powered by Surfing Waves

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας ζητά την τροποποίηση νόμου για την άσκηση του υπαίθριου εμπορίου


Συμφωνα με τις νέες διατάξεις του Ν. 4264/2014 οπως τροποποιήθηκε από τον Ν.4282/2014,  το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο μπορεί  να ασκείται μόνο σε Δημοτικές Κοινοτητες με πληθυσμό μικρότερο από 3.000 κατοίκους, (δηλαδή σε όλο τον δήμο μας)
Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά  χωρίς να συγκεκριμενοποιεί ποιά άρθρα, την τροποποίηση του Ν. 4264/2014 ώστε να προβλέπεται η έκδοση παραγωγικών αδειών άσκησης υπαίθριου εμπορίου για να μπορούν οι παραγωγοί να διαθέτουν νόμιμα τα προϊόντα τους ελεύθερα στην αγορά.


Από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου

ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Κύριοι σύμβουλοι, μέχρι την ισχύ του Ν.4264/2014 οι παραγωγοί αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων είχαν την δυνατότητα να βγάζουν άδειες υπαίθριου εμπορίου από την Δ/νση Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας για να διαθέτουν τα προϊόντα παραγωγής τους.
Οι άδειες αυτές καταργούνται με τον νέο Νόμο 4264/2014 και οι παραγωγοί μπορούν πλέον να διαθέτουν τα προϊόντα τους μόνο εντός του χώρου του κτήματος τους και οι αλιείς μέσα από τα σκάφη τους. Πρόταση είναι να τροποποιηθεί ο Ν. 4264/2014 ώστε να προβλέπεται η έκδοση παραγωγικών αδειών άσκησης υπαίθριου εμπορίου για να μπορούν οι παραγωγοί αγροτικών και αλιευτικών προϊόντων να διαθέτουν νόμιμα τα προϊόντα τους.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη και τα αιτήματα των παραγωγών  ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Ζητάει την τροποποίηση του Ν. 4264/2014 ώστε να προβλέπεται η έκδοση παραγωγικών αδειών άσκησης υπαίθριου εμπορίου για να μπορούν οι παραγωγοί να διαθέτουν νόμιμα τα προϊόντα τους ελεύθερα στην αγορά.

_______________________________________


Η απάντηση του υπουργού

Για το παραπάνω θέμα είχε γίνει ερώτηση στην Βουλή από τον Βαγγέλη Αποστόλου και άλλους 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 14/10/2014.  


Παρακάτω είναι η απάντηση του υπουργού

 


Τι δικαιώματα έχουν οι παραγωγοί με το νέο νόμο;


Ο νόμος 4264/2014 (Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις) να έχει τεθεί σε ισχύ από τις 15 Μαΐου του 2014 (ΦΕΚ Α 118/15-5-2014) φέροντας αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών

 Σύμφωνα με όσα όριζε ο προηγούμενος Νόμος (2323/1995), οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που δεν επιθυμούσαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους μέσω των λαϊκών αγορών, μπορούσαν να εκδώσουν μια άδεια που τους επέτρεπε να πωλούν σε όποιο σημείο επιθυμούσαν (σε όλη την επικράτεια, σε δρόμους με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα ή οπουδήποτε αλλού).
Πλέον οι αγρότες - μεταξύ αυτών και οι Νέοι Αγρότες - που ψάχνουν διέξοδο πώλησης της παραγωγής τους μπορούν να το κάνουν μόνο σε «υπαίθριες αγορές» (εκτός των λαϊκών και δημοτικών αγορών) ή να ζητήσουν από το δήμο «άδεια στάσιμου εμπορίου». Όταν αναφερόμαστε σε «υπαίθριες αγορές» αυτές ουσιαστικά είναι οι θρησκευτικές, επαιτειακές και παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις, ζωοπανηγύρεις, πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες αγορές, οι ειδικές παραδοσιακές τοπικές αγορές (π.χ. στο Κοπανάκι στην Μεσσηνία που λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια, στο Δοξάτο Δράμας κ.α.) και οι κυριακάτικες αγορές.


Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι αγρότες με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο

Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης που ασχολούνται με την διαδικασία, από εδώ και στο εξής ένας αγρότης που επιθυμεί να πουλήσει τα αγροτικά του προϊόντα εκτός λαϊκών αγορών, είτε μπορεί να τα διαθέσει μέσω του υπαίθριου εμπορίου, αλλά πάντα στα όρια των υπαίθριων αγορών (οι άδειες πλέον χορηγούνται από τις Περιφέρειες και ισχύουν εντός των ορίων τους) ή σε κάποιες περιπτώσεις σε κάποια συγκεκριμένα σημεία του Δήμου, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες (οι άδειες αυτές θα εκδίδονται από τον Δήμο).
Αυτό που συμβουλεύουν λοιπόν τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΑΝ τους ενδιαφερόμενους είναι εφόσον πλέον δεν μπορούν να πουλήσουν αγροτικά προϊόντα με τον «παλιό τρόπο» να αιτηθούν στους Δήμους για την έκδοση μιας νέου τύπου άδειας ώστε στη συνέχεια ο Δήμος η ή Περιφέρεια να μελετήσει τις ανάγκες του αλλά και κάποια επιπλέον δεδομένα (αναλογία του στεγασμένου με το υπαίθριο εμπόριο, την γεωγραφική ιδιομορφία της περιοχής) ώστε εν συνεχεία να προβεί στην έκδοση ή όχι των αδειών.
Επίσης, μια ακόμα επιλογή είναι η απευθείας πώληση των προϊόντων τους από το χωράφι του. «Μπορούν από το κτήμα τους να πουλούν την παραγωγής τους. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται άδεια υπαίθριου εμπορίου, πρέπει μόνο φορολογικά να είναι εντάξει», μας εξηγούν από το ΥΠΑΝ.


Οι Περιφέρειες

 Σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν στελέχη των τμημάτων αυτών: «Μέχρι τις 15 Μάιου 2014 ο νόμος 2323/1995 έδινε το δικαίωμα οι παραγωγοί προϊόντων γης και θάλασσας να παίρνουν παραγωγική άδεια υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου από την πρώην Νομαρχία, νυν Περιφέρεια. Αν ήθελαν να καταλαμβάνουν σταθερό χώρο έκαναν αίτηση στο Δήμο και κατόπιν ελέγχου δινόταν η έγκριση. Οι παραγωγοί της πρώτης κατηγορίας όταν λάμβαναν άδεια από την Περιφέρεια μπορούσαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε όλη την Ελλάδα χωρίς πληθυσμιακό κριτήριο τα προϊόντα τους στον τελικό καταναλωτή και μάλιστα χωρίς αποδείξεις διότι τα μετακινούσαν με δελτία αποστολής και τους εξαιρούσε ο νόμος από την έκδοση αποδείξεων με τη λογική να ρίχνουν το κόστος ώστε να αγοράζει ο καταναλωτής σε φθηνότερες τιμές».
Και προσθέτουν: «από τις 15 Μαΐου με την ψήφιση του νόμου 4264/2014 καταργήθηκε το δικαίωμα του παραγωγού να εκδώσει νέες παραγωγικές άδειες. Ο Νέος Αγρότης από εδώ και στο εξής μπορεί να πουλάει τα προϊόντα του (όπως και στο παρελθόν) στο χονδρεμπόριο και όχι υπαίθρια πλανόδια στον τελικό καταναλωτή ή να πάρει άδεια στάσιμου εμπορίου. Τα δημοτικά συμβούλια σε συνεργασία με τα περιφερειακά συμβούλια μπορούν να αποφασίσουν να δημιουργήσουν αγορές παραγωγών όμως αυτό στην πράξη είναι δύσκολο αφού υπάρχουν οι λαϊκές αγορές. Αυτό που θα πρέπει να κάνει ένας αγρότης ο οποίος έχει σημαντική παραγωγή είναι να βρει και να εξασφαλίσει τρόπους πώλησης στο χονδρεμπόριο (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ)».

Σε ερώτησή μας σχετικά με την δημιουργία αδικιών για τους νέους αγρότες σε σχέση με τους παλιούς πού μπορούν να πουλούν υπαίθρια πλανόδια υπάλληλοι των Π.Ε. μας αναφέρουν ότι: για να λυθεί αυτό θα πρέπει να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα ώστε να δίνει την δυνατότητα να λαμβάνουν αυτές τις άδειες όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται. Ειδικά τώρα με την κρίση είναι πολλοί οι αγρότες που απευθύνονται καθημερινά στις υπηρεσίες μας και ζητούν να λάβουν παραγωγικές άδειες υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου».

Τι γίνεται με όσους διαθέτουν παλιές άδειες;

Τι γίνεται όμως με όσους αγρότες έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια άδειες πλανόδιου εμπορίου; Συνεχίζουν να ισχύουν; Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο και με όσα μας πληροφορούν από το ΥΠΑΝ και τις Περιφέρειες: «οι άδειες αυτές παραμένουν σε ισχύ και μπορούν να ανανεώνονται εφόσον ο κάτοχός τους μπορεί να αποδεικνύει κάθε χρόνο μέχρι και την συνταξιοδότησή του ότι είναι αγρότης (άρθρο 22 παράγραφος 5 του Ν. 4264/2014). Επίσης αυτές οι άδειες δεν μπορούν να μεταβιβάζονται σε συγγενικά πρόσωπα ή άλλους». Οι άδειες αυτές ασκούνταν με δύο τρόπους. Ή πλανόδια σε όλη την επικράτεια χωρίς περιορισμούς ή στάσιμα (πηγαίνανε στον Δήμο που ήθελε και έκανε αίτηση να του χορηγηθεί ένας χώρος). Όλα αυτά ισχύουν ακόμα για όσους έχουν άδειες.




Τι προβλέπει ο νόμος;


ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4264 (ΦΕΚ Α 118/15-5-2014)

Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ 
 
Άρθρο 8. Άδεια πωλητή λαϊκών αγορών

1. Στις λαϊκές αγορές επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται φυσικά πρόσωπα που είναι παραγωγοί ή επαγγελματίες πωλητές αυτοπροσώπως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, συνεταιριστικές οργανώσεις και αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, εφόσον κατέχουν άδεια πωλητή λαϊκών αγορών.
2. Αρμόδια Αρχή για τη χορήγηση της σχετικής άδειας, είναι:
(α) Τα Περιφερειακά Συμβούλια των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για μεν τον παραγωγό και τη συνεταιριστική οργάνωση ή την αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών, εφόσον δραστηριοποιείται ή έχει την έδρα του στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, για δε τον επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, εφόσον έχει την κατοικία ή τη μόνιμη διαμονή του στα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας της Περιφέρειας Αττικής ή της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, και
(β) για τις λοιπές περιοχές της χώρας, το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, για μεν τον παραγωγό και τη συνεταιριστική οργάνωση ή την αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών, εφόσον δραστηριοποιείται ή έχει την έδρα του στα διοικητικά όρια του οικείου δήμου, για δε τον επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, εφόσον έχει την κατοικία ή τη μόνιμη διαμονή του στον οικείο Δήμο και για τις θέσεις που προκηρύσσονται σε αυτόν.

 Άρθρο 9. Άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών


1. Άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών δικαιούνται:
Α. Τα φυσικά πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως ορίζεται, και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με το ν. 3874/2010, καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή ασχολούνται προσωπικά με την καλλιέργεια γης ιδιόκτητης ή μισθωμένης ή είναι αλιείς ή υδατοκαλλιεργητές ή ιχθυοκαλλιεργητές, και διαθέτουν τα κατωτέρω προϊόντα αποκλειστικά δικής τους παραγωγής και οικοτεχνίας, σύμφωνα με το άρθρο 17:
(α) αβγά σφραγισμένα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού,
(β) άνθη, καλλωπιστικά φυτά και κηπευτικό χώμα που δεν έχει υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.
(γ) ελιές,
(δ) οίνος εμφιαλωμένος, ο οποίος έχει παραχθεί, εμφιαλωθεί και επισημανθεί, σύμφωνα με την κείμενη ενωσιακή και εθνική αμπελοοινική νομοθεσία,
(ε) ελαιόλαδο συσκευασμένο, όπως ορίζεται στην απόφαση 323902/18.09.2009 (Β΄2026) «Συμπληρωματικά μέτρα του Κανονισμού 1019/2002»,
(στ) μέλι τυποποιημένο,
(ζ) ξηροί καρποί,
(η) οπωροκηπευτικά,
(θ) όσπρια,
(ι) πουλερικά και κουνέλια που πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,
(ια) μεταποιημένα ή συσκευασμένα ή τυποποιημένα προϊόντα οικοτεχνίας, ιδίως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, προϊόντα ντομάτας, τσίπουρο, τσικουδιά, ρακί, παραδοσιακά ζυμαρικά, βότανα και αρτύματα,
(ιβ) νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, ιχθυοκαλλιέργειας,
(ιγ) λοιπά αγροτικά προϊόντα,
(ιδ) τυροκομικά προϊόντα, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, φέρουν σήμανση αναγνώρισης (κωδικό αριθμό έγκρισης), σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΚ) 852/2004 και 853/2004, έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας για την επισήμανση και κατά τη μεταφορά και πώλησή τους τηρούνται οι απαιτήσεις του Κεφαλαίου III του Παραρτήματος II του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004, και
(ιε) αλλαντικά, εφόσον έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένες και πιστοποιημένες μονάδες παραγωγών και τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.
Β. Οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις και οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, προκειμένου να διακινήσουν προϊόντα των μελών τους τα οποία δεν κατέχουν άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών. Κάθε Συνεταιριστική Οργάνωση και αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών διαθέτει τα προϊόντα της μέσω υπαλλήλου της, τα στοιχεία του οποίου δηλώνονται στο φορέα έκδοσης της άδειας και αναγράφονται μαζί με τα λοιπά στοιχεία στην άδεια και ο οποίος φέρει υποχρεωτικά την κάρτα που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του άρθρου 13.

 2. Κάθε δικαιούχο φυσικό πρόσωπο της παραγράφου 1 του παρόντος λαμβάνει μία μόνον άδεια πωλητή λαϊκών αγορών, η οποία ισχύει για τις λαϊκές αγορές όλης της χώρας και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα. Κάθε συνεταιριστική οργάνωση ή αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών λαμβάνει μία μόνο άδεια ανά δέκα (10) παραγωγούς και μέχρι δεκαπέντε (15) άδειες, η οποία ισχύει για τις λαϊκές αγορές όλης της χώρας και δύναται να αναφέρεται σε περισσότερα του ενός προϊόντα. Στην περίπτωση που τα πρόσωπα αυτά, φυσικά ή νομικά, επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν και σε λαϊκή αγορά εκτός διοικητικών ορίων της αρμόδιας αρχής έκδοσης της άδειας, υποχρεούνται να υποβάλουν όλα τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στο άρθρο 10 του παρόντος σε κάθε αρχή στα διοικητικά όρια της οποίας ανήκει η κάθε λαϊκή αγορά.


3. Η άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών φέρει την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ», έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο ύψους 0,14 μ. και πλάτους 0,20 μ., χρώμα πράσινο και φέρει τα εξής στοιχεία:
α) Το φορέα που εκδίδει την άδεια και την ημερομηνία έκδοσης και ανανέωσης της άδειας.
β) Εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, τα στοιχεία ταυτότητας και τη διεύθυνση κατοικίας του, εφόσον δε πρόκειται για τα πρόσωπα του στοιχείου Β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, την επωνυμία και την έδρα τους.
γ) Τον αριθμό μητρώου πωλητή με ηλεκτρονική σήμανση.
δ) Τον αριθμό φορολογικού μητρώου και την αρμόδια Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου.
ε) Τον ασφαλιστικό φορέα και τον αριθμό ΑΜΚΑ του δικαιούχου φυσικού προσώπου.
στ) Τη λαϊκή αγορά και τη συγκεκριμένη θέση εντός αυτής στην οποία δραστηριοποιείται ο κάτοχος της άδειας ανά ημέρα, καθώς και κάθε μεταγενέστερη μεταβολή των στοιχείων αυτών.
ζ) Φωτογραφία του φυσικού προσώπου σφραγισμένη από το φορέα που εκδίδει την άδεια.
η) Τα παραγόμενα προϊόντα και τις συνολικές ποσότητες αυτών που πρόκειται να διατεθούν κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο η άδεια ισχύει, με βάση τη βεβαίωση της Τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 11 του παρόντος νόμου.
θ) Τις προσκομιζόμενες προς διάθεση ποσότητες προϊόντων για κάθε συγκεκριμένη ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά. Για το σκοπό αυτόν φέρει τον αναγκαίο αριθμό φύλλων και είναι δυνατή η προσθήκη νέων.
ι) Τον αριθμό καταχώρισης του παραγωγού στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (Μ.Ε.Ν.Ο.).

 4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μπορεί να προστίθενται και άλλα προϊόντα από αυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται οι τυχόν ειδικότερες προϋποθέσεις διακίνησης και διάθεσης των προϊόντων.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑΣΙΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
 
 Άρθρο 22. Γενικές ρυθμίσεις 
 
 1. Άδεια άσκησης δραστηριότητας πωλητή υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου δικαιούνται φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι άνεργα και δεν κατέχουν τα ίδια, ο/η σύζυγος ή τα τέκνα αυτών άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος. Η άδεια αυτή χορηγείται κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση κοινωνικά κριτήρια, σε πρόσωπα που ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
(α) μέχρι ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%), σε άτομα με αναπηρία τουλάχιστον πενήντα (50%) και σε τυφλούς,
(β) μέχρι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), σε πολύτεκνους και τα τέκνα αυτών, καθώς και σε γονείς με τρία τέκνα,
(γ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν. 1370/1944 (Α΄ 82),
(δ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) σε γονείς ανήλικων τέκνων με αναπηρία και σε γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης,
(ε) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), σε ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες,
(στ) μέχρι ποσοστό επτά τοις εκατό (7%) σε Έλληνες Pομά που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας,
(ζ) μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) σε άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και άτομα υπό απεξάρτηση.

2. Στην περίπτωση που απομένουν αδιάθετες άδειες, αυτές χορηγούνται με κλήρωση μεταξύ αυτών που έχουν υποβάλει αίτηση. Επίσης, κλήρωση διενεργείται και για τον καθορισμό κάθε συγκεκριμένης θέσης όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάθε κάτοχος της άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου. Αν δεν εξαντλείται ο αριθμός των προς διάθεση αδειών, οι άδειες που μένουν αδιάθετες χορηγούνται με κλήρωση κατά το επόμενο έτος. Αν ο αριθμός των αιτήσεων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς διάθεση αδειών, γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις και διενεργείται κλήρωση μόνο για τη συγκεκριμένη θέση που αντιστοιχεί σε κάθε άδεια. Η κλήρωση διενεργείται δημόσια μια φορά κάθε χρόνο. Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη μετά από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, καθορίζεται ο τόπος, ο χρόνος, η διαδικασία της κλήρωσης της προηγούμενης παραγράφου και η συγκρότηση τριμελών επιτροπών διενέργειας της κλήρωσης, οι οποίες αποτελούνται από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ως Πρόεδρο και από δύο μέλη που επιλέγονται από τον Περιφερειάρχη.

3. Ο αριθμός των αδειών άσκησης υπαίθριου εμπορίου, καθώς και το ύψος και ο τρόπος είσπραξης του καταβαλλόμενου τέλους ανά άδεια και θέση καθορίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, μετά από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.
4. Οι μεν άδειες άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου χορηγούνται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του οικείου Δήμου, οι δε άδειες άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου χορηγούνται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου και ισχύουν εντός της οικείας Περιφέρειας. Οι άδειες άσκησης υπαίθριου εμπορίου είναι προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες και αντιστοιχεί μία άδεια για κάθε φυσικό πρόσωπο.
5. Η διάρκεια της άδειας είναι αόριστη και ανακαλείται αυτοδικαίως μόλις εκλείψει ο λόγος για τον οποίο χορηγήθηκε. Για το σκοπό αυτόν ο αδειούχος καταθέτει ετησίως, σε κάθε ετήσια επέτειο χορήγησης της άδειας, προς την αρμόδια αρχή που την εξέδωσε:
α) Φορολογική ενημερότητα.
β) Ασφαλιστική ενημερότητα.
γ) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι συνεχίζουν να συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας.
Σε περίπτωση που εκλείψει ο λόγος χορήγησης της άδειας κατά την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ο αδειούχος οφείλει να το δηλώσει εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών στην αρχή που εξέδωσε την άδεια. Σε περίπτωση παράλειψης, υπέχει την ποινική ευθύνη της παραγράφου 1 του άρθρου 31.

 6. Απαγορεύεται η πώληση από τους υπαίθριους πωλητές των ειδών τους κατά τις ημέρες και ώρες που τα αντίστοιχα καταστήματα ομοειδών ειδών παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για τις εμποροπανηγύρεις και λοιπές υπαίθριες οργανωμένες αγορές και για τις κινητές καντίνες.

 Άρθρο 23. Άδεια υπαιθρίου εμπορίου


1. Για τη χορήγηση της άδειας υπαιθρίου εμπορίου, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στην αρμόδια αρχή αίτηση υπό την μορφή υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία δηλώνει ότι δεν κατέχει ο ίδιος, ο/η σύζυγος και τα τέκνα αυτού, άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος. Εκτός από την υπεύθυνη δήλωση, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει πιστοποιητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τα οποία αποδεικνύεται κατά περίπτωση ότι είναι άνεργος και ανήκει σε μία από τις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 22. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στην αρμόδια Υπηρεσία:
α) βεβαίωση της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) περί υποβολής δήλωσης έναρξηςάσκησης επιτηδεύματος, σύμφωνα με τους νόμους 4045/1960 (Α΄47) και 1642/1986 (Α΄ 125),
β) πιστοποιητικό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα για την εγγραφή σε αυτόν,
γ) βεβαίωση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμωνποτών,
δ) δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες του.
Ο ενδιαφερόμενος επιδεικνύει επίσης, την άδεια κυκλοφορίας, την άδεια ικανότητας οδηγού του ενδιαφερομένου ή του προσώπου που τον αναπληρώνει για το όχημα που τυχόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση της αιτούμενης δραστηριότητας και βιβλιάριο υγείας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων – ποτών.
2. Καθιερώνεται ειδική άδεια με την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ», η οποία έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλόγραμμου, ύψους 0,30 μ. και πλάτους 0,20 μ. και χρώμα λευκό και φέρει τα εξής στοιχεία:
α) Τον αριθμό άδειας και την ημερομηνία έκδοσής της.
β) Τα στοιχεία της ταυτότητας του πωλητή, καθώς και τυχόν στοιχεία άδειας παραμονής και αριθμός δημοτολογίου.
γ) Τον αριθμό φορολογικού μητρώου και την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οποία υπάγεται ο πωλητής.
δ) Τον αριθμό μητρώου και τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίον υπάγεται ο πωλητής.
στ) Το συγκεκριμένο χώρο εγκατάστασής του και την έκταση αυτού, εφόσον πρόκειται για στάσιμο εμπόριο. ζ) Τα συγκεκριμένα είδη ή υπηρεσίες που αποτελούν το αντικείμενο της δραστηριότητας του πωλητή, το συγκεκριμένο είδος εξοπλισμού, καθώς και τον αριθμό
κυκλοφορίας του οχήματος που τυχόν χρησιμοποιεί.
η) Φωτογραφία του δικαιούχου και σφραγίδα του φορέα που εκδίδει την άδεια πάνω σε αυτή. Σε περίπτωση μόνιμης αναπλήρωσης η άδεια φέρει μόνο τη φωτογραφία του προσώπου που αναπληρώνει μόνιμα τον δικαιούχο.
θ) Ημερομηνία έναρξης και λήξης της διάρκειάς της.
2. Το πρωτότυπο της ειδικής άδειας άσκησης υπαίθριου (πλανοδίου ή στάσιμου) εμπορίου και η βεβαίωση του παρόντος νόμου σε περίπτωση προσωρινής αναπλήρωσης, αναρτώνται σε εμφανές σημείο του χώρου ή του εν γένει εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την άσκηση της δραστηριότητας.


 Άρθρο 25. Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο

 
1. Προϋπόθεση για την άσκηση της δραστηριότητας υπαιθρίου πλανοδίου εμπορίου είναι να έχει πραγματοποιηθεί δήλωση έναρξης του επιτηδεύματος του γυρολόγου ή άλλης εμπορικής δραστηριότητας.
2. Δεν επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου: (α) πλησίον καταστημάτων που διαθέτουν ομοειδή είδη και (β) σε δήμους με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.
3. Όποιος ασκεί υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο επιτρέπεται να παραμένει στάσιμος μόνο κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

 
 
 
 
 
 


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.