powered by Surfing Waves

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

14.738 αναφορές στον Συνήγορο. Σε ρήξη η σχέση του δημοσίου με τον πολίτη

Την έντονη ανησυχία του ότι η ορθή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης κινδυνεύει να γίνει πολυτέλεια για τους πολίτες λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης εκφράζει στην ετήσια έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.



Οι 14.738 αναφορές πολιτών που κατατέθηκαν πέρυσι στη Συνήγορο αποτελούν έναν πρωτοφανή αριθμό, ο οποίος αποτυπώνει με ακρίβεια τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κρατικός μηχανισμός στη διαχείριση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Οι αναφορές παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση 26% σε σχέση με το 2012 και 38% σε σχέση με το 2013.

«Ο στόχος της αύξησης των κρατικών εσόδων τείνει να παίρνει το προβάδισμα έναντι κάθε άλλου συμφέροντος, δικαιώματος, ακόμη και της ίδιας της θεσμικής λειτουργίας του κράτους. Το βασικό ζήτημα που τίθεται είναι σε ποιο βαθμό μπορούν να συμπιεστούν τα δικαιώματα των πολιτών και ταυτόχρονα η δέσμευση της Πολιτείας να τα προστατεύσει για χάρη της δημοσιονομικής πολιτικής» ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της Αρχης Καλλιόπη Σπανού, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη ρήξη των σχέσεων μεταξύ κράτους και πολιτών που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισές αναφορές που έκαναν οι πολίτες το 2013 αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία και το υπουργείο Οικονομικών, με τα θέματα αιχμής να είναι τα συνταξιοδοτικά, τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά. Οπως επισήμανε η κ. Σπανού, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ασφαλισμένοι του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές τους και ουσιαστικά «δεν είναι ούτε ασφαλισμένοι ούτε ανασφάλιστοι».


Στην έκθεση του Συνηγόρου καταγράφεται, λόγω της οικονομικής κατάστασης, ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης στην προστασία των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι μετανάστες. Σημαντικά αυξημένες, κατά 17% σε σχέση με το 2012 και κατά 49% σε σχέση με το 2013, ήταν και οι αναφορές που χειρίστηκε ο Συνήγορος σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού.

Η κ. Σπανού κατέγραψε στα θετικά της περσινής χρονιάς ότι το 81% των καταγγελιών που κρίθηκαν βάσιμες από την ανεξάρτητη Αρχή είχαν θετική έκβαση για τον πολίτη μετά τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου. Αντίθετα, οι νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις της ανεξάρτητης Αρχής προς την ηγεσία της δημόσιας διοίκησης δεν εισακούστηκαν. Από τις 94 προτάσεις που κατατέθηκαν, μόνο μία έγινε δεκτή ενώ τρεις απορρίφθηκαν και 90 βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

«Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε με νηφαλιότητα και εποικοδομητικές προτάσεις στην ανεύρεση λύσεων σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Επίσης αποσκοπούμε στη δημιουργία ασφαλιστικών δικλίδων για το κράτος δικαίου και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών» σημείωσε η κ. Σπανού.



YΠΟΘΕΣΕΙΣ

Διακρίσεις λόγω φύλου
Απόλυση και προσβολές σε εγκυμονούσα

Αυξημένες κατά 25% σε σχέση με πέρυσι είναι οι αναφορές που εξέτασε η ανεξάρτητη αρχή με την αρμοδιότητά της για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου στην εργασία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές γυναικών που πρόκειται να πάρουν ή βρίσκονται ήδη σε άδεια εγκυμοσύνης, μητρότητας ή ανατροφής.

Τα περιστατικά άνισης μεταχείρισης του 2013 είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα προπέρσινα, αλλά πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες οι εργαζόμενες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υπαλλήλου εμπορικής εταιρείας στην οποία ανακοινώθηκε η απόλυσή της μόλις είπε στον διευθυντή της ότι ήταν έγκυος. Οταν επισήμανε στον διευθυντή ότι η απόλυση είναι παράνομη, αυτός επέδειξε ιδιαίτερα προσβλητική συμπεριφορά, υποχρεώνοντάς την να ανεβαίνει από τις σκάλες με το αιτιολογικό ότι τα ασανσέρ είναι μόνο για τα στελέχη και τους επισκέπτες. Επιπλέον, αναφερόταν συνεχώς με προσβλητικά σχόλια στην εμφάνιση της υπαλλήλου του κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης. Ο Συνήγορος παρενέβη με επιστολή του επισημαίνοντας ότι οι πράξεις του διευθυντή ήταν παράνομες, και, με τη συνεργασία της Επιθεώρησης Εργασίας, τον έπεισαν να συμμορφωθεί.

Δήμος δεν έδινε επίδομα αναπηρίας
Μητέρα προσέφυγε στον Συνήγορο λόγω υπερβολικής καθυστέρησης στην επαναχορήγηση επιδόματος αναπηρίας στο παιδί της. Πρωτοβάθμια επιτροπή του ΚΕΠΑ είχε διαγνώσει σύνδρομο Down και νοητική υστέρηση αποδίδοντας ισόβιο ποσοστό αναπηρίας 82%. Ωστόσο, ο αρμόδιος δήμος δεν χορήγησε το επίδομα, με το αιτιολογικό ότι στη γνωμάτευση δεν αναγραφόταν ότι η πάθηση ήταν «βαριά».

Οφειλές που είχαν παραγραφεί
Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο όταν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του έστειλε ειδοποίηση για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές των αποβιωσάντων γονιών του, οι οποίες είχαν καταλογιστεί το 1992 και βεβαιωθεί το 1994. Ο Συνήγορος επισήμανε ότι βάσει των διατάξεων του οργανισμού οι οφειλές έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης δεκαετίας.







Διαβάστε την Ετήσια Έκθεση εδώ.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.