powered by Surfing Waves

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Οδηγός αποκριάς 2014 στην Ελλάδα


Το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς έφτασε και σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται μία σειρά απο εκδηλώσεις, τις οποίες συγκεντρώσαμε και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω:


Πάτρα
Η Πάτρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων έχει ήδη διανεμηθεί στους Πατρινούς και περιέχει αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου άλλα και τον χάρτη της πόλης για τους επισκέπτες.

Πρώτη στάση για την κορύφωση του γλεντιού η Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση, το βράδυ του Σαββάτου, η οποία ξεκινά στις 18:30 με αφετηρία την Πλατεία Γεωργίου.

Την Κυριακή 2 Μαρτίου και στις 14:00 ξεκινά η μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού, με τους καρναβαλιστές και τα περίτεχνα άρματα να κλέβουν και φέτος τις εντυπώσεις. Το ίδιο βράδυ θα γίνει και η τελετή λήξης του καρναβαλιού στον μόλο του Αγίου Νικολάου, ενώ παράλληλα ο Δήμος έχει προγραμματίσει και άλλες εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα σε διάφορα σε σημεία της πόλης.

Το “Καρναβάλι των Μικρών” αποτελεί μια ξεχωριστή και σημαντική ενότητα του Πατρινού Καρναβαλιού ως συνέχεια και εξέλιξη του baby rally που πρωτοδιοργανώθηκε το 1968.

Αθήνα
Για όσους δεν καταφέρουν να αποδράσουν το τριήμερο της αποκριάς ο Δήμος Αθηναίων έχει φροντίσει για ακόμα μία χρονιά να μπει στον ρυθμούς του καρναβαλιού με εκδηλώσεις και παρελάσεις που θα κάνουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας να νιώσουν και πάλι παιδιά.
Πιο αναλυτικά το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 και 3 Μαρτίου οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στις παρακάτω εκδηλώσεις:

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

• Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελικής Χατζημιχάλη»
11:30 – 13:00 Παραδοσιακά αποκριάτικα ήθη και έθιμα – κατασκευή αποκριάτικης μάσκας – κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ηλικίες 6-12 ετών. Με δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 210- 3243987
• Φωκίωνος Νέγρη
12:00 Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων σε
ρυθμούς λάτιν
• Διονυσίου Αρεοπαγίτου
12:00 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε αποκριάτικους ρυθμούς
• Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα «Οδοιπορικό της Παλιάς Αθήνας»
20:00 Συναυλία με Αποκριάτικες Μελωδίες της Παλιάς Αθήνας με τη σοπράνο –ηθοποιό Δέσποινα Τσολάκη

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

• Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ»

12:00 Το γαϊτανάκι του Καραγκιόζη. Παράσταση Θεάτρου Σκιών με τον καραγκιοζοπαίχτη Χαράλαμπο Ρουμελιώτη από τη Συλλογή Φιγούρας Θεάτρου Σκιών της οικογένειας του Σωτήρη Χαρίδημου
• Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
11:30 – 12:30 Αναφορές στα αποκριάτικα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Ξενάγηση στο Μουσείο

• Δωδεκανησιακό σπίτι «Βασίλη και Ειρήνη Μοσκόβη»
11:30 – 12:30 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με θέμα:
«Παραδοσιακά ήθη και έθιμα – κατασκευή αποκριάτικης μάσκας»
Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τις δικές τους μάσκες με υλικά που θα προσφέρει το Μουσείο. Δηλώσεις συμμετοχής: 210-5151541
• Πλάκα
12:00 Περίπατος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων
• Θησείο – Παιδική Χαρά Ηρακλειδών
12:00 Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων
• Ακρόπολη – στο ύψος Μακρυγιάννη, στον πεζόδρομο έναντι Μουσείου
13:00 Συναυλία της Big Band του Δήμου Αθηναίων
• Πλάκα
19:30 Παρέλαση καρναβαλιστών με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια από τις Μορφές Έκφρασης
(Διαδρομή: Μετρό Ακροπόλεως -Σέλλεϋ- Βύρωνος – Πλ. Αγ. Αικατερίνης – Πλ. Φιλομούσου- Κυδαθηναίων – Αδριανού – Τριπόδων – Φλέσσα – Λυσίου – Μαρκου Αυρηλίου- Αδριανού- Πλ. Μοναστηρακίου).

Ρέθυμνο
Την τιμητική του φέτος έχει το ρεθυμνιώτικο καρναβάλ που κλείνει τα 100 χρόνια ενεργής παρουσίας στις γιορτές της αποκριάς. Έτσι λοιπόν και φέτος εκτός από την παρέλαση των καρναβαλιστών ο Δήμος Ρεθύμνου έχει διοργανώσει εκδηλώσεις για μικρά και… μεγάλα παιδιά.

Ήδη ο αριθμός των καρναβαλικών ομάδων που θα συμμετάσχουν στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής αγγίζει τις 46, με 32 άρματα, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων – καρναβαλιστών αναμένεται να φτάσει τους 15.000.

Τα θέματα που επέλεξαν φέτος οι ομάδες αφορούν την επικαιρότητα της χώρας, χαρακτήρες και ιστορίες από παιδικά κόμικς, καθώς και θέματα που σχετίζονται με διάφορους μύθους, χώρες, φανταστικούς χαρακτήρες κ.ά.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου και τη μεγάλη παρέλαση την οποία ακολουθεί το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου την Κυριακή.

Ξάνθη

Η Ξάνθη φέτος, όπως και κάθε χρόνο, θα «πλημμυρίσει» με χρώματα και μουσικές. Το θέμα του φετινού καρναβαλιού είναι εμπνευσμένο από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή, το Μουντιάλ.

Η φετινή Βασίλισσα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, είναι η Ευαγγελία Αραβανή, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης μέσω διαδικτύου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των ΘΛΕ, Μανώλης Φανουράκης.
Τα αποκριάτικα πληρώματα θα ξεκινήσουν στις 19.30 του Σαββάτου από τη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας, με την παρέλαση να καταλήγει στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου το γλέντι θα συνεχιστεί με ένα μεγάλο πάρτι.

Την Κυριακή, στις 13.00, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Άρματα και καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της θρακικής πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον βασιλιά καρνάβαλο. Μετά τη λήξη της παρέλασης θα ξεκινήσει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟ Ξάνθης, με πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί και χορό.

Γαλαξίδι
Και στο Γαλαξίδι το κέφι ο χορός και η μουσική θα έχουν την τιμητική τους το Σαββατοκύριακο της αποκριάς. Με πίπιζες και νταούλια και ομάδες κουδουνοφόρων, κάτοικοι και επισκέπτες κάθε ηλικίας κατακλύζουν την παραλία για τα περίφημα «αλευρομουτζουρώματα» σ’ ένα διονυσιακό ξεφάντωμα που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου.

Νάουσα

Στη Νάουσα για μία ακόμη χρονιά έχουν την τιμητική τους οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες, ένα δρώμενο που δίνει ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα στην αποκριά.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το ολοήμερο γλέντι στο κέντρο της πόλης, με τίτλο «Μια πόλη, μια γιορτή» και θα περιλαμβάνει μουσικές μπάντες, χάλκινα συγκροτήματα, λαϊκές ορχήστρες με ξινόμαυρο κρασί Νάουσας και τοπικούς μεζέδες.

Την Κυριακή οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες θα μαζευτούν σε μπουλούκια και αφού πάρουν στις 11 το πρωί την άδεια από τον δήμαρχο της πόλης θα βγουν στους δρόμους χορεύοντας μαζί με τους χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες, αποκαλύπτοντας αργά το απόγευμα τα πρόσωπα τους. Τέλος την Κυριακή θα γίνει το κάψιμο του Βασιλιά καρνάβαλου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Κοζάνη

Το έθιμο των «Φανών»

Στην Κοζάνη κυριαρχούν οι παραδοσιακοί Φανοί. Πρόκειται για φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.

Κυρίαρχος είναι ο ρόλος του «κορυφαίου τραγουδιστή», ο οποίος τραγουδά συγκεκριμένα τραγούδια που λέγονται μόνο την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Οι παρευρισκόμενοι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από τη φωτιά και τον «κορυφαίο τραγουδιστή» και με ρυθμικό τρόπο επαναλαμβάνουν τα λόγια του υπό το χτύπημα των χεριών τους.

Οι εκδηλώσεις της Κοζάνης θα κορυφωθούν με την παρέλαση αρμάτων την Κυριακή ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα ανάψουν όλοι οι φανοί σε 14 διαφορετικά σημεία.

Θεσσαλονίκη

«Κουδουνοφόροι»

Στο Σοχό Θεσσαλονίκης θα κάνουν παρέλαση την Καθαρά Δευτέρα οι Κουδουνοφόροι.

Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν, συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Λάρισα

Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις γίνονται και στον Τύρναβο. Ο Δήμος Τυρνάβου, διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά έναν πανάρχαιο θεσμό ανά το Πανελλήνιο, ένα έθιμο με διονυσιακές καταβολές, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι και το «Μπουρανί» της Καθαράς Δευτέρας.

Πρόκειται για έναν θεσμό που βγάζει τους πολίτες του Τυρνάβου στους δρόμους, στις πλατείες και τα μαγαζιά κάθε ημέρα με την έναρξη του Τριωδίου και αποκορύφωμα την μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των χιλιάδων καρναβαλιστών την Κυριακή της Τυροφάγου και της φαλλοκρατίας την Καθαρά Δευτέρα με το παραδοσιακό Μπουρανί.

Ζάκυνθος

Για όσους θέλουν να ζήσουν την αποκριά σε κάποιο νησί η Ζάκυνθος είναι το κατάλληλο μέρος. Έχοντας ως στόχο την προβολή της ζακυνθινής παράδοσης και του ζακυνθινού καρναβαλιού σε όλη την Ελλάδα και συνάμα, την διασκέδαση των δημοτών και των επισκεπτών του νησιού, θα διοργανωθούν ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Ανάμεσά τους, ζακυνθινές παραδοσιακές «Ομιλίες» (λαϊκό θέατρο που παίζεται στους δρόμους και σε πλατείες από μεταμφιεσμένους άνδρες), παιχνίδια στους δρόμους της πόλης και μια ποδηλατάδα, καρναβαλική.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση ενώ μετά το τέλος της, ακολουθεί το ιστορικό σατυρικό δρώμενο «Η Κηδεία της Μάσκας», που κλείνει και την αυλαία των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Ζάκυνθο. Οι καρναβαλιστές, με πόνο ψυχής, θα συνοδεύσουν το Βασιλιά Καρνάβαλο στην… «τελευταία του κατοικία».

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.