powered by Surfing Waves

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Οι νέες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές ΟΤΑ και νομικών τους προσώπων


Ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων προβλέπονται με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας».

Σύμφωνα λοιπόν με τις ρυθμίσεις οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, έως την 30 Νοεμβρίου 2014, προς το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία εφόσον καταβληθούν εφάπαξ εντός εξαμήνου απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους, τόκους, πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και κάθε μορφής προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Στις οφειλές αυτές συμπεριλαμβάνονται και όσες έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις ή διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής που είναι εν ισχύ.

Με αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές δήμων και περιφερειών μπορούν να συμψηφιστούν με ποσά που αναλογούν σε ποσοστό τουλάχιστον 5% επί των εσόδων τους από τους ΚΑΠ. Οι παραπάνω αποφάσεις εκδίδονται μετά από αίτηση του δήμου ή της περιφέρειας και σχετικής απόφασης του οικείου δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία.

Οι οφειλές απαλλάσσονται ως εξής από τους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις: Εάν ο συμψηφισμός ολοκληρώνεται σε ένα έτος, η απαλλαγή είναι 90%, στα δύο έτη 80%, στα τρία έτη 70%, στα τέσσερα έτη 60%, στα πέντε έτη 50%, στα έξι έτη 30%, ενώ ολοκληρωθεί μετά την εξαετία, δεν υπάρχουν απαλλαγές.

Όσοι δήμοι και περιφέρειες ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν μεταξύ των άλλων να τους χορηγηθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Σε ότι αφορά τις ανεξόφλητες οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, που προέρχονται από δευτερεύουσες συμβάσεις χρηματοδότησης με το Ελληνικό Δημόσιο για συναφθέντα δάνεια με την ΕΤΕπ και τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ρυθμίζονται ως εξής: Οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από 1/1/2011 και μέχρι τη δημοσίευση του σχετικού νόμου, απαλλάσσονται από κάθε είδους φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις και οι ΔΕΥΑ και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους είναι φορολογικά ενήμερες.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.