powered by Surfing Waves

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

3 κτηνοτροφικές μονάδες με μόλυνση από καταρροϊκό πυρετό σε Καλαμούδι και Μαντούδι

Ο Καταρροϊκός Πυρετός  μεταδίδεται με  τα  έντομα. Εκείνο που μπορεί να γίνει για να σταματήσει η μετάδοση είναι να σκοτωθούν τα έντομα με ψεκασμούς.

Σύμφωνα με αποφάσεις που δημοσιεύονται σήμερα στο Διαύγεια ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φ. Σπανός κήρυξε μολυσμένες από καταρροϊκό πυρετό 3 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Οι  δυο είναι στο Καλαμούδι και η μια στο Μαντούδι. Πάνω από 1.800 κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού καταγράφονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, με την νόσο να έχει προκαλέσει 30.000 θανάτους ζώων, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτη Πεβερέτο.
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/46699-nekra-30-000-zoa-stin-ellada-apo-ton-katarroiko-pyreto Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/46699-nekra-30-000-zoa-stin-ellada-apo-ton-katarroiko-pyreto
Ο  αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:

1. Την διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

2. Την καταγραφή του αριθμού των ήδη νεκρών ζώων, των μολυσμένων ζώων και αυτών που ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού.

3. Την καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του.

4. Την παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή άλλους χώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους.

5. Την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.

6. Την απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού τους κατά τις ώρες δραστηριότητας των εντόμων φορέων του νοσήματος.

7. Την διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών με τη χρήση των καταλλήλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους σταύλους, τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιότοπους του εντόμου φορέα.

8. Την καταστροφή των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης με καύση ή με υγειονομική ταφή σύμφωνα με τα οριζόμενα στους κανονισμούς 1069/2009 και 142/2011/ΕΚ τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «Για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο».

9. Την διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με την παρούσα εκτροφή.

10. Την εφαρμογή της παρούσας απόφασης αναθέτουμε στις οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές, Δημοτικές, Κοινοτικές Αρχές όπως και τα όργανα της Αγροφυλακής.

11. Οι παραβάτες της παρούσας απόφασης ή οι αρνούμενοι να συμμορφωθούν προς αυτή διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.




Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο προέδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας  « το χειρότερο είναι πως αν υπάρχει ένα κρούσμα μέσα σε ένα κοπάδι, τότε είναι βέβαιο πως θα προσβληθεί και το υπόλοιπο 20% του κοπαδιού. Συνέπεια αυτού είναι ότι, τουλάχιστον, το 10% των ζώων ακόμα και αν επιβιώσουν μένουν ανίκανα, ενώ η μετάδοση γίνεται μέσω κουνουπιών. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει μία πολύ βαθιά πληγή στην ελληνική κτηνοτροφία». Ο κ. Πεβερέτος εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, προσθέτοντας ότι όσα ζώα έχουν προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό δεν καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή, καθώς η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εξάλλου τα άρρωστα ζώα θάβονται ή καίγονται.  Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ανέφερε ότι ολόκληρη η χώρα έχει μπει σε καραντίνα εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, εκτός από τις Κυκλάδες.

Ξεκίνησε το πρώτο «κύμα» αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό πυρετό, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριου Σαλμά, σχετικά με την καταπολέμηση και την εξάλειψη του καταρροϊκού πυρετού στην Αιτωλοακαρνανία.
  «Τα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό είναι και αρκετά προχωρημένα και κάθε μέρα τα βελτιώνουμε. Υπάρχει πλαίσιο αποζημίωσης, όπως αυτό περιγράφεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση του Φεβρουαρίου του 2014. Υπήρχε έλλειψη χρημάτων, όμως ενισχύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με 6,5 εκατομμύρια ευρώ αυτός ο κωδικός κι αν χρειαστεί θα υπάρξει και άλλη ενίσχυση. Ήδη πήγε από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς και από εκεί στις ΔΑΟΚ και στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων το πρώτο «κύμα» αποζημιώσεων σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος.


Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι λοιμώδες ιογενές νόσημα που μεταδίδεται με αρθρόποδα αιματοφάγα κουνούπια του γένους Culicoides. Προσβάλλει όλα τα μηρυκαστικά, αλλά τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα σε σχέση με τα πρόβατα και όταν προσβληθούν τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα. Στα βοοειδή η μόλυνση είναι υποκλινική, και τα μολυσμένα βοοειδή σπάνια εκδηλώνουν κλινικά συμπτώματα. Ο ιός μεταφέρεται όταν ένα έντομο (που ζει έναν μήνα με 40 ημέρες) τσιμπήσει ένα μολυσμένο ζώο στη και στη συνέχεια ένα υγιές, οπότε και το μολύνει. Εκείνο που μπορεί να γίνει για να σταματήσει η μετάδοση είναι να σκοτωθούν τα έντομα με ψεκασμούς.

Ο ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώσουν τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων:

- Υψηλός πυρετός (μέχρι και 42°C)

- Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στόματος, οφθαλμών, αυτιών καθώς και της
γλώσσας – κυανή γλώσσα)

- Διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο προοδευτικά γίνεται βλεννοπυώδες

-Έντονη σιελόρροια, φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού
βλεννογόνου

- Χωλότητα και ποδοδερματίτιδα

- Απίσχναση

- Αποβολές ή γεννήσεις θνησιγενών αμνών

- Εάν δεν επέλθει ο θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας τριχώματος, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης

Οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να λάβουν τα εξής μέτρα:

-Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα μηρυκαστικά

- Ψεκασμός των στάβλων και γενικά των χώρων παραμονής με κατάλληλα εντομοκτόνα

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.