powered by Surfing Waves

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Δυο φορές την εβδομάδα λαϊκή αγορά στο δήμο μας ζητούν οι αλιείς



O πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου  Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας κ. Βοκορόκος  έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο το παρακατω αίτημα το οποίο έγινε εν μέρη αποδεκτό


Η παγκοσμιοποίηση οδηγεί με διάφορους τρόπους και νομοθετικές αλλαγές σε αφανισμό παραδοσιακών επαγγελμάτων και αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε μια μερίδα ανθρώπων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε μια τέχνη πλέον η αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού είναι αδύνατη.  Σ΄ αυτό οδηγεί και η πρόσφατη ψήφιση του ν.4264/2014,ενας νόμος που τέθηκε σε ισχύ χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος η έστω ενημέρωση με τους ενδιαφερόμενους συλλόγους. Ο Νόμος αυτός δεσμεύει τον αγρότη να πουλάει αποκλειστικά και μόνο μέσα από το χωράφι του και τον ψαρά μόνο μέσα από το σκάφος του την παραγωγή του, χωρίς ωστόσο να λάβει υπόψη του τις
τυχόν ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο κάθε τόπος.
Επιπλέον ο προαναφερθείς Νόμος κάνει διάκριση μεταξύ των παραγωγών που έχουν βγάλει άδειες πριν την 15/05/2014 με οχήματα και πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο, στους οποίους δίνει το προνόμιο να κρατήσουν τις άδειες τους, ενώ ένα τέτοιο προνόμιο δεν προβλέπεται για τη μεγαλύτερη μερίδα
( παραγωγή χωρίς άδεια σε ισχύ με προγενέστερη ημερομηνία). Έτσι γίνεται μια δυσμενέστατη διάκριση των πολιτών με άμεσο αντίκτυπο σε τομείς ζωτικής σημασίας όπως το δικαίωμα στην εργασία.
Ζώντας από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας θέλουμε μέσα από τις ρυθμιστικές αρμοδιότητες αλλά και την καλή θέληση που διαβλέπουμε ότι έχετε να μας στηρίξετε στο πρόβλημα αυτό.

Ο Αλιευτικός Σύλλογος μας έχει τις εξής προτάσεις:

1. Να πραγματοποιείται δυο ( 2 ) φορές την εβδομάδα λαϊκή αγορά μέσα στο Δήμο μας ώστε να μπορούν οι παραγωγοί εφοδιασμένοι με άδειες λαϊκής αγοράς να διαθέτουν την παραγωγή τους στους συνδημότες.

2. Σε συνεργασία με την ΟΛΝΕ να γίνει ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο στην Αγία Άννα.

3. Στη θέση καφετέρια Del Cano ( Μπλέτσου ) να δημιουργηθεί μια σύγχρονη προβλήτα.





Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη :

 Την άποψη του κ. Δημάρχου ,η οποία διατυπώνεται ως εξής:
«Είναι βέβαιο ότι όλοι μας θέλουμε να εξυπηρετηθούν οι αλιείς και οι αγρότες σε προτεραιότητα. Ο Δήμος θα προσφέρει ότι μπορεί στα πλαίσια του νόμου.
Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση που έχει εμπορικό χαρακτήρα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και νομίζω ότι πρέπει να γίνει συνάντηση με όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς που έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα.
Θέλουμε να γίνει κάτι άλλα θα πρέπει να εξετασθούν οι παρενέργειες. Δηλαδή από ποιους ενδεχομένως θα έχουμε αντιδράσεις και πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε από κοινού.
Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν συναντήσεις με όλους όσους εμπλέκονται ή θέλουν να συζητήσουν αυτό το θέμα. Αναφέρομαι για το θέμα της προβλήτας και την ενδεχόμενη λαϊκή αγορά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει μια καινούργια αγορά στο τόπο.
Όσο αφορά την κατασκευή προβλήτας θα έχουμε αρκετά προβλήματα με τον ΟΛΝΕ ,γιατί αυτή την εποχή είναι πολύ δύσκολη η οποιαδήποτε κατασκευή στην παράκτια ζώνη.
Ας προσδιορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για συνάντηση του Αλιευτικού Συλλόγου , ΟΛΝΕ, Δημοτικής Αρχής , αρμοδίων δημοτικών υπαλλήλων και όποιων άλλων εμπλεκομένων , προκειμένου να υπάρξει σύντομη και νόμιμη κατάληξη.


Τις γνώμες των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων:

Στεργίου Ιωάννης: Είναι ένα θέμα που απασχολεί τους ντόπιους αλιείς του Δήμου αλλά και τους αγρότες. Είναι ένα διπλό θέμα που έχει να κάνει με την νομική πλευρά του ζητήματος και την δημιουργία κάποιων υποδομών προκειμένου να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους.
Όσο αφορά το θέμα των υποδομών η δημοτικά αρχή θα πρέπει να κοστολογήσει σε συνεργασία με το σύλλογο αυτά που ζητούν να γίνουν.
Όλα τα αιτήματα είναι σεβαστά και δίκαια.
Σαν δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις μια που ο ν. 4264/14 είναι κόλαφος για τους παραγωγούς ,είτε είναι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων ,είτε θαλασσίων αλιευμάτων. Για τους αγρότες λέει να πουλούν τα προϊόντα τους στο χωράφι τους και καλά αυτοί που έχουν χωράφι
πάνω στο δρόμο ,τι γίνεται όμως με εκείνον που έχει χωράφι στην καρδιά του κάμπου ,αυτός πως θα διαθέσει τα προϊόντα του.
Πρέπει να πάρουμε απόφαση με την οποία να ζητάμε την άμεση τροποποίηση των άρθρων του ν. 4264/14 ώστε να δίνεται το δικαίωμα σε όλους τους παραγωγούς ,όπως και παλιότερα, να διαθέτουν τα προϊόντα τους.
Τα υπόλοιπα θέματα είναι δίκαια μα θα πρέπει να κοστολογηθούν.
Για την Λαϊκή Αγορά ίσως ήταν προτιμότερο να εξετάσουμε την περίπτωση της δημοτικής αγοράς. Δεν θα συμφωνήσω με την Λαϊκή Αγορά γιατί έρχονται όλοι οι έμποροι από τις άλλες περιοχές και δυστυχώς αντί να μένουν τα χρήματα στο τόπο μεταφέρονται αλλού. Διατηρώ κάθε επιφύλαξη επειδή δεν ξέρω το καθεστώς λειτουργίας της δημοτικής αγοράς.
Για τα υπόλοιπα θέματα να υπάρξει συνεργασία Δημάρχου, Αντιδημάρχου, ΟΛΝΕ ώστε να γίνει το έργο για την διάθεση των προϊόντων.

Στέφου Κυριακή : Το θέμα που αφορά τους νέους παραγωγούς που από τον Μάιο 2014 δεν μπορούν να βγάλουν άδεια πλανοδίου εμπορίου μας είχε απασχολήσει κι εμάς σαν τότε Δημοτική Αρχή. Απασχολεί τον αγροτικό κόσμο. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.
Το θέμα της Λαϊκής δεν είναι απλό θέμα ,υπάρχει ήδη η εμπειρία από την λαϊκή Μαντουδίου. Από το νόμο απαγορεύεται οι παραγωγοί όσοι έχουν άδεια πλανοδίου εμπορίου να έχουν κι άδεια λαϊκής

Παζάρας Βασίλειος: Εκείνο που μπορούμε άμεσα να κάνουμε είναι αυτό που τέθηκε από τους εκπροσώπους του Συλλόγου Αλιέων, στο Μπλέτσο μπροστά η υποτυπώδης προβλήτα που υπάρχει να μετατραπεί σε σύγχρονη προβλήτα.
Εάν η αρμοδιότητα τη επέμβασης μέσα στο χώρο δεν ανήκει στο Δήμο αλλά στον ΟΛΝΕ να γίνει η παρέμβαση ώστε όλες οι ενέργειες να προχωρήσουν άμεσα.

Λιαγκάκης Ευστάθιος: Αυτά τα θέματα εμπεριέχονται στην άνοια της παγκοσμιοποίησης. Παγκοσμιοποίηση είναι ο ιμπεριαλισμός ,αυτός που είναι επιθετικός και θέλει να καταπνίξει όλα τα επαγγέλματα και τις παραγωγικές πηγές προς όφελος του.
Αυτό ζούμε σήμερα. Έχει ξεκινήσει με τους αγρότες, τους ψαράδες ,όλους τους μικρούς για να πάει το εμπόριο σε λίγα χέρια.
Να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας, ότι τέτοιοι νόμοι αφανίζουν τον πρωτογενή τομέα. Να περάσουμε σε πρακτικά ζητήματα. Τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα; Να φτιάξουμε αλιευτικό καταφύγιο; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι η προβλήτα για να μπορούν οι άνθρωποι να διαθέτουν τα εμπορεύματα τους.

Κουτσουράς Σταύρος: Θα πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με την ΟΛΝΕ για να δούμε τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν.

Το δημοτικό συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι

Αποδέχεται το αίτημα των ενδιαφερομένων αλλά προηγουμένως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς Αλιευτικό Σύλλογο, ΟΛΝΕ, Δημοτική Αρχή και Δημοτικούς Υπαλλήλους του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τον Αλιευτικό Σύλλογο Μαντουδίου-Λίμνης-
Αγ. Άννας για να υπάρξει σύντομη και σύννομη κατάληξη.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.