powered by Surfing Waves

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ονειρώδεις φωτογραφίες από το όρος Καντήλι

Από την ομάδα  ΟΡΟΣ ΚΑΝΤΗΛΙ






















Από mountainsgreece.com

Το μακρόστενο όρος Καντήλι, στη βορειοδυτική Εύβοια, δεν είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού, αλλά φημίζεται για τη μοναδική θέα που έχει στον ευβοϊκό κόλπο. Παρά το χαμηλό του ύψος, στις πλαγιές του υπάρχουν έλατα, τα οποία ξεκινούν από τα 500μ- ένα άτυπο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, αφού πιθανολογείται ότι είναι το μοναδικό ελατόδασος σε τόσο χαμηλό υψόμετρο. Γκρεμοί που φτάνουν ως τη θάλασσα και δέντρα κατεστραμμένα από κεραυνούς και τους δυνατούς ανέμους συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό λίγο πριν την κορυφή.

Στους πρόποδες του βουνού κυριαρχούν τα πεύκα, ενώ στα βόρεια τα παλιά ορυχεία έχουν δυστυχώς καταστρέψει ένα κομμάτι του φυσικού τοπίου. Η εκμετάλλευση στην περιοχή σταμάτησε όταν εμφανίστηκαν υπόγεια νερά στους κρατήρες, που δημιουργήθηκαν κατά την εξόρυξη λευκόλιθου. Από τότε, δέντρα έχουν σταδιακά αρχίσει να ξαναφυτρώνουν κοντά στη λίμνη, που έχει δημιουργηθεί, και πολλά ζώα- ερπετά κυρίως- πλησιάζουν αναζητώντας τροφή, όμως οι πληγές χρειάζονται ακόμα αρκετό καιρό για να επουλωθούν.

Οι δασικοί δρόμοι του βουνού ενδείκνυνται για ποδηλασία, ενώ οι ελκυστικές παραλίες στη δυτική πλευρά προσεγγίζονται μόνο με σκάφος. Ο τελευταίος κοντινός παραλιακός δρόμος, στα νότια, σταματάει λίγο μετά το χωριό Δάφνη. Τα λιγοστά χωριά της περιοχής είναι αρκετά απομονωμένα, αφήνοντας μεγάλες εκτάσεις ανεκμετάλλευτες και ιδανικές για ελεύθερη κατασκήνωση.

Κορυφή
1.236μ.

Αποστάσεις
Αθήνα: 132χλμ.
Θεσσαλονίκη: 513χλμ.

Καταφύγια
Δεν υπάρχουν καταφύγια.

Προτεινόμενη διαδρομη
Τρούπι – Στρουγκίτσα: Ακολουθούμε το δρόμο από Χαλκίδα για Μαντούδι. Φτάνουμε στο χωριό Προκόπι και στην επόμενη διασταύρωση στρίβουμε αριστερά για τα χωριά Δαφνούσα, Τρούπι. Μπαίνοντας στο χωριό Τρούπι ανηφορίζουμε μέχρι να φτάσουμε στην εκκλησία Αγία Τριάδα. Από εδώ ξεκινάει η πεζοπορία. Σήμανση επάνω σε κολόνα της ΔΕΗ που μας δείχνει τον χωματόδρομο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Ξεκινάμε την πορεία μας πάνω στο δρόμο και σε λίγο βρίσκουμε σημάδια, που μας οδηγούν στο μονοπάτι, στα αριστερά μας. Προχωράμε και πολύ σύντομα ξαναβγαίνουμε στο δασικό δρόμο. Στην περιοχή γίνονται έργα υδροδότησης του χωριού Τρούπι με αποτέλεσμα το μονοπάτι να έχει καταστραφεί. Έτσι συνεχίζουμε στην απότομη ανηφόρα του δρόμου μέχρι να ξαναμπούμε στο μονοπάτι. Στη συνέχεια συναντούμε άλλες δυο φορές το δρόμο και σύντομα φτάνουμε στη θέση Σέλι όπου υπάρχει το υδραγωγείο και πηγή.

Μετά την πηγή συνεχίζουμε για λίγο στο μονοπάτι, συναντάμε ξανά το δρόμο και βρίσκουμε το μονοπάτι αριστερά μας. Από εδώ ανηφορίζουμε μέχρι το διάσελο, με θέα τον ευβοϊκό κόλπο. Προχωράμε αριστερά στον χωματόδρομο μέχρι που φτάνουμε στην Καλή Πηγή και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Η περίφραξη της εκκλησίας και η διπλή πόρτα ξενίζουν και εμπνέουν ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής, αφού είναι κάθε άλλο παρά απαραίτητα μέτρα στο βουνό.

Φεύγοντας από την εκκλησία, συνεχίζουμε στο χωματόδρομο αριστερά και μετά από πέντε λεπτά βρίσκουμε σήμανση δεξιά μας, η οποία μας οδηγεί στην κορυφή. Από εδώ το μονοπάτι γίνεται ασαφές και επιλέγουμε μόνοι μας την καλύτερη διαδρομή. Ακολουθώντας τα σημάδια ανεβαίνουμε για λίγο κάθετα και στη συνέχεια τραβερσάρουμε αριστερά μέχρι που φτάνουμε σε βραχώδη περιοχή.

Βρισκόμαστε ήδη κοντά στην κορυφή, έχοντας από πάνω μας πολλά βράχια. Εδώ είναι το Πέρασμα του Χρυσαετού. Θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη αναρρίχηση σε χαμηλά βράχια (δεν χρειάζεται σχοινί), και αμέσως μετά φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής μας. Από εδώ βλέπουμε την κορυφογραμμή και τα υπόλοιπα βουνά της βόρειας και κεντρικής Εύβοιας.

Ιστορικά στοιχεία
Η αρχαία ονομασία του βουνού, “Μάκιστος”, πιθανολογείται ότι προέρχεται από τον Μάκιστο, γιο του Φρίξου. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το όνομα το έδωσαν οι άποικοι από τον αρχαίο Μάκιστο Ηλείας για να τους θυμίζει την πατρίδα τους.

Αξιοθέατα
Το πλατανόδασος Κηρέα είναι ιδανικό για κατασκήνωση και περπάτημα. Ο ποταμός Κηρέας κυλάει στους πρόποδες του όρους Καντήλι και είναι εύκολα προσεγγίσιμος από τον κεντρικό δρόμο.

Για τους λάτρεις της θάλασσας, σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες του Πηλίου, της Βλαχιάς και της Κρύας Βρύσης, ενώ όσοι προτιμούν την πεζοπορία ή την ποδηλασία δεν θα απογοητευθούν από μια επίσκεψη στο φαράγγι της Αγίας Άννας και τους καταρράκτες του Δρυμώνα.

Πληροφορίες για τις διαδρομές από τον ΕΟΣ Χαλκίδας


Μονοπάτι Μ-1.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.