powered by Surfing Waves

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Μείωση επιτοκίων των δανείων των δήμων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών

Τα δάνεια του δήμου μας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  ενοποιήθηκαν στις 12/8/2012. Στο σύνολο τους τα δάνεια αυτά ,ως κεφάλαιο, ήταν 5.572.000 ευρώ. Όταν έγινε η ενοποίηση όλων σε ένα τον Αύγουστο του 2012 το κεφάλαιο ήταν 3.482.000 ευρώ. Αυτό το δάνειο εξυπηρετείται με μηνιαίο τοκοχρεωλύσιο 27.657 ευρώ για έντεκα μήνες ετησίως. Το τοκοχρεωλύσιο της σύμβασης ανέρχεται σε 304.000 ευρώ ανά έτος που πρέπει να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου είκοσι ετών ήτοι μέχρι το έτος 2032 με επιτόκιο 6,02 %.



kritikosΟ πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων  Αλέκος Κρητικός μιλώντας στην ημερίδα «Νέες χρηματοδοτικές Ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανακοίνωσε ότι το ΔΣ του ΤΠΔ πήρε την απόφαση να μειώσει τα επιτόκια χορήγησης δανείων, αξιοποιώντας τους πόρους της ΕΤΕπ.

Ειδικότερα, για δάνεια συγχρηματοδοτούμενα και από την ΕΤΕπ, το κυμαινόμενο μεσοσταθμικό επιτόκιο ανέρχεται (με το ισχύον Euribor) σε 3,57%.

Για δάνεια χρηματοδοτούμενα μόνο από πόρους του Ταμείου το κυμαινόμενο επιτόκιο ανέρχεται σε 4,48% (euribor εξαμήνου +4,30%).Ωστόσο αν ένας  ΟΤΑ επιθυμεί σταθερό επιτόκιο, αυτό για τα πρώτα 3 χρόνια ανέρχεται στο 5,02% , για τα υπόλοιπα 7 χρόνια ανέρχεται στο 6,02% (εκτός αν οι συνθήκες επιτρέπουν τότε χαμηλότερο επιτόκιο) και για τα υπόλοιπα 15 χρόνια μόνο κυμαινόμενο euribor 6μήνου +4,30%.
Σε περίπτωση σταθερού επιτοκίου με ΕΤΕπ τα ανωτέρο επιτόκια γίνονται αντιστοίχως, 4,37% για τα πρώτα 3 έτη και 4,87% για τα επόμενα 7 έτη.
Ο πρόεδρος του ΤΠΔ υπογράμμισε ότι η πιεστική πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι να επαναφέρει το γρηγορότερο την οικονομία σε τροχιά έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης με δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Σημαντικός συντελεστής στην επιτυχία του εγχειρήματος θα αποτελέσει, πιστεύω, και η αύξηση των υποδομών και εν γένει έργων, τα οποία υλοποιούνται από την ΤΑ. Η δραστηριότητα αυτή έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω περιορισμού των διαθέσιμων κεφαλαίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε συνδυασμό με τη μείωση διαθέσιμων πόρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Κρητικός. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΠΔ στο διάστημα της κρίσης υπήρξε το μοναδικό, εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα που συνέχισε απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του στον τομέα αυτόν. Αυτόν το ρόλο όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά και θα ενισχύσει σήμερα.
Υπογράμμισε ότι οι περιορισμένοι πόροι θα διατεθούν για έργα των δήμων που κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα και δεν έχουν κανένα περιθώριο οικονομικής ανταποδοτικότητας. Για τα υπόλοιπα έργα υπάρχει η λύση του δανεισμού, η λύση των ΣΔΙΤ και οι συνδυασμοί τους. Ειδικά για τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, είπε ότι υπό προϋποθέσεις είναι ένα μέσο που εξασφαλίζει πρόσθετους πόρους, απελευθερώνει πόρους για μη ανταποδοτικά έργα, συμβάλλουν στην ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον επιθυμητό επιμερισμό κινδύνου και τη βελτιστοποίηση του λόγου κόστους ωφέλειας.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.