powered by Surfing Waves

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Οι τοποθετήσεις των συμβούλων για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης του δήμου

Από τα πρακτικά  της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16-12-14 με θέμα την Κατάρτιση Σχεδίου Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης έτους 2015 Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας


ΕΙΣΗΓΗΣΗ: Κύριοι σύμβουλοι, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας έστειλε την αρίθμ. 199/2014 απόφαση της με την οποία εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ο.Π.Δ) οικονομικού έτους 2015. Θέτω υπόψη σας ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2676/21-10-2013 τεύχος Β, η υπ’αριθμ. 41273/15-10-2013 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών
Οικονομικών και Εσωτερικών με την οποία τροποποιείται η υπ’ αριθμ. 7261/22-2-2013 κοινή Υπουργική Απόφαση, (ΦΕΚ 450/2013 τεύχος Β) όπως αυτή είχε τροποποιηθεί με την υπ’ αριθμ. 30040/24-7-2013 ( ΦΕΚ 1858/2013 τεύχος Β)όμοια.

Με την δημοσιευθείσα απόφαση επέρχονται τροποποιήσεις ως προς τα άρθρα 1,6 και 7 της υπ’αριθμ. 7261/2013 ΚΥΑ οι οποίες συνίσταται ως εξής :  Αφαιρείται από το περιεχόμενο του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (ΟΠΔ) το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και καταργούνται οι πίνακες συνοπτικής αποτύπωσης αυτών, ενώ οι πίνακες στοχοθεσίας των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου  αντικαθίσταται από τους πίνακες 5.Α και 5.Β που επισυνάπτονται στην δημοσιευθείσα ΚΥΑ.
Συνεπώς, το ΟΠΔ συνοψίζει πλέον τον ετήσιο προϋπολογισμό και τη στοχοθεσία του φορέα αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του κατά την διάρκεια του οικονομικού έτους και τα αντίστοιχα σημεία των ενοτήτων Α. και Β. του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 7261/2013 ΚΥΑ διαμορφώνονται ως εξής :
« Α. Το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης (ΟΠΔ) του ΟΤΑ, συνοψίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών που είναι ενταγμένα στο καταρτιζόμενο, από την ΕΛΣΤΑΤ, Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης (ΜΦΓΚ)(υποτομέας S.1313 ΟΤΑ, του Τομέα της Γενικής Κυβέρνησης) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1Β του Ν.2362/1995.
Η επικαιροποίηση του ανωτέρω υποτομέα του Μ.Φ.Γ.Κ. ως προς τους ενταγμένους σε αυτό φορείς συνεπάγεται την υποχρέωση ανάλογης αναμόρφωσης του ΟΠΔ του ΟΤΑ, η οποία πραγματοποιείται εντός προθεσμίας δύο μηνών από την αρχή του μήνα τροποποίησης του ΜΦΓΚ και σε κάθε περίπτωση από την έναρξη του ημερολογιακού τριμήνου που έπεται της προθεσμίας αυτής.
Τα ανωτέρω αναφερόμενα ισχύουν για την κατάρτιση του ΟΠΔ του οικονομικού έτους 2015 και εφεξής.
Το δημοτικό συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη
1. Την εισήγηση του Προέδρου.
2. Τις διατάξεις του Ν.3852/2010.
3. Την αριθμ. 41273/15-10-2013 ΚΥΑ με την οποία τροποποιείται η υπ’ αριθμ.
7261/2013 ΚΥΑ όπως αυτή είχε τροποποιηθεί με την αριθμ. 30040/2013
ΚΥΑ.
4. Την αρίθμ. 199/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ 6ΖΥΒΩΛ5-Β94)
5. Τις προτάσεις των πιο κάτω δημοτικών συμβούλων, που είναι:
Αρβανίτης Παναγιώτης: Θα πρέπει να μας πιάσει ένας εγωισμός και να αποδείξουμε ότι ο Δήμος μας δεν έχει ανάγκη κανένα παρατηρητήριο. Κάνουμε προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε τον  προϋπολογισμό μας μειώνοντας τις περιττές δαπάνες οι οποίες δεν επηρεάζουν τις παροχές στους
πολίτες, αυξάνοντας τα έσοδα που λιμάζουν τα τελευταία χρόνια και μ΄αυτό τον τρόπο θα επιδιώξουμε την απομόνωση του παρατηρητηρίου φτιάχνοντας οι ίδιοι την εικόνα μας.
Κουτσουράς Σταύρος : Το θέμα της στοχοθεσίας είναι ένα κίνητρο για να μην παρεκκλίνουμε από τα μεγέθη του προϋπολογισμού μας. Στόχος είναι να λειτουργήσουμε μέσα σ΄ αυτά τα οικονομικά μεγέθη και να μην υπάρχει παρέκκλιση πάνω από 10% των οικονομικών μεγεθών, ώστε να είμαστε
συνεπείς στην στοχοθεσία μας.
Φλώκου –Κωνσταντάκη Σοφία: Πιστεύω κατ΄ αρχήν ότι το σχέδιο δράσης για τον επόμενο χρόνο θα έπρεπε να συζητηθεί πριν ή μαζί με την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Επίσης πάγια θέση μου αποτελεί η συνέχεια στην διαχείριση του Δήμου που δεν σταματάει με την εναλλαγή των δημοτικών αρχών.
Από τον πίνακα για την στοχοθεσία διαπιστώνουμε ότι πολλά οικονομικά στοιχεία αναφέρονται σε ανελαστικές δαπάνες(μισθοδοσίες, λειτουργικά έξοδα σχολείων, δάνεια) ενώ άλλα αφορούν υποχρεώσεις προηγουμένων ετών.
Βάσει λοιπόν αυτών που ανέφερα θα ψηφίσω το σχέδιο δράσης, κρατώντας επιφυλάξεις για το κεφάλαιο των επενδύσεων ,Θα ζητήσω δε από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προγραμματισμό του 2016 να ληφθούν υπόψη και προτάσεις του συνδυασμού μας.
Παζάρας Βασίλειος: Ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα δεν παρουσίασε τον αναπτυξιακό στόχο που εμείς θεωρούσαμε ότι έπρεπε να είχε και οι απόψεις μας αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της συζήτηση του. Επειδή το σχέδιο δράσης πάει πακέτο με τον προϋπολογισμό και δεν θέλω να φανώ ανακόλουθος, στάση μου ήταν το λευκό. Για το σημερινό θέμα επίσης ψηφίζω λευκό.

Αλεξίου Δημήτριος: Το πρόγραμμα δράσης είναι μια απεικόνιση -εξειδίκευση των ψηφισμένων θέσεων της πλειοψηφίας για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα ,διαχειρίζεται τη φτώχεια όπως έχουμε ήδη πει, απλώς τώρα το κάνετε ανά μήνα, τρίμηνο κ. λ .π.
Το Π. Δ δείχνει σε ασφυκτικό πλαίσιο τον αλγόριθμο εκτέλεσης ( επιβολή από επίτροπο –δημοσιονομικό πρόγραμμα κυβερνητικό ) ενός αντι-αναπτυξιακού προϋπολογισμού με καταγραμμένα έξοδα –έσοδα ανά μήνα και τους αντίστοιχους κωδικούς. Πάντα χωρίς τη δυνατότητα υπέρβασης και υπό την ¨δαμόκλειο σπάθη ¨ του επιτρόπου.
Απορώ που βρίσκει η συμπολίτευση το καλό πλαίσιο, τον καλό σχεδιασμό και μιλάει για νοικοκύρεμα! Με προϋπολογισμό 9.216. 702 και χωρίς δυνατότητα αναπτυξιακών έργων .
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με αυτό το σκεπτικό θα λέγατε τα ίδια πράγματα αν το ποσόν ήταν 8, 7, ή 6.οοο.οοο ευρώ !! Κάπως έτσι ………πέθανε και το γαϊδούρι του Χότζα, αφού συνήθισε στο λιγότερο φαγητό.
Μια παρατήρηση στη γραμμή ( 4) επί των εσόδων 1.454.436. ευρώ. : Από αυτά κατά τις εκτιμήσεις ( κ. Δημάρχου ) τα 800-900.000 ευρώ αφορούν ανείσπραχτα τέλη παρελθόντων ετών (10-15 χρόνων και βάλε..).
Νομίζω πως αυτά δεν ……… θα εισπραχθούν, διότι απλά δεν υπάρχουν σε τσέπες αυτών που τα χρωστούν . Μαγαζιά έκλεισαν και κλείνουν , το ρεύμα κόπηκε ή κόβεται ,η δυστυχία μεγαλώνει και ………..προβλέπω πολλές αναμορφώσεις προϋπολογισμών πάλι εφέτος.
Για να μην είμαστε ανακόλουθοι με προηγούμενη θέση μας σε συμβούλια για Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα : ΨΗΦΙΖΩ ΛΕΥΚΟ
Στέφου Κυριακή –Ψαρρού Ελπίδα: Όπως η άποψη που διατυπώσαμε για τον προϋπολογισμό (υπέρ μόνο των πιστώσεων που αφορούν μισθοδοσίες τακτικού και έκτακτου προσωπικού, απόδοσης επιχορηγήσεων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολικών μας μονάδων, συντήρησης
σχολικών μονάδων καθώς και τους Κ.Α. που αφορούν τα συνεχιζόμενα έργα του τεχνικού προγράμματος)

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ( Δέκα τέσσερες -14- ψήφοι υπέρ ,δύο-2-ψήφοι (υπέρ μόνο των πιστώσεων που αφορούν μισθοδοσίες τακτικού και έκτακτου προσωπικού, απόδοσης επιχορηγήσεων για την
κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολικών μας μονάδων, συντήρησης σχολικών μονάδων καθώς και τους Κ.Α. που αφορούν τα συνεχιζόμενα έργα του τεχνικού προγράμματος),δύο-2-ψήφοι λευκό)
Α π ο φ α σ ί ζ ε ι
Εγκρίνει το Ετήσιο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης (Ο.Π.Δ) του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας ,οικονομικού έτους 2015 ,σύμφωνα με την αρίθμ. 199/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ 6ΖΥΒΩΛ5- Β94),η οποία και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσης απόφασης.

Μειοψηφούντων των δημοτικών συμβούλων
α) Στέφου Κυριακής και Ψαρρού Ελπίδας
β) Παζάρα Βασιλείου και Αλεξίου Δημητρίου οι οποίοι ψήφισαν λευκό.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.