powered by Surfing Waves

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Καλέμης για τις αναθέσεις δραστηριοτήτων στην κ. Ντελκή του Παλμού: " ..... η εν λόγω επιχειρηματίας μάλλον είναι αναρμόδια"

Ανοιχτή επιστολή του κ. Αλέξανδρου Καλέμη προς κ.κ. Δημάρχους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη της Β. Εύβοιας.




Με μεγάλη μου έκπληξη είδα σε δημοσιευθείσα φωτογραφία (η οποία μάλιστα έγινε και αιτία προπηλακισμού του δημοσιογράφου λήπτη της) να παρευρίσκεται μεταξύ των αιρετών μελών του Συμβουλίου ΧΥΤΑ της Β. Εύβοιας, ως ισότιμο μέλος, η αξιόλογη συμπολίτισσά μας και επιχειρηματίας κ. Ντελκή, εκπαιδευτικός αλλά και εκδότρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΠΑΛΜΟΣ». Πληροφορήθηκα επίσης και για διάφορες άλλες αναθέσεις δραστηριοτήτων ή αναλήψεις ρόλων σε εκδηλώσεις, για τους οποίους η εν λόγω επιχειρηματίας μάλλον είναι αναρμόδια. Εξ αυτών εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση διακρίσεων εκ μέρους των φορέων και σχετικός παραγκωνισμός άλλων παρεμφερών μέσων ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας.

Λόγω της 30ετούς δράσης μου στον τομέα των εκδόσεων και της αρθρογραφίας, λαμβάνω το θάρρος ως πολίτης και φίλος να επισημάνω στους ενδιαφερόμενους, πως η πάλαι ποτέ ιδιόρρυθμη σχέση μεταξύ Δημόσιων Φορέων και Εκδοτών (ή δημοσιογράφων) είναι πλέον παρωχημένη και ήδη αλλάζει ραγδαία μορφή. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πρόκειται για μικρά ανίσχυρα έντυπα, των οποίων η δύναμη επιρροής σήμερα είναι σχεδόν μηδενική. 

Θα ήθελα επίσης καθαρά συμβουλευτικά να προτείνω την αποφυγή αστειοτήτων περί επίδειξης Δημοσιογραφικής Ταυτότητας, που ακούγονται συχνά τελευταία, διαβεβαιώνοντάς σας, πως προσωπικά μπορώ με κάποιες εύκολες ενέργειες να προμηθεύσω τον οποιονδήποτε με τέτοια ταυτότητα, δηλώνοντας απλά πως αμείβεται από την επιχείρησή μου. Τόσο εύκολη είναι η διαδικασία απόκτησης.

Με όλα τα παραπάνω δεν θέλω να υποδηλώσω πως γίνεται κάτι παράτυπο. Το αντίθετο μάλιστα. Όσα γίνονται, γίνονται από άγνοια και λάθος ερμηνεία της υφιστάμενης πραγματικότητας. Αυτό ακριβώς το λάθος έρχομαι να επισημάνω. 
 
Η κ. Ντελκή είναι ένας επιχειρηματίας με ανταγωνιστές εξασκούντες ίδια ή παρεμφερή επαγγέλματα στον τόπο μας. Είναι γνωστό επίσης πως το επάγγελμα του εκδότη περιοδικών ειδησεογραφικών εντύπων εμφανίζεται ως ιδιαιτέρως ευαίσθητο στο μυαλό του μέσου πολίτη, κυρίως ως προς τις σχέσεις του με τους Δημόσιους Φορείς. Κάνω αυτή την επισήμανση για δύο λόγους:

Ο πρώτος αφορά τα όσα έχω αποκομίσει από την πολυετή εμπειρία μου από τον κόσμο των εκδόσεων και της δημοσιογραφίας. Είναι γνωστό στους περισσότερους πως αυτή ήταν η επαγγελματική μου ενασχόληση από το 1978 μέχρι και το 2012, οπότε και συνταξιοδοτήθηκα, και εν μέρει εξακολουθεί να είναι αφού συνεχίζω ανελλιπώς την αρθογραφία μου, τις έρευνές μου και τη συγγραφή βιβλίων. 

Ο δεύτερος λόγος αφορά την συγκυρία, οι δύο Δήμαρχοι της Βόρειας Εύβοιας να έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά στη ζωή τους με το επίπονο και ψυχοφθόρο αυτό λειτούργημα και προφανώς θα πρέπει όσο το δυνατόν να αποφεύγουν κάποια μικρά λάθη, που δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν αργότερα σε εμπόδια του δύσκολου έργου τους. Η εικόνα της ισχυρής προσωπικότητας και της ηθικής ακεραιότητας τόσο της κ. Ευσταθίου – Σπανού, όσο και του κ. Καλυβιώτη είναι αναγκαίο να διατηρηθεί αλώβητη στα μάτια των πολιτών της Β. Εύβοιας αν είναι δυνατόν ολόκληρη την επόμενη πενταετία. Οι παρούσες συνθήκες το απαιτούν.

Έτσι λοιπόν και με το δεδομένο πως «η σύζυγος του Καίσαρος δεν πρέπει να είναι τιμία, αλλά να φαίνεται και τιμία», τέτοια μικρά λάθη, σαν αυτό που παραπάνω επεσήμανα, πρέπει να αποφεύγονται καθότι οι κακόβουλες σκέψεις μπορούν να τα μεταφράσουν όπως θέλουν, ιδιαίτερα μάλιστα λόγω της ευαισθησίας του τομέα. Έχω ζήσει δεκάδες τέτοιων ή παρεμφερών περιστατικών, ιδιαιτέρως κατά την τελευταία 15ετία που έχω εντρυφήσει στον ιδιόρρυθμο κόσμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πανελλήνιο επίπεδο. 

Η επισήμανσή μου αυτή επαναλαμβάνω γίνεται για καθαρά συμβουλευτικούς λόγους και για αποκατάσταση της ισότιμης μεταχείρισης όσων ασχολούνται με την ενημέρωση στην περιοχή μας.

Πάντοτε στη διάθεσή σας αφιλοκερδώς
Αλέξανδρος Καλέμης
Συνταξιούχος Ερευνητής, Εκδότης, Συγγραφέας και Αρθογράφος
Πρόεδρος του Τ.Τ. Ιστιαίας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.