Την προκήρυξη δημόσιων διεθνών διαγωνισμών για την εκμετάλλευση ορισμένων από τους 20 δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους που έχουν κριθεί ως ώριμοι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης σε ομιλία του στην εκδήλωση για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Μεταλλείας 1924-2014 , που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός, το ΙΓΜΕ θα κληθεί να επιβεβαιώσει το αποθεματικό δυναμικό άλλων 11 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων, οι οποίοι επίσης θα αξιοποιηθούν μέσω διεθνών διαγωνισμών. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τα ορυχεία σε 9 δημόσιες εκτάσεις βιομηχανικών ορυκτών, που επίσης έχουν κριθεί ώριμα. Προς τον σκοπό αυτό, το υπουργείο θα διαβιβάσει σύντομα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας τους σχετικούς καταλόγους.
Ο υπουργός δήλωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Λατομικό Νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα λατομεία αδρανών υλικών, μαρμάρων και φυσικών λίθων, βιομηχανικών ορυκτών καθώς και ρυθμίσεις και καινοτομίες στον Μεταλλευτικό Κώδικα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί την ενίσχυση και αναβάθμιση της ψηφιακής βάσης Χωρικών Δεδομένων και Μεταλλευτικών και Λατομικών Χώρων της Ελλάδας, του Latomet. το οποίο ήδη λειτουργεί στο υπουργείο.
Όπως είπε ο κ. Μανιάτης θα δημιουργήσουμε το Κτηματολόγιο του Ορυκτού Πλούτου της χώρας σε αυτόματη ψηφιακή πλατφόρμα για τον κάθε πολίτη, τον κάθε επενδυτή και το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης . Στον προγραμματισμό είναι επίσης η δημιουργία και η λειτουργία ενός θεσμικού διαχειριστικού επιστημονικού δικτύου στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας, το οποίο σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα προτείνει τις δυνατές αναπτυξιακές δυνατότητες στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών.
Στόχος του υπουργείου είναι η καταγραφή του ορυκτού πλούτου της χώρας, προκειμένου να προσδιοριστεί και να συνυπολογιστεί ισότιμα με όλες τις άλλες παραμέτρους στο νέο μοντέλο των 13 Περιφερειών της χώρας. Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ) έχει προκηρυχθεί η εκπόνηση ενός Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
[ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 10/10/2014]
Σχέδιο αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου αξίας 30 δισ. ευρώ - Διεθνείς διαγωνισμοί για 20 δημόσια μεταλλεία
Σε προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης, με γνώμονα, όπως είπε, το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική συνοχή και ασφαλώς την προστασία του περιβάλλοντος.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για τον εορτασμό των 90 χρόνων λειτουργίας του ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν δημόσιοι διεθνείς διαγωνισμοί για ορισμένους από τους 20 Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους που κρίνονται ώριμοι, ενώ για άλλους 11 το ΙΓΜΕ θα προχωρήσει σε επιβεβαίωση των αποθεμάτων, προκειμένου να προκηρυχθούν και γι' αυτούς διαγωνισμοί αξιοποίησης.
Παράλληλα θα διαβιβαστούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κατάλογοι από εννέα Δημόσιες Εκτάσεις Βιομηχανικών Ορυκτών, που κρίθηκαν ώριμοι, προκειμένου να γίνει ανάλογη διαγωνιστική διαδικασία.
Συνολικά στη χώρα μας, σύμφωνα με την καταγραφή που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2014, υπάρχουν 114 Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι και 22 Δημόσιες Εκτάσεις Βιομηχανικών Ορυκτών.
Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας υπολογίζεται από το ΙΓΜΕ σε 30 δισ. ευρώ χωρίς τους υδρογονάνθρακες.
Σχεδόν το 75% των πωλήσεων της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας κατευθύνεται σε εξαγωγές. Ο κλάδος απασχολεί άμεσα 20.000 εργαζομένους και έμμεσα 80.000 άτομα.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή περλίτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, καλύπτοντας το 32% της παγκόσμιας παραγωγής.
Είναι πρώτη στην παραγωγή μπετονίτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο, καλύπτοντας το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής, τέταρτη στην παραγωγή μαγνησίτη στην Ευρώπη και ένατη στον κόσμο, τέταρτη στην παραγωγή μαρμάρων στην Ευρώπη και όγδοη στον κόσμο, πρώτη στην παραγωγή νικελίου στην Ευρώπη και 13η παγκοσμίως, καλύπτοντας το 49% της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Επίσης η χώρα μας είναι έκτη στην παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη και ανήκει στις δέκα πρώτες χώρες στον κόσμο με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη.
Σύμφωνα με την καταγραφή των μεταλλευτικών χώρων που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014, η χώρα διαθέτει 114 δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους και 20 δημόσιες εκτάσεις βιομηχανικών ορυκτών.
Με βάση το Μητρώο Λατομείων διαθέτει 195 δημόσια, δημοτικά/κοινοτικά και ιδιωτικά λατομεία, εκ των οποίων τα 36 λειτουργούν αποκλειστικά για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Το 77% των λατομείων αδρανών υλικών λειτουργεί εντός λατομικών περιοχών.
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.