powered by Surfing Waves

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τα Λευκολιθικά σχέδια της ΤΕΡΝΑ για την περιοχή μέχρι το 2016

Τα παρακάτω είναι από την παρουσίαση του ομιλου ΤΕΡΝΑ σχετικά με το ΛευκόλιθO στην Βόρεια Ευβοια το Μαϊο 2014 που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του ομίλου (δες εδώ)






Η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ  (πρώην όμιλος ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ) έχει αποκτηθεί από την ΓΕΚ Τέρνα το 2010 κάτω από ένα διαφορετικό πεδίο εφαρμογής. Βρίσκεται στο βορειοανατολική τμήμα της Εύβοιας μόλις 120 χλμ από την Αθήνα και τον Πειραιά.


Σχετικά με την  ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ

-Η εγκατάσταση περιλαμβάνει επίσης ένα λιμάνι ικανό να εξυπηρετήσει πλοία μέχρι 20.000 τόνων  προσφέροντας χαμηλότερες κόστος  μεταφοράς και υψηλότερη απόδοση

- Η δραστηριότητες εξόρυξης λευκόλιθου  ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2012, ενώ,

- Η απόφαση να προχωρήσει η επένδυση για την παραγωγή  (καυστική μαγνησίας, διπυρου μαγνησιας   και ηλεκτρο-τετηγμένης μαγνησίας λήφθηκε στο Φεβρουάριο 2013

-Τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα μαγνησίτη αποτελούνται από  50  περιπου εκατομμύρια τόνοι ανώτερης ποιότητας σε σύγκριση με άλλα ορυχεία μαγνησίτη ορυχεία σε όλο τον κόσμο


- Ο ωμός μαγνησίτη (MgCO3) που υπάρχει στη φύση εξορύσσεται είτε από υπόγεια ορυχεία ή στα ορυχεία ανοιχτής εξόρυξης  και  ανάλογα με τη διαδικασία που ακολουθείται μπορεί να πωληθεί είτε να εξαχθεί (ακατέργαστος μαγνησίτης) ή καυστική μαγνησία, διπυρος μαγνησία ή ηλεκτρο-τετητηγμένος μαγνησίτη  ανάλογα με την διαδικασία και την τελική χρήση

Η καυστική μαγνησία  χρησιμοποιείται στα λιπάσματα, ζωοτροφές, την ιατρική, τη βιομηχανία γυαλιού, επεξεργασία αποβλήτων, τα καύσιμα και τα λιπαντικά, διάφορα  χημικά προϊόντα και σε πολλές άλλες εφαρμογές. Η χρήση της καυστικής αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, δεδομένου ότι είναι μια πολύ  καθαρό και ευέλικτο συστατικό κατάλληλο για πολλές διαφορετικές εφαρμογές.

Η δίπυρος μαγνησία χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή πυρίμαχων υλικών και των καλωδίων και θέρμανσης βιομηχανίες.

Η ηλεκτροτετηγμένη μαγνησία  χρησιμοποιείται σαν βασικό συστατικό για την πολύ υψηλής ποιότητας  πυρίμαχα υλικά και της πολύ υψηλής ποιότητας ηλεκτρικές καλωδιώσεις και  ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Τα κοιτάσματα μαγνησίτη της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι Α Ε (δηλαδή η πρώτη ύλη) έχουν μια πολύ σπάνια κρυσταλλική σύνθεση και είναι  υψηλή ποιότητα (καθαρότητα). Ως εκ τούτου, προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές σε σχέση με  μαγνησίτη  που  πουλιέται από την Κίνα που είναι από  σημαντικά χαμηλότερης ποιότητας



Η Η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ  αυτή τη στιγμή είναι στην την εφαρμογή ενός επενδυτικού σχεδίου 2 φάσεων αξίας  100 εκατομμυρίων ευρώ.

Α 'Φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο-Οκτ '14 ενώ η Φάση Β' από τον Δεκεμβριο του  2016 (ή νωρίτερα)

Οι  πηγές και οι χρήσεις της συνολικής επένδυσης παρουσιάζονται κατωτέρω:


Πηγές & Χρήσεις:

Χρήσεις

- 42 εκατομμύρια έχουν ήδη δαπανηθεί για τα έξοδα απόκτησης και προ-εγκατάσταση

- 24 εκατομμύρια για την παραγωγή της καυστικής  (έχει ήδη αρχίσει)

- 34 εκατομμύρια για την παραγωγή διπυρου μαγνησίας και ηλεκτροτετηγμένης μαγνησίας(ανάλογα με τον τύπο)

- 100 εκατομμύρια συνολικά


Πηγές

- 42 εκατομμύρια ίδια κεφάλαια (έχουν κατατεθεί)

- 15 εκατομμύρια μετρητά-επιχορήγηση για να εισπραχθούν εντός του 2014

- 12 εκατομμύρια από ίδια κεφάλαια εξακολουθούν να κατατίθενται

- 31 εκατομμύρια μεσοπρόθεσμα (5-ετες) τραπεζικό δάνειο

- 100 εκατομμύρια συνολικά


Όλες οι πηγές είναι στη θέση τους και ως εκ τούτου, η επένδυση αναμένεται να προχωρήσει όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.





Η Α 'Φάση του επενδυτικού σχεδίου που σχετίζεται με την παραγωγή της καυστικής μαγνησίας άρχισε τον Απρίλιο του 2013 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη 2014.

Η Β 'Φάση του επενδυτικού σχεδίου που σχετίζεται με την παραγωγή της διπύρου αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του  2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2016.


Οι πωλήσεις και τα αντίστοιχα  Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)  αναμένοται να εξελιχθούν ως εξής:

2015: 31,0 εκατ. / 14,6 εκατ.
2016: 40,0 εκατ. / 19,3 εκατ.
2017: 59,6 εκατ.  / 30,6 εκατ.
2018-2033: 76,1 εκατ./ 40,6  εκατ.


- ενώ η παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί από 85.000 τόνους το 2015 σε 105.000 το 2016, 137.500 τόνους το 2017 και σε 165.000 τόνους το 2018.

- Η μέση τιμή πώλησης για την καυστική μαγνησία αναμένεται να είναι περίπου. 350  Ευρω για (FOB) Ανά μετρικό τόνο για την καυστική μαγνγσία  και € 450 για (FOB) ανά μετρικό τόνο για την δίπυρο μαγνησία περίπου.

-το μέσο περιθώριο EBITDA (Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) αναμένεται να είναι περίπου 48%, ενώ μέσο καθαρό περιθώριο (δηλαδή μετά φόρων) αναμένεται να είναι περίπου 33%   που θα οδηγήσει σε σημαντικές αποδόσεις και πληρωμές μερισμάτων

-Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση των προϊόντων μαγνησίου είναι συνεχώς αυξανόμενη  και οδηγεί σε ισχυρή ζήτηση σε όλο τον κόσμο, ενώ τα αποθέματα  υψηλής ποιότητας μαγνησίτη μειώνονται συνεχώς.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.