powered by Surfing Waves

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες και δυνατότητες των δήμων


Ημερίδα για τις νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες και δυνατότητες της Τ.Α.

Η αναζήτηση εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης νέων μεθόδων λειτουργίας και αξιοποίησης σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών ευκαιριών, βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σήμερα Πέμπτη στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL. Θέμα της ημερίδας ήταν οι «Νέες χρηματοδοτικές Ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Το ζήτημα της χρηματοδότησης των δήμων και των λειτουργιών τους είναι σύνθετο. Όμως πάνω από όλα είναι πολιτικό ζήτημα και όχι τεχνοκρατικό. Και αυτό που λείπει σήμερα περισσότερο είναι η πολιτική βούληση που θα καταστήσει την Αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

«Κατά την άποψή μου, συνέχισε ο κ. Πατούλης, είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και απόφασης ο μέχρι σήμερα αποκλεισμός της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού από τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Και όχι η έλλειψη των κονδυλίων ή των ευκαιριών χρηματοδότησης. Περισσότερα στο σχετικό άρθρο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης έκανε γνωστό ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την ανάπτυξης ενός καλού θεσμικού πλαισίου για χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα. «Κάθε ένα εκατομμύριο που θα δαπανάται, φέρνει 25-38 νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα, στην πραγματική ανάπτυξη και την επιχειρηματική. Έχουμε 1,2 δις ευρώ για την αγορά εξοικονόμησης ενέργειας. Σε συνεργασία με το ΤΠΔ, τους δήμους, το τραπεζικό σύστημα και τον ιδιωτικό τομέα να ανοίξουμε σοβαρό βηματισμό προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το ΥΠΕΚΑ θα διαθέσει 200 -220 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο τομέα και στους δήμους. Αυτά δεν επαρκούν. Θα χρειασθεί μόχλευση κεφαλαίων από το ΤΠΔ και από τους τραπεζικό σύστημα και τους ιδιώτες. Ο υπουργός έκανε αναφορά και στην ανάγκη ορισμού ενεργειακά υπευθύνων σε κάθε δήμο. Το συγκεκριμένο στέλεχος θα έχει στην ευθύνη του τα δημοτικά κτίρια και το δημοτικό φωτισμό. Τέλος έκανε λόγο για το «πράσινο μπόνους» το οποίο μπορεί να δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους. Στην ουσία γίνεται σύνδεση της παραγωγικότητας του υπαλλήλου με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου χορήγησης δανείων στους δήμους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. «Οι πόροι έχουν μειωθεί κατά 1,5 δις. ευρώ. Γεγονός που δείχνει α. ότι υπήρχε τέτοιο περιθώριο και γ. ανάγκη ενίσχυσης των ΟΤΑ. Οι ΟΤΑ πήραν επιπλέον 400 εκαττ. Το 2013 και 200 εκατ. το 2014, ότι παίρνουν στην ώρα τους τους ΚΑΠ και ότι χρηματοδοτήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων, ρυθμίσεις στα δάνεια στο πλαίσιο δανειοδότησης από την ΕΤΕ. «Σε ό,τι αφορά το ΤΠΔ και τους δήμους δρομολογήσαμε χαμηλό επιτόκιο χορήγηση με χρηματοδότηση δανείων, ρυθμιση στεγαστικών δανείων, πρωτόκολλο συνεργασία μεταξύ ΤΠΔ Ιταλίας-Ελλάδας για χρηματοδότηση δια-συνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στις νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες και δυνατότητες για την ΤΑ αναφέρθηκε ο Γιάννης Μουράτογλου Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ. Όπως επισήμανε οι χρηματοδοτικοί πυλώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι τρεις.Τα ίδια έσοδα, οι επιχορηγήσεις και η πιστοληπτική πολιτική της.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπογράμμισε ότι στον τελευταίο ισολογισμό το Ταμείο αύξησε τα καθαρά έσοδα του από 10 εκατ. € σε 107 εκατομ. €. Στην συντριπτική του πλειοψηφία, σε ποσοστό πάνω από 70%, οφείλεται στους δήμους και κυρίως στην μη προσαρμογή στους όρους της αγοράς, των υπέρογκων επιτοκίων δανεισμού από τους δήμους. Ο Γ. Μουράτογλου πρότεινε να αποκατασταθεί η ισορροπία και να ικανοποιηθεί το αίτημα της ΚΕΔΕ για επιτόκιο στο ύψος του euribor. Αναλυτικά η τοποθέτηση

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην νέα δημοτική περίοδο και στην ανάγκη να επιτευχθεί η «οικονομική εξυγίανση των δήμων που κουβαλούν οικονομικά προβλήματα από το παρελθόν». Στη συνέχεια τόνισε: Είναι χρυσή ευκαιρία να αντιμετωπισθεί το καρκίνωμα δημοσιονομικής απειθαρχίας που υπάρχει. Να προωθήσουμε ρυθμίσεις ώστε στα ΠΕΠ του νέου ΕΣΠΑ να είναι διακριτός ο ρόλος της ΤΑ.Φορολογική αποκέντρωση ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά και με σχέδιο. Εξαγγελίες Σαμαρά ότι ο ΕΝΦΙΑ θα φθάσει στους δήμους, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών της ΤΑ. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους δήμους να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις και παρεμβάσεις, ιδιαίτερα για μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους».

O αντιπρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Χρήστος Μήτρεντσες, υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των οικονομικών των δήμων έχει δοθεί περίοδος χάρητος τριών ετών, όπου πληρώνουν μόνο τους τόκους. Προς την ίδια κατεύθυνση το ΤΠΔ καταβάλει προσπάθεια να βοηθηθούν οι δήμοι στη προσπάθεια ανάπτυξης. Στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Για να υπάρξει ανάπτυξη, χρειάζεται χρηματοδότηση. Οι πηγές που μπορεί κάθε δήμος να απευθυνθεί –τα προγράμματα μέσα από το ΕΣΠΑ, μπορεί να δημιουργηθεί προϋπόθεση για ανάπτυξη ΣΔΙΤ, μπορεί να απευθυνθεί στο Ταμείο, μπορεί να υπάρξει συνδυασμός όλων αυτών των πηγών χρηματοδότησης. Εκτός από τα επιτόκια που είναι τα καλύτερα της αγοράς, προσπαθούμε να χρηματοδοτήσουμε μελέτες έργων σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Θα τις χρηματοδοτήσουμε με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν και τα έργα που προβλέπονται από τις μελέτες».

Ο ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας αναφέρθηκε στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να δημιουργηθούν αναπτυξιακά έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μεταξύ άλλων έκανε αναφορά σε έργα κοινωνικών υποδομών, όπως σχολεία, νοσοκομεία, όπου κατόπιν διαγωνισμού ο ανάδοχος αναλαμβάνει να μελετήσει, να κατασκευάσει και να έχει τη διαχείριση του έργου. Αναλαμβάνει μια αμοιβαία αμοιβή που συνδέεται με την παρακολούθηση του έργου σε βάθος χρόνου (βαριά και ελαφριά συντήρηση του έργου με προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το δημόσιο). Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ανταποδοτικά έργα και έκανε γνωστό ότι υπολογίζονται στα 20 δισ. το χρόνο τα έργα που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με συμβάσεις ΣΔΙΤ. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπήρξε χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο γενικός γραμματέας έκανε γνωστό ότι υλοποιείται πρόγραμμα σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες και το ΤΠΔ για έργα όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας από τον ηλεκτροφωτισμό. Τα έργα είναι πλήρως ανταποδοτικά. Ο ιδιώτης θα κάνει τις επενδύσεις και θα πληρώνεται στο πλαίσιο της εξοικονόμησης που θα γίνεται. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Δεν σημαίνει ότι ιδιωτικοποιούμε, αλλά ότι μεταθέτουμε σε κάποιον το ρίσκο για να πετύχει. Μιλάμε για εξοικονόμηση της τάξης του 40%-50% που είναι επ ωφελεία όλων, που θα μοιρασθεί μεταξύ των δήμων και των αναδόχων για την εκπλήρωση των επενδύσεων».

Στις χρηματοδοτικές δυνατότητες της ΕΤΕπ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο Fernando Camano – Garcia ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος και συντονιστής τεχνικής βοήθειας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο Φερνάντο Γκαρσία έκανε γνωστό ότι η τράπεζα έχει δομήσει συγκεκριμένα προϊόντα που συνεχίζουν να στοχεύουν στις ανάγκες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Τα έργα που αφορούν τις δημοτικέ αρχές μπορούν αν χρηματοδοτηθούν έως 50% από την ΕΤΕπ και το υπόλοιπο από ΤΠΔ, ή άλλους πόρους, ή από τους πόρους της ΕΕ. Η πιστωτική γραμμή του ΤΠΔ είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ για μικρότερους δήμους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά από χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το «Πρόγραμμα Ελένα» και το «Τζέσικα». Τέλος τόνισε ότι είναι δέσμευση της ΕΤΕ και της ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Επιλέγονται όλοι οι τομείς της ΤΑ, έρευνα και ανάπτυξη, μεταφορές, διαχείριση υδάτων, ενεργειακή αποδοτικότητα, αστική αναγέννηση, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός. «Θα χρηματοδοτήσουμε προγράμματα κάτω από 50 εκατ. ευρώ που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους δήμους. Αυτό θα οδηγήσει την τράπεζα στο να είναι εμπλεκόμενη με περιφερειακά έργα».

Στα χρηματοδοτικά μέσα του πράσινου ταμείου αναφέρθηκε Παναγιώτης Βασιλείου, πρόεδρος Πράσινου Ταμείου. Αναλυτικά η ομιλία.

«Οι Ο.Τ.Α. στο σταυροδρόμι της νέας προγραμματικής περιόδου» ήταν το θέμα της ομιλίας του Γιάννη Μέξη Διευθύνοντα Συμβούλου της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

Στις επιστρεπτέες Χρηματοδοτήσεις καθώς και στους ότους και τις προϋποθέσεις που αυτές μπορούν να υλοποιηθούν και να αξιοποιηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε τέλος ο Στάθης Ραγκούσης Διευθύνων Σύμβουλος της Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.