powered by Surfing Waves

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Από τους σχολιαστές: Έχει ευθύνες ο Στεργίου για την απώλεια των παραστατικών του πρώην δήμου Κηρέως;

Σχολιαστής του Ε.Β. άφησε το παρακάτω σχόλιο που θέτει κάποια σοβαρά ερωτήματα. Τα αποτελέσματα της ΕΔΕ δεν δημοσιεύονται και δεν είναι γνωστό αν καταλογίζονται ευθύνες στους κληθέντες σε απολογία υπαλλήλου.

"Η ευθύνη για την απώλεια των παραστατικών βαρύνει κατ΄ αρχήν τα όργανα των υπηρεσιών του Δήμου και όχι τους προμηθευτές – δικαιούχους . Δηλαδή μας λέει ο κ. Στεργίου το αυτονόητο.  Ποια όργανα δεν μας λέει και επειδή είναι σοβαρό παράπτωμα το όλο θέμα το κοσκινίζουν ένα χρόνο τώρα. τα αρμόδια όργανα είναι ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών (κος Στεργίου) και η διορισμένη από τον Ψαρρό προϊσταμένη οικονομικών υπηρεσιών η οποία και διενέργησε την ΕΔΕ. Θα παραπέμψουν τους εαυτούς τους για τιμωρία;"


Τι λέει ο νόμος
Σύμφωνα με το  άρθρο 5 του π.δ. 584/1975 (ΦΕΚ Α΄ 188) αλλά και πάγιας αρχής του δημοσιονομικού δικαίου η εξόφληση των δημοσίων δαπανών πρέπει να διενεργείται βάσει των πρωτότυπων σχετικών δικαιολογητικών. Σύμφωνα με πάγια αρχή του λογιστικού δικαίου των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, η οποία συνάγεται από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 13 παρ. 1 και 9 του ν.δ. 496/1974 «Περί Λογιστικού των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» (ΦΕΚ Α΄ 204), σύμφωνα με τις οποίες «1. Τα έξοδα των νομικών προσώπων αναγνωρίζονται και εκκαθαρίζονται υπό των αρμοδίων οργάνων, βάσει των υπό των κειμένων διατάξεων προβλεπομένων δι' έκαστον ν.π. ή είδος δαπάνης δικαιολογητικών, των αποδεικνυόντων την κατ' αυτών απαίτησιν, δυναμένων να συμπληρωθούν και δι' ετέρων στοιχείων καθοριζομένων δι' αποφάσεως του διοικούντος ταύτα συλλογικού οργάνου …, 9. Εις παν χρηματικόν ένταλμα ή έτερον τίτλον πληρωμής επισυνάπτονται, ευθύνη του εκδίδοντος αυτό, τα υπό των κειμένων διατάξεων δικαιολογητικά.», και 5 παρ. 1 του π.δ. 584/1975 «Περί του τρόπου και της διαδικασίας εξοφλήσεως των χρηματικών ενταλμάτων ή ετέρων τίτλων πληρωμής των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και εισαγωγής και αποδόσεως των υπέρ του Δημοσίου και τρίτων κρατήσεων» (ΦΕΚ Α' 188), σύμφωνα με την οποία «Η εξόφλησις των χρηματικών ενταλμάτων ή ετέρων τίτλων δέον να στηρίζηται εις πρωτότυπα δικαιολογητικά έγγραφα, του αρμοδίου οργάνου ευθυνομένου προσωπικώς έναντι του Ν.Π.Δ.Δ. διά το νόμιμον και έγκυρον της εξοφλήσεως του τίτλου πληρωμής.», οι δαπάνες των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου εκκαθαρίζονται και πληρώνονται πάντοτε επί τη βάση σχετικών πρωτότυπων δικαιολογητικών και όχι επί τη βάση αντιγράφων τους, έστω και επικυρωμένων, προς αποφυγή πληρωμής εξοφλημένου ήδη χρέους. (βλ. Πρακτικά Ολ.Ε.Σ. 24ης Συν./ 27.6.1979, 27ης Συν./27.7.1978, Πράξεις ΙV Τμ.Ε.Σ. 63, 20/1999, 98, 48/1997, 129/1995, Πρακτικά ΙV Τμ. Ε.Σ. 23ης Συν./1994, θέμα Β΄, και 13ης Συν./1994, θέμα Β΄). Σε περίπτωση δε που τα πρωτότυπα δικαιολογητικά έχουν απωλεσθεί πριν την ενταλματοποίηση της δαπάνης με υπαιτιότητα του φερόμενου ως δικαιούχου πιστωτή, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή πρέπει τα απωλεσθέντα πρωτότυπα να αντικατασταθούν με άλλα πρωτότυπα από τον ίδιο το δικαιούχο, ο οποίος φέρει και την ευθύνη για την τακτοποίηση της σχετικής φορολογικής ηανωμαλίας (βλ. Πράξεις ΙV Τμ.Ε.Σ. 20/1999, 98/1997 αλλά και 38792/382/22.4.1987 Εγκύκλιο Υπ. Οικονομικών). Περαιτέρω, απαραίτητα δικαιολογητικά εκκαθάρισης και πληρωμής δαπανών που αφορούν σε προμήθειες αγαθών για λογαριασμό νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αποτελούν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 11 παρ. 1 του π.δ. 186/1992 (Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, ΦΕΚ Α΄ 84) πρωτότυπα δελτία αποστολής των προμηθευόμενων αγαθών, σε καμία δε περίπτωση τα, επικυρωμένα έστω, φωτοαντίγραφα των στελεχών των δελτίων αυτών.
Το Ελεγκτικόν Συνέδριον αποφαίνεται επίσης, επί τη αιτήσει των υπολόγων ή και αυτεπαγγέλτως, δια πράξεως του, περί της απαλλαγής από της ευθύνης των ενταλμάτων προπληρωμής, προσωρινών ενταλμάτων, ενταλμάτων παγίας προκαταβολής ή εκ χρηματικών προκαταβολών εκ του Δημοσίου Ταμείου υπολόγων, δια την απώλειαν, έλλειψιν ή φθορά χρημάτων ή δικαιολογητικών της διαχειρίσεως των ληφθέντων χρημάτων. Ο υπόλογος υποχρεούται ν' αποδείξη την απώλειαν των χρημάτων ή την προσήκουσα διάθεση τούτων και την απώλεια των δικαιολογητικών της διαθέσεως των, προσέτι δε ότι δεν βαρύνει αυτόν υπαιτιότητης.»
Με τις διατάξεις του άρθρου 34 του προμνησθέντος νόμου (ν.2362/1995) θεσπίζεται η διοικητική διαδικασία  για  την έκδοση αντιγράφων τίτλων εισπράξεως  και πληρωμής, λόγω απώλειας των πρωτοτύπων (προφανώς) των αποδεικτικών εισπράξεων ή των τίτλων πληρωμής ή χρηματικών ενταλμάτων πριν από την εξόφληση των και απώλειας χρηματικών ενταλμάτων  μετά  την  εξόφληση  των,  καθώς  και τον  τρόπο  δικαιολογήσεως (μιας δαπάνης πριν της ενταλματοποίησης), λόγω απώλειας των δικαιολογητικών αυτής. Η απώλεια αυτή (τίτλων εισπράξεων και πληρωμής) δεν συνάπτεται (κατ' ανάγκη με κάποιο υπόλογο ή υπολόγους, αφού η απώλεια μπορεί να επέλθει και από υπαιτιότητα οργάνου (δημοσίου υπαλλήλου κ.λπ), το οποίο δεν έχει την ιδιότητα του υπολόγου (και μη λογοδοτούντος στο Ελεγκτικό Συνέδριο) ή για απώλεια που να μην έχει κανένας ευθύνη. Έτσι, για τις παραπάνω περιπτώσεις θα τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπουν οι διατάξεις σε ότι αφορούν την έκδοση των προαναφερομένων αντιγράφων των απολεσθέντων τίτλων και δικαιολογητικών, οι οποίες (περιπτώσεις) είναι όλως διαφορετικές από τις ρυθμίσεις του άρθρου 43 του π.δ/τος 774/1980. Αφού το άρθρο αυτό αναφέρεται σε αιτήματα υπολόγων, που λογοδοτούν ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για απαλλαγή τους από της ευθύνης, που ανακύπτει από την απώλεια, έλλειψη, φθορά χρημάτων, υλικών ή δικαιολογητικών πληρωμής κ.λπ. 
H παρ. 7 του άρθρου 41 τουν.2362/1995 αναφέρεται, πράγματι, σε περιπτώσεις υπολόγων και αντικειμενικής αδυναμίας αποδόσεως λογαριασμού των, προφανώς λόγω απώλειας δικαιολογητικών,  ανεξαρτήτως υπαιτιότητας  ή  όχι  του υπολόγου.  Στην περίπτωση αυτή  θατηρηθεί, ασφαλώς, η διοικητική διαδικασία που προβλέπει η διάταξη για την τακτοποίηση του Χ.Ε.Π.. Όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κρίνει, τελικώς, κατ' εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 43 του π.δ/τος 774/1980, αν υπήρχε αντικειμενική αδυναμία αποδόσεως και αν είναι απαλλακτέος ή μη ο υπόλογος του χρηματικού εντάλματος προπληρωμής, εκτιμώντας τα στοιχεία του φακέλου, μεταξύ των οποίων και η πορισματική έκθεση του επιθεωρητή. Στην αντικειμενική αδυναμία αποδόσεως λογαριασμού συγκαταριθμείτε και η απώλεια, αφού σαν αντικειμενική αδυναμία χαρακτηρίζεται κάθε γεγονός (κλοπή, πυρκαγιά, πλημμύρα κ.λπ), που ασκεί επιρροή στην απόδοση λογαριασμού του υπολόγου.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.