powered by Surfing Waves

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Νεκρή Καρέτα-Καρέτα ξεβράστηκε στην παραλία Κυμασίου στο Μαντούδι

Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta είναι ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.
Από eviazoom

Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία, (παρά το ότι δεν φαίνεται), η χελώνα φτάνει περίπου το ένα μέτρο, ενώ έχει ήδη αρχίσει η αποσύνθεση, το οποίο μαρτυρά, πως βρίσκεται στο σημείο μια μέρα ίσως και περισσότερο.

Από τις πρώτες ενδείξεις η χελώνα ανήκει στο προστατεύομενο είδος Kαρέτα Kαρέτα. Στην Ελλάδα ωοτοκούν πάνω από 2.000 χελώνες, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Μεσόγειο.   Ο Δήμος πρέπει να μεταφέρει το κουφάρι της χελώνας για υγειονομική ταφή. 

Πριν ένα μήνα είχαν εντοπισθεί δυο νεκρές  Καρέτα Καρέτα κοντά στην Στυλίδα της Φθιώτιδας και τον Ιούλιο  στην Σκόπελο .

Η χελώνα Καρέττα (επιστ. Caretta caretta) είναι το σημαντικότερο είδος θαλάσσιας χελώνας της Ελλάδος, το οποίο προστατεύεται αυστηρά από την ελληνική νομοθεσία. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται δύο οργανώσεις για την θαλάσσια χελώνα, η ΑΡΧΕΛΩΝ και η MEDASSET, οι οποίες πράγματι κάνουν σπουδαίο και αξιέπαινο έργο. H Κομισιόν έχει επανειλημμένως ζητήσει μέτρα για τις καρέτα καρέτα και η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο.

 Ένας μεγάλος αριθμός χελωνών χάνει την ζωή του από κατάποση πλαστικών σακουλών που πετιούνται στην θάλασσα, νομίζοντας ότι είναι μέδουσες.



Η καρέτα έχει σκληρό καβούκι με 5 πλάκες σε κάθε πλευρά του και το μήκος του φτάνει μέχρι και 120cm, συνήθως όμως δεν ξεπερνά τα 100cm. Το βάρος της φτάνει συνήθως τα 100-150 κιλά, μπορεί όμως να ξεπεράσει τα 450kg σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ μπορεί να ζει 47–67 χρόνια. Τρέφεται κυρίως με μέδουσες, μαλάκια, μαλακόστρακα και, σπανιότερα, με φύκη. Δυστυχώς, ένας μεγάλος αριθμός χελωνών χάνει την ζωή του από κατάποση πλαστικών σακουλών που πετιούνται στην θάλασσα, νομίζοντας ότι είναι μέδουσες.  Στην Ελλάδα καταγράφεται το 60% των φωλιών της Μεσογείου ενός είδους που βρίσκεται υπό συνεχείς ανθρωπογενείς πιέσεις.

Η καρέτα έχει παγκόσμια εξάπλωση, με τη φωλεοποίηση να πραγματοποιείται σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές. Για τον πληθυσμό της Μεσογείου, οι αμμώδεις παραλίες της Ελλάδας αποτελούν τις σημαντικότερες περιοχές αναπαραγωγής. Γεννούν κάθε 2-4 χρόνια σε αμμώδεις παραλίες, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Είναι μεταναστευτικό είδος, αλλά οι πληθυσμοί της Μεσογείου δεν την εγκαταλείπουν ποτέ.



Αν και είναι η περισσότερο κοινή θαλάσσια χελώνα από τα τρία είδη που απαντώνται στη Μεσόγειο, παρόλα αυτά το είδος δεν βρίσκεται εκτός κινδύνου.Οι χελώνες Caretta caretta θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Ο παρατημένος αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους χελωνών. Οι χελώνες μπορούν επίσης να πάθουν ασφυξία εάν είναι παγιδευμένες σε αλιευτικές τράτες. Οι ειδικές συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα δίκτυα στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση της θνησιμότητας, παρέχοντας μια οδό διαφυγής για τις χελώνες. Η απώλεια των κατάλληλων παραλιών ωοτοκίας και η εισαγωγή νέων αρπακτικών έχουν επίσης επηρεάσει το πληθυσμών των χελωνών. Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του αριθμού τους απαιτούν διεθνή συνεργασία, δεδομένου ότι οι χελώνες περιφέρονται τεράστιες εκτάσεις του ωκεανού και οι παραλίες ωοτοκίας είναι διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες.




0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.