powered by Surfing Waves

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Τι συμπεριλαμβάνει η ανάπλαση του κέντρου του Μαντουδίου;

2 πλατάνια, 1 έργο τέχνης, 1 καθιστικό χώρο, πλατεία  στην οδό Σόλωνος, χώρο εκδηλώσεων μπροστά απο το Ηρώων,  πάρκο – θέασης των οχθών του  Κηρέα και ενίσχυση της υπάρχουσας φύτευσης.


Το Δημοτικό Συμβούλιο  στις 25/11/14 ενέκρινε χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά διαβούλευση με τους κατοίκους  την μελέτη «Καινοτόμος βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου του  οικισμού Μαντουδίου ( κεντρική πλατεία Μεταλλωρύχων , πλατεία Βουδούρη , πλατεία Δημαρχείου , τμήματα οδών Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, Σόλωνος, Αχιλλέως και Μεταλλωρύχων)» προϋπολογισμού  Παραλληλα αποφάσισε την υποβολή πρότασης ένταξης του έργου «στο Μέτρο 322 «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» συνολικού προϋπολογισμού -1.143.900-ευρώ (με ΦΠΑ).


Χώροι της ανάπλασης

 Από το Διαύγεια
Η πρόταση ανάπλασης αφορά:
Α. την κεντρική πλατεία του οικισμού
Β. την πλατεία έμπροσθεν της διατηρητέας οικίας Βουδούρη
Γ. το δημοτικό χώρο έμπροσθεν του Δημαρχείου (πλατεία Δημαρχείου)
Δ. τα τμήματα των οδών Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, Αθανασίου Διάκου, Σόλωνος, Αχιλλέως & Μεταλλωρύχων τα οποία συνδέουν αυτές τις πλατείες


Οι παρεμβάσεις αναλυτικά αφορούν :



Α. Κεντρική πλατεία Μεταλλωρύχων

Πλατεία και δρόμος ενοποιούνται σε ένα επίπεδο και με την τοποθέτηση χαμηλών κολωνακίων θα προσδιορίζεται το οδόστρωμα.

1.Δημιουργία κανάβου με χρήση κυβόλιθου και λωρίδων λευκού μαρμάρου που θα διατρέχει όλη την πλατεία με σκοπό την οριοθέτησή της αλλά και την δημιουργία ζωνών εκτόνωσης των καταστημάτων αναψυχής που βρίσκονται επί της πλατείας.

2.Διαμόρφωση χώρου του Ηρώου με σκοπό την ανάδειξή του δημιουργώντας ένα φόντο με τοπική λιθοδομή καθώς την καλύτερη εξυπηρέτηση εκδηλώσεων, συναυλιών και άλλων δρώμενων του δήμου, με την δημιουργία μεγαλύτερου υπερυψωμένου πλατώματος, απολύτως συμμετρικά ως προς το πλάτος της πλατείας.

3.Θα διατηρηθούν οι τρεις μουργιές και τα υφιστάμενα Κυπαρίσσια, με κατασκευή 2 πέτρινων ζαρντινιερών από τοπικό λίθο, ώστε να διασπαστεί ο σημερινός όγκος του παρτεριού και να δημιουργηθεί τόσο οπτική φυγή από την είσοδο της κεντρικής πλατείας προς την πλατεία Βουδούρη αλλά και ουσιαστική πρόσβαση ανάμεσα στα 2 Κυπαρίσσια, με σκοπό την σύνδεση των 2 πλατειών καθώς.

4.Οργανωμένη και συμμετρική φύτευση με σκοπό την σκίαση τους θερινούς μήνες και την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας της πλατείας.

5.Δημιουργία μικρής «επάνω πλατείας» με την διάταξη των νέων λιθόκτιστων τοιχίων που θα αντικαταστήσουν τα παλιά. Εκμεταλλευόμενοι την υψομετρική  διαφορά που υφίσταται μεταξύ πλατείας και οδού Σόλωνος, δημιουργείται χώρος εκτόνωσης και ταυτόχρονα θέασης όλης της πλατείας.

6.Δημιουργία μικρού καθιστικού χώρου στο κάτω μέρος της πλατείας

7.Σηματοδότηση του βορειοδυτικού άκρου της πλατείας με την τοποθέτηση Πλατάνου και κυκλικού πέτρινου καθιστικού. Το σημείο αυτό αποτελεί σημείο εισόδου στην πλατεία από την πάνω πλευρά του οικισμού και ταυτόχρονα ορίζει το τέλος της πλατείας.


Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας(παλιαό σχέδιο) . Στο νέο σχέδιο οι τρεις μουριές δεν θα κοπούν. Σηματοδότηση βορειοδυτικού άκρου της πλατείας (φαρμακείο) με την τοποθέτηση Πλατάνου


Β. Πλατεία Βουδούρη

Προτείνεται η δημιουργία μικρής πλατείας, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα των περιμετρικών κατοικιών και σε άμεση σύνδεση με την κεντρική πλατεία του οικισμού. Τοποθετείται ένας Πλάτανος με κυκλικό πέτρινο καθιστικό στη μέση του ορθογωνικού σχήματος που δημιουργεί η νοητική προέκταση των 2 πεζόδρομων.
Ο Πλάτανος σηματοδοτείται με πλακόστρωση μπέζ μαρμάρου η οποία εφαρμόζεται σε ομόκεντρη κυκλική περιοχή. Ακτινωτά με το ίδιο κέντρο, τοποθετούνται λωρίδες μαρμάρου, δημιουργώντας ένα απλό σχέδιο στο χώρο.
Σε επιλεγμένα σημεία, στη λογική των ομόκεντρων κύκλων τοποθετούνται καθιστικό, 3 χαμηλά δέντρα και χαμηλά παρτέρια. Για την εξομάλυνση της κλίση της πλατείας, κατασκευάζεται ένα σκαλί από όμοιο υλικό με τα υφιστάμενα σκαλιά του μονοπατιού.
Ο φωτισμός της πλατείας πραγματοποιείται με σεβασμό ως προς τις υφιστάμενες κατοικίες. Οι πεζόδρομοι πλακοστρώνονται και φωτίζονται αντίστοιχα, καθώς και ο ήδη διαμορφωμένος χώρος του μονοπατιού.


ανάπλαση πλατείας Βουδούρη με το Πλατανο την μέση

Γ. πλατεία Δημαρχείου

1.Σηματοδότηση της εισόδου στο κέντρο του οικισμού: πρόταση για κατασκευή κυκλικής διαμόρφωσης που θα φέρει στο κέντρο της έργο τέχνης το οποίο θα συμβολίζει την ιστορία του τόπου. Ο κόμβος που θα κατασκευαστεί θα διαμοιράζει την κίνηση των αυτοκινήτων προς την κατεύθυνση των αθλητικών εγκαταστάσεων της περιοχής και προς το κέντρο μέσω της οδού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου (ήπιας κυκλοφορίας).

2.Δημιουργία οριοθετημένων χώρων στάθμευσης κατά μήκος του μετώπου του Δημαρχείου.

3.Δημιουργία πάρκου – θέασης των οχθών του ποταμού Κηρέα, με  καθιστικούς χώρους και διαδρομή περιπάτου.

4.Οριοθέτηση περιοχής στάσης ΚΤΕΛ και κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου ως χώρου αναμονής.

5.Σηματοδότηση με διαφορετικό υλικό (λευκό μάρμαρο) της εισόδου του Δημαρχείου

6.Πλακόστρωση του δρόμου με κυβόλιθο γκρι και τοξωτές λωρίδες κόκκινου κυβόλιθου που θα είναι ομόκεντρες με την κυκλική διαμόρφωση.


Τέλος, η παρέμβαση πλακόστρωσης στα τμήματα των οδών αποτελεί κυρίως έργο συνεκτικού χαρακτήρα. Προτείνεται η πλακόστρωση των τμημάτων των οδών και των πεζοδρομίων τους, συνεπίπεδα και ενιαία.

Σε όλη την περιοχή ανάπλασης προτείνεται να γίνει υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ.

Η βιοκλιματικού χαρακτήρα ανάπλαση στο κέντρο του οικισμού υποστηρίζεται από την επιλογή φωτιστικών σωμάτων LED, από την ενίσχυση της υπάρχουσας φύτευσης με δέντρα & φυτά από την Ελληνική χλωρίδα, κατάλληλα για το μικροκλίμα της περιοχής και από την επιλογή αντανακλαστικών υλικών (κυβόλιθοι).

Στο σύνολο τους, αυτές οι επιλογές έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη θερμική άνεση στην περιοχή μελέτης, αφού θα υπάρξει μείωση της θερμοκρασίας έως και 3 βαθμούς κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, κάτι το οποίο θα είναι αντιληπτό κατά τις μεσημβρινές ώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.