powered by Surfing Waves

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Παράνομη απευθείας ανάθεση 25.000 Ευρώ με την μέθοδο της κατάτμησης

Σύμφωνα με την νομοθεσία ο δήμαρχος μπορεί να προσφεύγει στην εξαιρετική διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για προμήθειες του Δήμου, εφόσον η δαπάνη τους δεν υπερβαίνει κατ’ είδος και σε ετήσια βάση το συνολικό ποσό των 15.000 ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Δεν είναι νόμιμος, επομένως, ο επιμερισμός της κατά τα ανωτέρω συνολικής ποσότητας όμοιων ή ομοειδών αγαθών σε περισσότερες μικρότερες ποσότητες ή μερικότερες όμοιες ή ομοειδείς κατηγορίες.

Η διαδικασία της απευθείας ας ανάθεσης αποτελεί εξαιρετική διαδικασία.  Προκειμένου να διενεργηθεί προμήθεια με απευθείας ανάθεση απαιτείται απόφαση του δημοτικού ή του κοινοτικού συμβουλίου το οποίο επιλέγει και τον προμηθευτή, αφού προηγηθεί γνωμοδότηση του αρμόδιου για την αξιολόγηση οργάνου. Η απόφαση πρέπει να αιτιολογείται δεόντως,  πέραν των στοιχείων (ονομασία και ταχυδρομική διεύθυνση) της αναθέτουσας αρχής, η αξία, η ποσότητα και η φύση των αγοραζομένων εμπορευμάτων, ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής (σε περίπτωση αποτυχόντος διαγωνισμού), ο αριθμός των υποψηφίων που καλούνται να υποβάλουν προσφορά, ενδεχομένως δε, ο αριθμός των υποψηφίων που δεν προκρίθηκαν και οι λόγοι απόρριψης της υποψηφιότητάς τους.

¨οπως δημοσιεύεται στο Διαύγεια  ο Δήμαρχος κ. Ψαρρός προμηθεύτηκε παρανόμως χωρίς διαγωνισμό με απευθείας ανάθεση από τον ίδιο προμηθευτή έπιπλα Δημαρχείου συνολικής αξίας 25.000 Ευρώ. Η παραγγελία παράσπονδα  επιμερίστηκε σε τρία μέρη:

Έπιπλα Δημαρχείου Δ.Ε. Ελυμνίων (διάβασε την απόφαση εδώ) αξίας 8.999,91 Ευρώ

Έπιπλα Δημαρχείου Δ.Ε. Κηρέως (διάβασε την απόφαση εδώ) αξίας 7.999,92 Ευρώ


Έπιπλα Δημαρχείου Δ.Ε.Νηλέως (διάβασε την απόφαση εδώ) αξίας 7.999,91 Ευρώ2005 /

 Νομολογία ελεγκτικου Συνεδρίου


2005 / ΠΡΞ ΚΛΒ 2005 619
Προμήθεια πλαστικών σωλήνων αποχέτευσης. Μη νόμιμη, καθόσον δεν τηρήθηκε η απαιτούμενη από τις οικείες διατάξεις διενέργεια της προμήθειας με τη διαδικασία του διαγωνισμού. Επιπλέον η κατάτμηση σε περισσότερες ομοειδείς προμήθειες και η καταφυγή στην εξαιρετική διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, χωρίς να συντρέχουν οι προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις προϋποθέσεις, παρίσταται μη νόμιμη.


 ΠΡΞ ΚΛΒ 2005 246
Προμήθεια ομοειδών αγαθών (υλικά δικτύου υδροδότησης). Μη νόμιμη η κατάτμηση και η επιμέρους ανάθεση προς αποφυγή διενέργειας τακτικού διαγωνισμού.

2009 / Πράξη VII Τμήματος 91/2009
Προμήθεια μηχανογραφικού - χημικού χαρτιού για τις ανάγκες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Μη νομίμως επιμερίσθηκαν οι ως άνω προμήθειες, οι οποίες αφορούν σε όμοια ή ομοειδή αγαθά, σε χωριστές πιστώσεις και ανατέθηκαν απευθείας, με βάση το ύψος της δαπάνης που προέκυψε από την εν λόγω κατάτμηση, χωρίς να διενεργηθεί δημόσιος διαγωνισμός, καθόσον η συνολική τους ετήσια δαπάνη υπερβαίνει το όριο των 15.000 ευρώ, μέχρι το οποίο είναι επιτρεπτή η απευθείας ανάθεση, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 209 παρ. 1 του ν.3463/2006 και της 11389/8.3.1993 Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών. Όμοια η 329/2009 πράξη του ιδίου Τμήματος.


 2005 / ΠΡΞ Τ7 2005 54
Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων για την αντικατάσταση παλαιών. Απευθείας ανάθεση χωρίς διενέργεια διαγωνισμού (αρθρ. 266 παρ. 2 εδ. α' του π.δ. 410/95). Μη νόμιμη, καθόσον το συνολικό ποσό της δαπάνης σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 21.000 €. Η επιτρεπτή κατά νόμο κατάτμηση πιστώσεων ανά Δημοτικό Διαμέρισμα αφορά έργα και όχι προμήθειες ή εργασίες. Συγγνωστή πλάνη.


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.