπόθεση ότι αυτά πραγματοποιούνται μέσα σε καταστήματα pet shops, ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και εκτροφεία θηραμάτων!
  • Προστίθεται νέο άρθρο για την αντιμετώπιση σκύλων με Λεισμανίωση. 
  • Η κυριότερη αλλαγή που πραγματοποιείται, είναι ότι η παθητική μορφή κακοποίησης (μόνιμο δέσιμο, παράλειψη κανόνων ευζωίας κλπ) ποινικοποιούνται με τις ίδιες ποινές με την ενεργητική κακοποίηση (1-5 χρόνια και 5.000-15.000 ευρώ πρόστιμο)
  • Τέλος τροποποιείται όλος ο πίνακας διοικητικών προστίμων - προς τα πάνω.

Παρακάτω παραθέτουμε ολόκληρο το νόμο 4039/12 καθώς και τα άρθρα 46 και 47 του νόμου 4235/14 που αφορούν στα ζώα.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.