powered by Surfing Waves

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Σαλμονέλλα σε ορνιθοτροφείο της Κηρίνθου. Διατάχθηκαν η σφαγή ορνιθών και περιορισμοί στην διάθεση αυγών και κρέατος




Επιπτώσεις της Σαλμονέλλας Typhimurium. Μέχρι πρόσφατα, η πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης από Salmonella  οφειλόταν στην Σαλμονέλλα. Typhimurium. Όπως υποδηλώνει το όνομά της, προκαλεί τυφοειδεις  ασθένειες στα ποντίκια. Στους ανθρώπους  η Σαλμονέλλα Typhimurium δεν προκαλεί τόσο σοβαρές ασθένειες, όπως η Σαλμονέλλα Typhi, και κατά κανόνα δεν είναι θανατηφόρα. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από διάρροια, κοιλιακές κράμπες, έμετο και ναυτία, και διαρκεί γενικά μέχρι και 7 ημέρες. Δυστυχώς, σε ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους, που είναι οι ηλικιωμένοι, οι νέοι, ή οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μολύνσεις από σαλμονέλα είναι συχνά θανατηφόρες, αν δεν αντιμετωπίσθούν  με αντιβιοτικά.   Η Salmonella Typhimurium   είναι αίτιο μολυσματικής διάρροιας, προσβάλλει νεαρά άτομα, συναντάται κυρίως στις πάπιες, τα βοοειδή τα πρόβατα, τους χοίρους, τα άλογα και τις όρνιθες και προκαλεί τον παράτυφο των πτηνών  

 Επιβολή υγειονομικών μέτρων σε σμήνος ορνίθων αναπαραγωγής μολυσέλαμένο με Salmonella


 Το με αριθμό 55/27-01-2015 έγγραφο του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη Σαλμονέλλα επιβεβαίωνεται η προσβολή από τους ορότυπους SalmonnelaTyphimurium.


Η Διεύθυνση Αγρ. Οικονομία και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ευβοίας χαρακτήρiσε το σμήνος με κωδικό Ε234/11 της επιχείρησης αναπαραγωγής με κωδικό Ε234 οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στην Δημοτική Ενότητα Κηρίνθου του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας ως θετικό για σαλμονέλλα και επέβάλλε τα ακόλουθα μέτρα:

1)Απαγορεύουμε τη μετακίνηση:
i. πουλερικών και αυγών επώασης από ή προς την επιχείρηση.
ii. ii. στρωμνής και κόπρου από την επιχείρηση .

2)Επιβάλλουμε τη σφαγή ή την καταστροφή όλων των πουλερικών του σμήνους

3)Το κρέας των σφάγιων επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη κατανάλωση, μόνο μετά από
θερμική επεξεργασία σε εγκεκριμμένη επιχείρηση .Οι εγκαταστάσεις στις οποίες θα πραγματοποιηθεί η καταστροφή ή η σφαγή και στη συνέχεια η θερμική επεξεργασία θα πρέπει να μας γνωστοπιηθούν άμεσα.

4)Επιτρέπουμε τη μεταφορά τους μετά από την κατάλληλη σήμανση, προς την εγκατάσταση ΖΟYRAS  FARM A.E με κωδ.GR 017,που βρίσκεται στην Αμφιτρίτη Αλεξανδρούπολης,που είναι εγκεκριμένη για την  επεξεργασία προϊόντων αυγών,σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004, προκειμένου να υποστούν θερμική επεξεργασία η οποία να εγγυάται την εξάλειψη της σαλμονέλλας, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία για την υγιεινή των τροφίμων

5)Επιβάλλουμε τον καθαρισμό και την αποτελεσματική απολύμανση των χώρων μετά την απομάκρυνση των μολυσμένων σμηνών. Η απομάκρυνση της μολυσμένης κόπρου και στρωμνής θα γίνει με μεταφορά προς επεξεργασία στη μονάδα λιπασματοποίησης ECO TERRA 153Y2,3EL04TE.

6)Ο επαναπληθυσμός του θαλάμου επιτρέπεται να γίνει με πουλερικά που έχουν ελεγχθεί για τους πέντε (5) ορότυπους σαλμονέλλας του προγράμματος με αρνητικά αποτελέσματα. Ο επαναπληθυσμός επιτρέπεται μετά την παρέλευση 21 ημερών και την ολοκλήρωση της διαδικασίας απομάκρυνσης των μολυσμένων σμηνών, αυγών, στρωμνής και οτιδήποτε άλλου μπορεί να μεταδώσει τη νόσο και την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών διαδικασιών καθαρισμού και απολύμανσης των εγκαταστάσεων και του λοιπού εξοπλισμού αυτών.

7)Οι δαπάνες που αφορούν την αξία των κατεστραμμένων πτηνών και αυγών καλύπτονται σύμφωνα με την αριθ.744/14-2-2014 ΚΥΑ «Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου , το έτος 2014 οικονομικών ενισχύσεων εξυγίανσης κτηνοτροφικού κεφαλαίου».

10)Τα μέτρα της παρούσας ισχύουν τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την απομάκρυνση του μολυσμένου
σμήνους και την ολοκλήρωση του καθαρισμού και της απολύμανσης και αίρονται με απόφασή μας.

11)Η μη τήρηση των όρων της παρούσας, έχει συνέπεια την επιβολή των κυρώσεων του άρθρου 10 της απόφασης με αριθ. 349699/24.12.2009 ( Β΄ 2599).
Ο Δ/ΝΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Τι είναι η Σαλμονέλωση

Σαλμονέλωση είναι οι ασθένειες οι οποίες προκαλούνται απο τη σαλμονέλα η οποία είναι ένα γένος παθογόνων κινητών βακτηρίων, που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στα έντερα και το στομάχι. Οι δύο κυριότερες κατηγορίες σαλμονέλας είναι η τυφική και η μη τυφική σαλμονέλωση. Η σαλμονέλα προκαλείται, όταν το μικρόβιό της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα  να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα. Η ασθένεια αυτή, προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά.



Μη τυφική σαλμονέλωση

Η μη τυφική σαλμονέλωση είναι το ηπιότερο εκ των δύο ειδών σαλμονέλωσης. Ο μικροοργανισμός που τήν προκαλεί βρίσκεται στα περιττώματα των ζώων και των ανθρώπων. Τα συμπτώματα της μη τυφικής σαλμονέλωσης είναι ο πυρετός, ο κοιλόπονος και η διάρροια και γίνονται ορατά από μισή, έως και τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση. Ο μέσος χρόνος ανάρρωσης από την ασθένεια αυτή είναι 4 έως 7 ημέρες, χωρίς να είναι αναγκαία η ιατρική παρέμβαση. Σε περίπτωση, όμως, αφυδάτωσης του ασθενούς, ή εξάπλωσης της ασθένειας, είναι απαραίτητη η ενυδάτωση με ενδοφλέβια υγρά.



Τυφική σαλμονέλωση
Η τυφική σαλμονέλωση, ευρύτερα γνωστή ως τυφοειδής πυρετός προκαλείται από τα βακτηρίδια Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi A, Salmonella Paratyphi B και Salmonella Paratyphi C, μολύνοντας και αλλοιώνοντας διάφορα όργανα. Αυτή η κατηγορία σαλμονέλας επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και όχι απλά τα έντερα, όπως συμβαίνει και με την πρώτη κατηγορία, κάνοντας την ασθένεια πολύ πιο επικίνδυνη για τον οργανισμό, έως και θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της τυφικής σαλμονέλωσης είναι τα ίδια με αυτά της μη τυφικής, μόνο που ο πυρετός είναι υψηλότερος, και εξαφανίζεται μετά από τρεις εβδομάδες, ενώ μόνο στην τυφική συναντώνται και: ναυτία, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, πονοκέφαλος, εμετοί, εντερική διάτρηση, μηνιγγίτιδα, οστεομυελίτιδα, ηπατομεγαλία, σπληνομεγαλία, ελαττωμένη επιθυμία για φαγητό, εντερική αιμορραγία, στομαχόπονος, ενώ είκοσι με τριάντα ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού, ενδέχεται να υπάρξουν πόνοι στις αρθρώσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, η λήψη φαρμάκων, σε συνδυασμό με την ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη. Τα συμπτώματα της τυφικής σαλμονέλωσης γίνονται ορατά από έξι ώρες, έως και δύο ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού από την ασθένεια και διαρκούν, συνήθως, μία με δύο ημέρες (εκτός του πυρετού). Το βακτηρίδιο Salmonella Typhi, το οποίο είναι το βασικότερο αίτιο του ξεσπάσματος της τυφικής σαλμονέλας, απαντάται μόνο στους ανθρώπους. Ο τυφοειδής πυρετός εμφανίζει ποσοστό θνησιμότητας 10%, έναντι 1% περίπου των υπολοίπων μορφών σαλμονέλωσης. Υπάρχουν και ασθενείς, οι οποίοι, αν και έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, εξακολουθούν να είναι φορείς του μικροβίου αυτού.  



Τρόποι προσβολής και πρόληψης


Εφόσον τα βακτηρίδια της σαλμονέλας υπάρχουν στα περιττώματα των ανθρώπων, είναι εξαιρετικά εύκολο να προσβληθεί κανείς από αυτήν.  Για το λόγο αυτό, απαιτείται αυστηρή τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Σε αντίθετη περίπτωση, τα βακτήρια κατακάθονται και ύστερα εγκαθίστανται ολοκληρωτικά στον οργανισμό, ο οποίος αποδυναμώνεται και εν τέλει, εξαιτίας αυτού, ο προσβεβλημένος από την ασθένεια οργανισμός καταλήγει στοκρεβάτι. Κάποια από τα τρόφιμα, που μπορεί να είναι φορείς της σαλμονέλας είναι τα βατραχοπόδαρα, οι καρύδες, οι σάλτσες, το φυστικοβούτυρο, το κακάο, η σοκολάτα, η ζύμη, τα θαλασσινά (ψάρια, γαρίδες), τα γαλακτοκομικά προϊόντα η ξηρή ζελατίνη, τα λαχανικά, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, το γάλα και τα αβγά. Τα αβγά, μάλιστα, περιέχουν το βακτηρίδιο Salmonella Enteritis, στον κρόκο τους, το οποίο καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη την κατανάλωσή του, όταν αυτό είναι ωμό. Το Salmonella Enteritis δεν εμπεριέχεται μόνο στα αβγά, αλλά και σε άλλα τρόφιμα. Η προσβολή ενός φαγώσιμου από σαλμονέλα δεν επιφέρει αλλαγές στην όψη και τη μυρωδιά του. Υπάρχουν, βέβαια, και ζωντανοί οργανισμοί-φορείς της σαλμονέλας, όπως τα πουλερικά, οι χοίροι. τα βοοειδή, τα άλογα, οι σκύλοι, οι γάτες, τα άγρια θηλαστικά και πτηνά, τα ερπετά και τα αμφίβια. Η αποφυγή κατανάλωσης ωμών τροφίμων, (κρέας, κοτόπουλο, γάλα, λαχανικά, αβγά), το πλύσιμο των χεριών μετά το μαγείρεμα, τη χρήση του μπάνιου, ή την επαφή με οποιοδήποτε ζώο (κυρίως με χελώνες ή κάποιο ερπετό), το καλό βράσιμο ή ψήσιμο της τροφής, πριν την κατανάλωσή της, το τακτικό πλύσιμο των μαγειρικών σκευών και του πάγκου, η αποφυγή επαφής μαγειρεμένων τροφίμων με ακατέργαστα προϊόντα και η σωστή συντήρηση των τροφών, είναι βασικοί κανόνες για την αποφυγή της προσβολής από τη σαλμονέλωση, αλλά και άλλων ασθενειών.


Κινδυνεύοντες πληθυσμοί

Το 2006, αναφέρθηκαν 160.649 επιβεβαιωμένα κρούσματα σαλμονέλας (ποσοστό εμφάνισης 34,6 περιπτώσεις ανά 100,000 πληθυσμού) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούσαν, κατά είδος, τα βακτήρια Salmonella Typhimurium και Salmonella Enteritis, ενώ ηλικιακά, άτομα έως 14 ετών. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν την πιο ευπαθή ομάδα στη σαλμονέλα με ποσοστό θνησιμότητας 15%, όταν προσβάλλονται από το βακτηρίδιο Salmonella Dublin και 3,6%, όταν προσβάλλονται από το Salmonella Enteritis. Ακολουθούν τα νήπια και οι χρόνια ασθενείς. Οι ασθενείς του AIDS είναι είκοσι φορές πιο ευάλωτοι στην ασθένεια αυτή, απ' ότι ο γενικός πληθυσμός, καθώς προσβάλλονται από την ασθένεια κατ' επανάληψη.


Είναι σημαντικό να λαμβάνονται ορισμένες προσωπικές προφυλάξεις για την πρόληψη των λοιμώξεων με Σαλμονέλα:
  • Μη τρωτε ωμά ή όχι καλά ψημένα αυγά, κρέας ή κοτόπουλο. Το ωμό αυγό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά σκευάσματα (σάλτσες, μαγιονέζες, κλπ) και αυτός που τα τρωει να μη το καταλαβαίνει
  • Τα κρέατα και το κοτόπουλο, τα χάμπουργκερ πρέπει να ψήνονται καλά και να μην είναι ροζ ή κόκκινα στο κέντρο.
  • Όλα τα προϊόντα, τα λαχανικά, τα φρούτα πρέπει να πλένονται καλά πριν από την κατανάλωση.
  • Τα ωμά φαγώσιμα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με τα ψημένα για να μην επιμολύνονται.
  • Τα χέρια πρέπει να πλένονται πάντοτε καλά, όπως επίσης και όλα τα μαγειρικά σκεύη και εργαλεία ιδιαίτερα μετά από την επαφή τους με ωμά προϊόντα.
  • Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από Σαλμονέλα δεν πρέπει να προετοιμάζουν και να μαγειρεύουν φαγητό για άλλους μέχρι που να καταστεί σαφές ότι δεν είναι πλέον φορείς του μικροβίου.
  • Πρέπει να πλένονται καλά τα χέρια μετά από επαφή με τα ζώα. Ιδιαίτερα τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά από επαφή με χελώνες ή άλλα ερπετά.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.