powered by Surfing Waves

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ο Δήμος Χαλκίδας στο πιλοτικό πρόγραμμα για το εγγυημένο εισόδημα






Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο, η παρουσίαση του θεσμού του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου.

Πρόκειται για έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό ιστό κοινωνικής ασφάλειας για το σύνολο των συμπολιτών μας που διαβιούν στα όρια της φτώχειας και, ιδιαίτερα, στις πιο ακραίες και επώδυνες μορφές της.

Στόχος του προγράμματος που καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι η εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων, η πρόσβαση τους σε ένα πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και η επαγγελματική ένταξη ή επανένταξη τους.

Η δράση ξεκινά πιλοτικά το πρώτο εξάμηνο του 2015 και χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Για την εφαρμογή του προγράμματος επιλέχθηκαν 13 δήμοι της χώρας, ένας από κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να εφαρμοστεί δοκιμαστικά και για έξι μήνες ο νέος αυτός θεσμός και οι οποίοι είναι οι εξής:

Στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, ο Δήμος Δράμας
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Έδεσσας
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Γρεβενών
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννίνων
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Καρδίτσας
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Λευκάδας
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Μεσολογγίου
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Χαλκίδας
Στην Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Καλλιθέας
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Σάμου
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου
Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μαλεβιζίου

Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα δημοτολογικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μπορούν από τις 15 Νοεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου (που θα ανακοινωθεί αργότερα) προς αξιολόγηση και έγκριση την αίτησή τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

Σε πρώτη φάση δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου τουλάχιστον για τα δυο τελευταία έτη.
Σε περίπου 700.000 πολίτες θα μοιράζεται ως ένα 1 δισ. ετησίως με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στην πλήρη εφαρμογή του.

Η οικονομική κατάσταση των πιθανών δικαιούχων κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο. To ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο (το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ).

Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη -στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού (200 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομα, 300 ευρώ για ζευγάρι, +50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και +100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο). Σε περίπτωση που υπάρχει μικρό εισόδημα λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.

«Πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών -μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.

Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

Δίνεται επίσης σειρά ενισχύσεων σε υπηρεσίες/αγαθά και ενέργειες υποστήριξης των πλέον ασθενών πολιτών:

Κοινωνικές υπηρεσίες/αγαθά: επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου κ.ά.

Ενταξη/επανένταξη στην εργασία: συμμετοχή σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης κ.α.

Δηλώσεις Βρούτση

Στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:
«Η εισαγωγή του θεσμού του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος στην Ελλάδα αποτελεί μια μικρή «επανάσταση». Μια από τις πολλές μικρές επαναστάσεις που έχουν συντελεστεί αυτά τα δύο χρόνια.
Είναι αλήθεια ότι αν η κρίση δεν είχε οδηγήσει το σύστημα κοινωνικής προστασίας στα όρια του, αναδεικνύοντας με τον πιο επώδυνο τρόπο τις χτυπητές αδυναμίες και μειονεξίες του, ίσως να μην είχαμε ποτέ ξεκινήσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Θα μπορούσε δηλαδή να πει κανείς ότι εδώ έχουμε ένα παράδειγμα για το πως η κρίση γεννά ευκαιρίες. Ευκαιρίες να δούμε ξανά από την αρχή τι έχουμε κάνει λάθος σε αυτή τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια.
Πως είναι οργανωμένη η οικονομία μας, τι παράγουμε και πως, ποιοι είναι και πως δουλεύουν οι θεσμοί μας σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Να πάρουμε παραδείγματα από τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, να αντλήσουμε διδάγματα και απο τις δικές τους εμπειρίες. Να ανανεώσουμε και να εμπλουτίσουμε τους θεσμούς μας.
Με δυο λόγια, να γίνουμε επιτέλους μια «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα. Εκεί ακριβώς στοχεύουν οι μεταρρυθμίσεις.

Και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί τη πιο σημαντική και ελπιδοφόρα κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει δει αυτός ο τόπος. Μέσω αυτού του νέου θεσμού, υφαίνουμε ξανά, αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις με όρους δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ορθή στόχευση, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας, μια κοινωνική ασπίδα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Οικοδομούμε από την αρχή το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας.

Έχοντας υπόψη ότι η κοινωνική συνοχή και ηρεμία είναι όχι μόνο αποτέλεσμα, αλλά και προϋπόθεση της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονομίας και της οριστικής εξόδου απο την κρίση».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.