powered by Surfing Waves

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

«Τρελές αγελάδες» Λοκρίδας



Πάντως, σημειώνεται ότι σύμφωνα με το LamiaReport, τα δυο ζώα που βρέθηκαν θετικά οι κτηνοτρόφοι τα έχουν πάρει από την Ολλανδία.



Συναγερμός έχει σημάνει στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τα θετικά κρούσματα Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ) σε δύο ζώα τα οποία βρέθηκαν νεκρά σε εκτροφή στην περιοχή της Λοκρίδας.


Τα κρούσματα αυτά παρουσιάστηκαν περίπου δύο μήνες μετά τον εντοπισμό αγελάδας στη Γερμανία στην οποία διαγνώστηκε μια σπάνια μορφή της νόσου. Γι' αυτό άλλωστε δείγματα από τα δύο νεκρά ζώα της Φθιώτιδας θα σταλούν στο αρμόδιο ευρωπαϊκό εργαστήριο αναφοράς για τη ΣΕΒ προκειμένου να διερευνηθεί αν πρόκειται για την άτυπη μορφή. Δύο χρόνια νωρίτερα, το πρώτο τρίμηνο του 2012, είχαν εμφανιστεί κρούσματα της ασθένειας στις ΗΠΑ.


Παράλληλα οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, κατόπιν εντολών της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έλαβαν δείγματα και ζωοτροφών προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση της νόσου. Τα δύο ζώα, όπως και άλλα 87 από τα 240 της εκτροφής, είχαν εισαχθεί από την Ολλανδία και ακόμη δεν μπορεί να διευκρινισθεί αν νοσούσαν ήδη προτού έρθουν στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, τα δύο ζώα, τα οποία είχαν αγοραστεί το 2008 σε ηλικία δύο ετών, είχαν έναν απόγονο που εντοπίστηκε και δεσμεύθηκε. Ωστόσο σε επιτήρηση βρίσκεται ολόκληρη η εκτροφή.


Η Ελλάδα, παρά τον σάλο που είχε προκληθεί διεθνώς τη δεκαετία του '90 με τη νόσο των «τρελών αγελάδων», χαρακτηριζόταν «χώρα μηδενικού κινδύνου» ως το 2001, οπότε εμφανίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Κιλκίς.


Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ελληνικές κτηνιατρικές αρχές ακολουθούν καθορισμένο πρωτόκολλο. Αυτό προβλέπει έλεγχο για ΣΕΒ σε όλα τα προς σφαγή βοοειδή άνω των 72 μηνών, καθώς και σε όσα εντοπίζονται νεκρά στις εκτροφές της χώρας, όπως συνέβη και στη Φθιώτιδα.



Η ελληνική κτηνοτροφία σε αριθμούς
Η ελληνική γαλακτοπαραγωγή και κρεατοπαραγωγή «βασίζεται» σε εισαγόμενα ζώα. Οπως τονίζει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Ελευθέριος Γίτσας, οι ελληνικές εκτροφές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής - στις οποίες εκτρέφονται περί τις 90.000 ζώα - ανανεώνονται σε ποσοστό τουλάχιστον 70% με εισαγωγές, ενώ μόνο για το 30% η ανανέωση γίνεται από γεννήσεις.



Από τα περίπου 180.000 βοοειδή κρεατοπαραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Γίτσα, «70.000-80.000 ζώα έρχονται στην Ελλάδα σε κάποια ηλικία και αφού παραμείνουν το λιγότερο πέντε μήνες στη χώρα και αποτοξινωθούν καταναλώνοντας δημητριακά σφάζονται και πωλούνται ως ελληνικής εκτροφής». Τα ζώα εισάγονται από ευρωπαϊκές αλλά και τρίτες χώρες. Τα υπόλοιπα είναι ελληνικά, δηλαδή αγελάδες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα.


Από το 1980 ως σήμερα η παραγωγή βόειου κρέατος στη χώρα έπεσε κατά περίπου 40%. Αντίστοιχα, ο βαθμός αυτάρκειας βόειου κρέατος έπεσε στο 30%, εκ του οποίου το 11% είναι ελληνικό (προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν στη χώρα μας) και το υπόλοιπο 20% κρέας από εισαγόμενα ζώα ελληνικής εκτροφής.


Οπως αναφέρει ο κ. Γίτσας, οι κτηνοτροφικές μονάδες της Ελλάδας πρέπει να στηριχθούν καθώς η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγική. «Στη γειτονιά μας - Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία κ.α. - έχουν ξεμείνει από ζώα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ακόμη αντέχει, ειδικά στα αιγοπρόβατα, και θα μπορούσε να διπλασιάσει το ζωικό κεφάλαιο. Ετσι θα στηρίξουμε την ελληνική φέτα και το ελληνικό γιαούρτι, προϊόντα που κάνουν θραύση διεθνώς» σημειώνει.

Ελάχιστες εγχώριες φυλές
Σήμερα το παραγόμενο αγελαδινό γάλα στη χώρα μας καλύπτει περίπου το 58% των αναγκών. Η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματική γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία συγκεντρώνεται κυρίως στη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία, ενώ το υπόλοιπο των αγελαδοτροφικών μονάδων κατανέμεται στην Ηπειρο, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στα νησιά. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτρέφονται ελάχιστες εγχώριες φυλές (κοινή Βραχυκερατική, Τήνου, Κατερίνης, Συκιάς κτλ.), γαλακτοπαραγωγικές φυλές, κυρίως της ασπρόμαυρης φυλής (Holstein Friesian), κρεοπαραγωγικές φυλές (κυρίως Λιμουζέν και Μπλοντ ντ' Ακιτέν) και μεικτής απόδοσης (Φαιά των Αλπεων και Σίμενταλ).




Τι είναι οι σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες
Οι μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες είναι μια οικογένεια νόσων που προσβάλλουν τον άνθρωπο και τα ζώα και χαρακτηρίζονται από τον εκφυλισμό του εγκεφαλικού ιστού που αποκτά σπογγιόμορφη εμφάνιση. Σε αυτές τις νόσους περιλαμβάνονται η Creutzfeldt-Jakob (Κρόιτσφελτ-Γιάκομπ) η οποία έχει διαγνωσθεί για πρώτη φορά σε ασθενείς το 1920, η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης κρέατος αλλά όχι γάλακτος και η τρομώδης νόσος των αιγοπροβάτων.

Πρόκειται για νευροεκφυλιστικές, θανατηφόρες παθήσεις οι οποίες οφείλονται σε μια πρωτεΐνη, το πριόν (prion). Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τη δεκαετία του 1990, οπότε έγινε γνωστή η επιδημία με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, ως τις αρχές του 2011 αναφέρθηκαν περίπου 175 περιπτώσεις ασθένειας σε ανθρώπους στη Βρετανία και άλλα 50 κρούσματα στον υπόλοιπο πλανήτη.



Ενημέρωση του ΥπΑΑΤ για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (12/3/2014 15:02)


Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου της 10ης Μαρτίου 2014, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι: οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, υπό την καθοδήγηση της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής, εφαρμόζουν, από το 1997, Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ), το οποίο επικαιροποιείται κάθε χρόνο, και περιλαμβάνει επίσημο έλεγχο:

α) σε βοοειδή που σφάζονται για ανθρώπινη κατανάλωση σε ΟΛΑ τα σφαγεία της χώρας. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, λαμβάνονται δείγματα εγκεφαλικού ιστού, τα οποία αποστέλλονται για έλεγχο στο δίκτυο Κτηνιατρικών Εργαστηρίων για τη ΣΕΒ.
Τα σφάγια δίνονται στην κατανάλωση μόνο σε περίπτωση που τα αποτελέσματα για ΣΕΒ είναι αρνητικά. Συνεπώς, το κρέας που διατίθεται στην κατανάλωση είναι απολύτως ΑΣΦΑΛΕΣ για τον Έλληνα καταναλωτή.

β) σε νεκρά βοοειδή στις εκτροφές.

Στην περίπτωση αυτή ανήκει το περιστατικό με τα δύο (2) θετικά κρούσματα της νόσου, σε εκτροφή της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Αναφορικά με τα ανωτέρω κρούσματα, ενημερώνουμε τα ακόλουθα:
Στις 7/3/2014, ολοκληρώθηκε ο εργαστηριακός έλεγχος των δύο θετικών κρουσμάτων της νόσου από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς της ΣΕΒ.
Στις 8 και 9/3/2014, διενεργήθηκε από τη Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής επιτόπιος έλεγχος στην εκτροφή, ενημέρωση του υπευθύνου της εκτροφής και διοικητικός έλεγχος στα υπάρχοντα αρχεία.
Από τις 7/3/2014, η συγκεκριμένη εκτροφή βρίσκεται πλέον υπό επίσημη επιτήρηση και έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Επιπλέον, από το 2007 πραγματοποιείται σε ετήσια βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Ζωοτροφών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει και τον έλεγχο των ζωοτροφών για ΣΕΒ. Στο Πρόγραμμα περιλαμβάνεται η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων σε 300 δείγματα ζωοτροφών ανά έτος για τη ΣΕΒ.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί περιπτώσεις μη συμμορφούμενων δειγμάτων ζωοτροφών για βοοειδή. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος ελέγχονται επιπρόσθετα και δείγματα ζωοτροφών από τη συγκεκριμένη εκτροφή, όπου βρέθηκαν τα θετικά κρούσματα της νόσου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.