powered by Surfing Waves

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σε διαγωνισμό για εκμίσθωση η μεταλλευτική παραχώρηση του δήμου στην Ψηλή Ράχη




Στις 28/1/2013  το Δημοτικό Συμβουλιο είχε  αποφασίσει: "Να αποσταλούν οι μελέτες για την Μεταλλευτικής Παραχώρησης ΑΕ1 στην Επιθεώρηση Μεταλλείων και να ζητηθούν κατευθύνσεις για την αξιοποίηση του μεταλλείου και συγκεκριμένα ενέργειες που θα χρειαστεί να γίνουν από την μεριά του Δήμου για την μίσθωση με διαγωνισμό ή εκμετάλλευση-αξιοποίηση από τον ίδιο το Δήμο". Τότε είχε προκριθεί η επιφανειακή εκμετάλευση του και η μελέτη αξιολόγησης του κοιτάσματος είχε "όλως τυχαίως" ανατεθεί απευθείας σε στέλεχος της εταιρείας ΒΙΟΜΑΓΝ ή ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ που κατά πάσα πιθανότητα να είναι και ο μοναδικός ενδιαφερόμενος για εκμίσθωση του μεταλλείου.
 .

 Στις 28/2/14 το Δημοτικό Συμβούλιο επανεξέτασε το θέμα ΧΩΡΙΣ τις κατευθύνσεις από την Επιθεώρηση Μεταλλείων που  υποτίθεται ότι θα ζητούσε και αποφάσισε να προκηρύξει διαγωνισμό για την εκμίσθωση του.

Από τα σχετικά πρακτικά


Η πρόεδρος (Στέφου) εισηγούμενη το θέμα διάβασε την εισήγηση του Προϊσταμένου του τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου, που αναφέρει τα εξής:
Ο Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας έχει στην ιδιοκτησία του ένα μεταλλείο έκτασης 5040,0492 στρεμμάτων, μεταλλευτικής παραχώρησης αριθμού ΑΕ 1 (απόφαση Υπουργού Εσωτερικών 1165/1886), με όρια βορειονατολικά την κορυφαία γραμμή του όρους «Ψηλή ράχη», νότια τη θάλασσα, δυτικά τη θέση «Αραποχώραφο» και νοτιοανατολικά το λόφο «Αδραλή».
Το μεταλλείο ήταν μισθωμένο μέχρι τον 1989 στην εταιρεία «ΑΕ Μεταλλευτικών, Βιομηχανικών και Ναυτιλιακών».
Το 1995 έγινε η τελευταία δημοπρασία αλλά η μοναδική προσφορά της εταιρείας «INDOMIN ΑΒΕΤΕ» κρίθηκε ασύμφορη για το Δήμο.
Στην τακτική συνεδρίαση της 23-1-1998, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, να προβεί σε πλειοδοτική δημοπρασία για την εκμίσθωση του δημοτικού μεταλλείου, κατά την οποία δεν παρουσιάστηκε κανένα ενδιαφέρον από εκμεταλλευτές μεταλλείων.
Στις 29-06-2011 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει την απευθείας ανάθεση σύνταξης τεχνικοοικονομικής μελέτης σκοπιμότητας για την αξιοποίηση της παραχώρησης ΑΕ 1, σε τριμελή ομάδα που αποτελείται από τους: Γεώργιο Τσούπα (γεωλόγος), Χρήστο Εμμανουήλ (σύμβουλος
επιχειρήσεων) και Ζήση Γεωργιάννη (μεταλλειολόγος μηχανικός).
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην Συνεδρίαση στις 28-1-2013 του Δημοτικού Συμβουλίου όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Ο σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση της δυνατότητας των μεταλλευτικών αποθεμάτων μαγνησίτη που περικλείονται εντός των ορίων της παραχώρησης ΑΕ1 να στηρίξουν είτε μια αυθύπαρκτη εκμετάλλευση είτε να αποτελέσουν αντικείμενο μίσθωσης σε ενδιαφερόμενη μεταλλευτική επιχείρηση. Η ομάδα μελέτης προσανατολίστηκε στην περιγραφή και την απεικόνιση των γεωλογικών και κοιτασματολογικών δεδομένων της παραχώρησης και βάσει αυτών την υποβολή προτάσεων και τεχνικών για την μελλοντική αξιοποίηση τους για το καλό της Τοπικής αλλά και της Εθνικής οικονομίας.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ
Γενικά η μεθοδολογία εκτίμησης της μεταλλευτικής αξίας ενός μη λειτουργούντος μεταλλείου και στην περίπτωση μας μιας μεταλλευτικής παραχώρησης με περιοχές μη επαρκώς ή και καθόλου ερευνημένες ενέχει σοβαρές αβεβαιότητες. Ο καθηγητής Αποστολίδης σε σχετική δημοσίευση του
(1990 ) προτείνει την μέθοδο της παρούσης αξίας των χρηματοροών για μεταλλευτικές παραχωρήσεις που έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κοιτάσματος στο οποίο δεν έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση.
Ιδιαίτερη σημασία για τους υπολογισμούς πέραν των τεχνικών παραμέτρων έχει και η επιλογή του επιτοκίου προεξόφλησης που η τιμή του κυμαίνεται από 4-25% και που πρακτικά απεικονίζει το μέγεθος του ρίσκου που λαμβάνει ο επενδυτής σε δεδομένη επένδυση και όσο μεγαλώνει η τιμή του μειώνεται η παρούσα αξία των χρηματοροών. Ο  Ρετζέπης ( 1967 ) σε μια προσπάθεια να υπολογίσει την αγοραία αξία μιας μεταλλευτικής παραχώρησης προτείνει το ένα έβδομο της παρούσας αξίας
των μελλοντικών ακαθάριστων κερδών. Ο ίδιος επίσης προτείνει σαν εκτίμηση της αξίας των δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας ως την παρούσα αξία του συνολικού ποσού των ετησίων μισθωμάτων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μιας μεταλλευτικής παραχώρησης.
Ο Harris ( 1990 ) αναφέρει ότι « το πρώτο ερώτημα που αφορά την αξία ενός κοιτάσματος είναι υποκειμενικό, σε ποιόν απευθύνεται η αξία. Ο μεταλλειοκτήτης αναμένει να εισπράξει το μίσθωμα επί του παραγομένου προϊόντος, ο εκμισθωτής το κέρδος, οι εργαζόμενοι τον μισθό τους και το
δημόσιο τα φορολογικά έσοδα από την οικονομική δραστηριότητα».Προφανώς η αξία της παραχώρησης και των αποθεμάτων σε μετάλλευμα που ευρίσκονται στο υπέδαφος της έχει νόημα να εκτιμηθούν εφόσον η μεταλλευτική δραστηριότητα έχει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα και
μπορεί η μεταλλευτική δραστηριότητα να αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με την ισχύουσα μεταλλευτική και περιβαλλοντική νομοθεσία

Τα δεδομένα που έχουμε να συνεκτιμήσουμε είναι τα εξής:
• Η ύπαρξη προς το παρόν ενός τμήματος κοιτάσματος στην περιοχή της Ψηλής Ράχης οικονομικά εκμεταλλεύσιμου αποθέματος 416.000 τόνων μικτού μεταλλεύματος με παραγωγή περίπου 220.000 τόνων μαγνησίτη.
• Η ανάγκη συνεκμετάλλευσης του τμήματος του κοιτάσματος αυτού με το υπόλοιπο που ευρίσκεται σε γειτονική παραχώρηση.
• Η ύπαρξη ενός ακόμα κοιτάσματος στην περιοχή Αδραλή μη οικονομικά εκμεταλλεύσιμου με τα σημερινά δεδομένα αλλά που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
• Η ύπαρξη περιοχών αποδεδειγμένα μεταλλοφόρων από παλαιές μικρές υπόγειες εκμεταλλεύσεις που απαιτούν όμως γεωτρητική έρευνα για την εκτίμηση του εναπομείναντος μεταλλευτικού αποθέματος.
Κατά συνέπεια η μεταλλευτική αξία της παραχώρησης θα πρέπει να εκτιμηθεί με βάση τα μεταλλευτικά δικαιώματα μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων και σύμφωνα με την υπάρχουσα μεταλλευτική νομοθεσία (άρθρο 84 του Μεταλλευτικού κώδικα Ν 210/73). Το ποσοστό αυτό είναι 4% επί της τιμής FOB για εμπλουτισμένο μαγνησίτη και 2% επί της τιμής FOB για παραγόμενη
μαγνησία. Με την μέθοδο αυτή προφανώς διατηρεί ο Δήμος τα μεταλλευτικά δικαιώματα σε πιθανά κοιτάσματα που θα προκύψουν από την έρευνα των υπολοίπων περιοχών της παραχώρησης και τα οποία εφόσον είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα θα αποφέρουν επιπλέον μισθώματα στον Δήμο».
Σε περίπτωση που ο Δήμος δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του μεταλλευτικού κώδικα περί έρευνας αργούντων μεταλλείων, μπορεί να οδηγηθεί σε έκπτωση από τα μεταλλευτικά δικαιώματα της συγκεκριμένης παραχώρησης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση του συγκεκριμένου μεταλλείου με αριθμό ΑΕ1(1165).
Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν αρμοδίως οι όροι δημοπράτησης και να καθοριστεί ημερομηνία πλειοδοτικής δημοπρασίας.
Το δημοτικό συμβούλιο ύστερα από διαλογική συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων κι αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω
ΟΜΟΦΩΝΑ Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Την εκμίσθωση του δημοτικού μεταλλείου με αριθμό ΑΕ1 με την διαδικασία του δημόσιου διαγωνισμού.  Παραπέμπει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για την σύνταξη των όρων δημοπράτησης, σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. ε του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.




Διαβάστε επίσης

Επιφανειακή εξόρυξη στην Ψηλή Ράχη Λίμνης προτείνουν μελετητές και συμφωνεί ο δήμος

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.