powered by Surfing Waves

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Συρίας και πάσης Ανατολής με τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Ιερώνυμο στο Προκόπι (φωτογραφίες και βίντεο)

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης,  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος  Ιερώνυμος  και ο Δήμαρχος μας κ. Καλυβιώτης












Βίντεο









Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Ι.Μ Χαλκίδος  από imchalkidos.gr


Με αισθήματα συγκίνησης και ιερού ενθουσιασμού υποδέχθηκε η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 το πρωί, την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα, τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. ΙΩΑΝΝΗΝ τον Ι΄, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος.
Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη συνόδευε τιμητικά και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας, Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ενώ μαζί τους ευρίσκοντο με τα τίμια μέλη των συνοδειών τους, 3 Μητροπολίτες, 2 Ιερείς, 1 Διάκονος και 5 λαϊκοί συνεργάτες του Πατριάρχου και οι Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης - Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης – Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Αρχιμ. Αλέξιος Μπουρλής εκ του Γραφείου Εκκλησιαστικής Εθιμοτυπίας, Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης – συνεργάτης της Σ.Ε. Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Αρχιδιάκονος Επιφάνιος Αρβανίτης και ο Διάκ. Ιωάννης Μπούτσης.
Η πρώτη υποδοχή του Πατριάρχου, στα όρια της Ιεράς μας Μητροπόλεως, έγινε στην Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδος από τον οικείο Ιεράρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, συνοδευόμενον από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ.Κωνσταντίνο Μπακογιάννη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Χρήστο Παγώνη, τον Διοικητή της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγο κ. Δημήτριο Μήττα, μέλη του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίων, μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδος, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, τα οποία προσέφεραν άνθη, καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και αρκετοί Χαλκιδείς.
Στη συνέχεια ξεκίνησε η πομπή των αυτοκινήτων για την μετάβαση στο Νέο Προκόπιο και στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπου και είχε προγραμματισθεί η επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου.
Στις 11 ακριβώς ο Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος και οι λοιποί Υψηλοί επισκέπτες κατέφθασαν στο Νέο Προκόπιο, όπου και έλαβε χώρα, κάτω από χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και τη μουσική της φιλαρμονικής του Ελληνικού Στρατού, η επίσημη Υποδοχή του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. ΙΩΑΝΝΟΥ, με την συμμετοχή του συνόλου σχεδόν του Ιερού Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, ευσεβών Αρχόντων και πλήθους μεγάλου του ευσεβούς πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, που είχε συγκεντρωθεί και με θερμά χειροκροτήματα υποδέχθηκε τον πνευματικό Ηγέτη των ορθοδόξων της Μέσης Ανατολής.
Οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου και κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Μήττας, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Χρήστος Καλυβιώτης μαζί με τα μέλη του περί ναυτόν Δημοτικού Συμβουλίου και Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο τ. Βουλευτής και Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβνοίας Ταξίαρχος κ. Λάμπρος Χουλιαράς,  αντιπροσωπείες παιδιών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Προκοπίου με τις σημαίες τους και κρατώντας λουλούδια στα χέρια καλωσόρισαν τον Πατριάρχη, όπως και κορίτσια του Κατηχητικού της Ενορίας Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας, μέλη της Αδελφότητος Προκοπιέων Χαλκίδος, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χαλκίδος «Τ’ Αλωνάκι» και του Συλλόγου Κρητών Ευβοίας που, όλοι πολύ πρόθυμα και με πολλή αγάπη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και λάμπρυναν την τελετή της Υποδοχής.



Οι δρόμοι γύρω από τον Ιερό Ναό ήταν στρωμένοι με μυρτιές και έξω από την είσοδο του είχε ετοιμασθεί ειδική εξέδρα, στην οποία ανέβηκαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, οι άγιοι Αρχιερείς, οι τιμίες συνοδείες τους και οι Αρχοντές του Τόπου και εκεί ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννης κ. Χρήστος Καλυβιώτης καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Υψηλό Επισκέπτη και του προσέφερε αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους ολοκλήρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης αντιφωνώντας, ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο και στο πρόσωπό του, όλους του κατοίκους του Προκοπίου για την πάνδημη και συγκινητική Υποδοχή.
 Αμέσως μετά, όλοι εισήλθαν στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό όπου, κατά την εκκλησιαστική τάξη, ο Πατριάρχης περιεβλήθη τον Αρχιερατικό Μανδύα και κράτησε την Ποιμαντορική Ράβδο, προσκύνησε το Ιερό Ευαγγέλιο και στη συνέχεια γονάτισε με σεβασμό ενώπιον του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, εμπιστευόμενος εκεί τα «μύχια της καρδίας του» μέσα από την ελπιδοφόρα οδό της προσευχής. Στη συνέχεια εισήλθε στο Ιερό Βήμα, προσκύνησε την Αγία Τράπεζα, ενεδύθη ομωφόριον και επιτραχήλιον και, του Χορού των καλλικελάδων Ιεροψαλτών της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, υπό την Διεύθυνσιν του Πρωτοψάλτου του Ι. Προσκυνήματος κ. Θεοδοσίου Στεργιοπούλου ψαλλόντων το «Εις πολλά έτη Δέσποτα», ο Πατριάρχης ευλόγησε τον Λαό του Θεού και ανήλθε στον Δεσποτικό Θρόνο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, πλησίον του Πατριάρχου στο παραθρόνιον, ο οικείος Ιεράρχης άγιος Χαλκίδος στάθηκε επί της Ωραίας Πύλης και οι λοιποί άγιοι Αρχιερείς και οι συνοδοί των δύο προκαθημένων επί του σολέα και αμέσως άρχισε η Επίσημος Δοξολογία, ενώ ο Ιερός Ναός ήταν στην κάθε σπιθαμή του γεμάτος από ευσεβείς χριστιανούς, έως και τον προαύλιο χώρο του περιμετρικά.
Στο τέλος της Δοξολογίας, προσεφώνησε με θερμότατους λόγους σεβασμού και πολλής αγάπης την Α.Θ.Μ., τον Πατριάρχη κ. ΙΩΑΝΝΗ, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, καλωσορίζοντάς Τον στην Ιερά μας Μητρόπολη και στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου ενώ εξέφρασε την παντοειδή συμπαράσταση του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του Λαού της Τοπικής μας Εκκλησίας προς την Εκκλησία της Αντιοχείας και, εις ανάμνησιν της επισκέψεως του Πατριάρχου στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος, του προσέφερε ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο με την Ι. Εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου.
Την συγκινητική αντιφώνησή του ο Πατριάρχης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ, άρχισε με τον Αναστάσιμο χαιρετισμό «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ», ενώ όλος ο λαός αντιφώνησε το «ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ», τονίζοντας ότι ο Τόπος του Ιερού Προσκυνήματος, χάρη στην παρουσία του Ι. Λειψάνου του Οσίου Ιωάννου, αποτελεί τόπο μαρτυρίας της Αναστάσεως. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο και μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ, τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό για την θερμότατη υποδοχή που επεφύλαξαν στον ίδιο και τους συνοδούς του, ενώ αντιδώρησε στον Ποιμενάρχη μας μια κασετίνα κατασκευασμένη στη Δαμασκό, η οποία χρησιμεύει στην φύλαξη Ιερών Λειψάνων Αγίων της Πίστεως.
Αμέσως μετά ο Χορός έψαλλε το Πολυχρόνιον και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου, όπως και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και στη συνέχεια μετέβησαν στον παρακείμενο Ξενώνα του Ι. Προσκυνήματος, όπου παρετέθη επίσημο Γεύμα, κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσεφώνησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. ΙΩΑΝΝΗ, προσφέροντάς του ένα Ιερό Εικόνισμα του Οσίου Ιωάννου.
Ιερά Εικόνα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου προσέφερε ο Σεβασμιώτατος και στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Μήττας και ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης προσεφώνησαν αρμοδίως τον Μακαριώτατο Πατριάρχη, προσφέροντάς  του έκαστος, από ένα αναμνηστικό δώρο, ενδεικτικό του σεβασμού και της ευγνωμοσύνης για την επίσκεψή Του στον Τόπο μας.
Μετά το γεύμα απάντες, με συναισθήματα μεγάλης συγκίνησης κατευόδωσαν τους δύο Προκαθημένους και τις τιμίες συνοδείες τους, ευχαριστώντας τον Όσιο Ιωάννη γι’ αυτή την εξαιρετική ευλογία της τιμητική επισκέψεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. ΙΩΑΝΝΟΥ στον Τόπο μας, που ήταν και η πρώτη επίσκεψη Πατριάρχου Αντιοχείας στην ιστορία του Ιερού Προσκυνήματος, αλλά και της Τοπικής μας Εκκλησίας και της Ευβοίας ευρύτερα.
Η Υψηλή αυτή Επίσκεψη των δύο Προκαθημένων στον Τόπο μας, στέφθηκε κατά κοινή ομολογία από επιτυχία, διότι υπήρξε άριστη συνεργασία πολλών ανθρώπων και υπηρεσιών, που ανταποκρίθηκαν στην προτροπή και πατρική παράκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος δημοσίως ευχαριστεί όσους συνετέλεσαν στην άψογη διοργάνωση της Υποδοχής και την ακριβή εφαρμογή του Προγράμματος:






  • Όλους τους συνεργάτες του, Κληρικούς και Λαϊκούς, οι οποίοι με πιστότητα και προθυμία διακονούν στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως, τις Ενορίες μας, στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου  και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Τοπικής μας Εκκλησίας.
  • Τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας κ. Φάνη Σπανό και τους συνεργάτες του.
  • Τον Δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Χρήστο Καλυβιώτη και τους συνεργάτες του.
  • Τον Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Χρήστο Παγώνη και τους συνεργάτες του.
  • Τον Διοικητή της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος Υποστράτηγο κ. Δημήτριο Μήττα και τους συνεργάτες του, καθώς και τα τιμητικά Αγήματα του Στρατού που παρέστησαν στην υποδοχή
  • Τον Αστυνομικό Διευθυντή Ευβοίας Ταξίαρχο κ. Λάμπρο Χουλιαρά, καθώς και όλους τους αστυνομικούς στη Χαλκίδα και στο Προκόπι, καθώς και τους υπευθύνους της Τροχαίας για την άριστη εφαρμογή των μέτρων της τάξεως.
  • Τους διευθυντές και καθηγητές των σχολείων του Προκοπίου, καθώς και τούς Προέδρους και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδος, της Αδελφότητος Προκοπιέων Χαλκίδος, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Χαλκίδος «Τ’ Αλωνάκι» και του Συλλόγου Κρητών Ευβοίας.
  • Τα Τοπικά Μ.Μ.Ε. που προέβαλλαν το γεγονός της επισκέψεως και συνετέλεσαν ουσιαστικά στην ευρύτερη γνωστοποίησή του.
  • Τον ευσεβή Λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας, την θερμή παρουσία του Οποίου πολλές φορές τόνισε, κατά την διάρκεια της ενταύθα παρουσίας του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ.






Νωρίτερα η Χαλκίδα υποδέχτηκε το Πατριάρχη Αντιοχείας, Ιωάννη, σε ολιγόλεπτη τελετή που έγινε σήμερα το πρωί, στην είσοδο της Υψηλής γέφυρας Χαλκίδας. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Ευβοίας, Χρυσόστομος, παρουσία του Δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη, και του Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη.

Υποδοχή του Πατριάρχη στην γέφυρα της Χαλκίδος

Διαβάστε επίσης

Γραφείο στην Αθήνα ζήτησε ο Πατριάρχης Αντιοχείας

Στον Πατριάρχη Αντιοχείας ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Σωτήρος


Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών ο Πατριάρχης Αντιοχείας και ο Αρχιεπίσκοπος (ΦΩΤΟ)

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.