powered by Surfing Waves

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Σε μαύρο χάλι και ο Βιολογικός της Λίμνης από αμεριμνησία του δήμου

"Δυσοσμίες εξαιτίας του πεπαλαιωμένου  παντορροϊκού δικτύου αποχέτευσης της Λίμνης"

Πέρυσι είχε αποκαλυφθεί από επίσημη αυτοψία ότι ο Βιολογικός καθαρισμός Μαντουδίου δεν λειτουργεί  σωστά και ότι τα λύματα πέφτουν  στην θάλασσα ανεπεξέργαστα. Τώρα σύμφωνα με το τοπικό  μπλόγκ  Λιμνιωτικα   ο νέος δήμαρχος  αποκαλύπτει ότι  ο βιολογικός καθαρισμός  της Λίμνης βρίσκεται σε μαύρο χάλι. Άγνωστη είναι η κατάσταση λειτουργίας  των  βιολογικών καθαρισμών του δήμου στο Αχλάδι  και τους Κουρκουλούς;.

Όπως είχε δημοσιεύσει το Ε.Β. στις 29/5/14 σύμφωνα με στοιχεία της  Bάσης Δεδομένων Παρακολούθησης Λειτουργίας  Εγκαταστάσεων  Επεξεργασίας Λυμάτων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων  ο Βιολογικός καθαρισμός Λίμνης δεν "ικανοποιεί τις απαιτήσεις συμμόρφωσης της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ και της ΚΥΑ 5673/400/1997

Ο Βιολογικός καθαρισμός Λίμνης

Όπως μας ενημερώνει  η παραπάνω σελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων ο βιολογικός   καθαρισμός Λίμνης:
- λειτουργεί από τις 14/4/1994,

-Παντορροϊκού τύπου δίκτυο (δηλ. δικτυο πού συλλέγει και μεταφέρει αδιακρίτως και τα όμβρια και τα λύματα αποχέτευσης  δεν έχει ξεχωριστό δίκτυο για τα βοθρολύματα, εξού και οι οσμές)

- Εξυπηρετεί πληθυσμό αιχμής 1.612 άτομα, έχει σχεδιαστεί να εξυπηρετεί 8.200  άτομα (ι.κ)

-Δέχεται κατά μέσο όρο 540 κυβικά μέτρα λύματα ημερησίως από τα οποία τα 40 κ.μ. είναι βοθρολύματα.

-Η μονάδα παράγει 125 τόνους λυματολάσπης το χρόνο που δεν είναι γνωστό που διατίθεται.

-Η τελευταία δειγματοληψία που έχει κατατεθεί για το βιολογικό καθαρισμό είναι στις 21/12/13. έκτοτε δεν έχει κατατεθεί τίποτα.

Ο βιολογικός Λίμνης όπως και του Μαντουδίου για το μέγεθος τους  είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες το χρόνο και αν τα αποτελέσματα  σε μια από τις δειγματοληψίες δεν  είναι  ικανοποιητικά  τότε οφείλουν να κάνουν 12  δειγματοληψίες ετησίως.  Δεν δημιουργεί έκπληξη ότι η Δημοτική Αρχή Ψαρρού δεν τήρησε τίποτα από όλα αυτά.


Σύμφωνα με τα παραπάνω  στοιχεία της  Βάσης Δεδομένων Παρακολούθησης Λειτουργίας  Εγκαταστάσεων  Επεξεργασίας Λυμάτων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων  ο Βιολογικός καθαρισμός Λίμνης δεν "ικανοποιεί τις απαιτήσεις συμμόρφωσης της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ και της ΚΥΑ 5673/400/1997

Λειτουργεί χωρίς έγκυρη ΑΕΠΟ

Η βαση δεδομένων της ΕΓΥ αποκαλύπτει ότι δεν έχει υποβληθεί  η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ )από τον δήμο. Η  διάρκεια ισχύος των Αποφάσεων έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) είναι  10 έτη , Δηλαδή η συγκεκριμένη ΑΕΠΟ θα πρέπει να είχε  πάρει 3 ανανεώσεις μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες αναζήτησης ανανέωσης της  ΑΕΠΟ που δεν έχει λήξει  για το  βιολογικό καθαρισμό απέβησαν άκαρπες. Πιθανόν, η λειτουργία τοθ βιολογικού Λίμνης να είναι παράνομη.  Για την ανανέωση της ΑΕΠΟ ο δήμος πρέπει να είχε  υποβάλλει στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή από φάκελο ανανέωσης ΑΕΠΟ με τις αναγκαίες τεκμηριώσεις



Κατάσταση του Δικτύου αποχέτευσης Λίμνης

Μελέτη  για την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου λυμάτων του οικισμού της Λίμνης Ευβοίας που είχε  ανετέθη το 2002 από τον Δήμο Ελυμνΐων στα μελετητικά γραφεία Χ. Αφραταίου, Ν. Γούναρη  είχε  διαπιστώσει τα παρακάτω:

"Οπως έχει αναφερθεί, στον οικισμό της Λίμνης έχει κατασκευασθεί δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων το οποίο καταλήγει στην υφιστάμενη κατάσταση  καλύπτει σήμερα το 50% περίπου του οικισμού και έχει κατασκευασθεί σε τέσσερις φάσεις.
1η φάση (1987-88) Κατασκευή συλλεκτήριου παραλιακού αγωγού (διαμέτρου 315 ΡVC), αντλιοστασίου λυμάτων και καταθλιπτικού αγωγού προς βιολογικό καθαρισμό.
 2η φάση (1992)     Τοποθέτηση αγωγών    200 ΡVC σε 2 κάθετους προς τον παραλιακό δρόμους (Aγ. Τριάδα).
3η φάση (1995)      Τοποθέτηση αγωγών  200 PVC σε κάθετους προς τον παραλιακό δρόμους.
4η φάση (2000)      Τοποθέτηση αγωγών 200 ΡVC σε 4 κάθετους προς τονπαραλιακό δρόμους


Το υπόλοιπο τμήμα του οικισμού στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί νέο δίκτυο αποχετεύσεως λυμάτων, αποχετεύει στο παλαιό υφιστάμενο παντορροϊκό δίκτυο. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από ορθογωνικούς αγωγούς που εκβάλουν σε διάφορα σημεία κατά μήκος της παραλίας του οικισμού.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί ρύπανση του άμεσου περιβάλλοντος της Λίμνης, η οποία τους  ερινούς μήνες φιλοξενεί πολλούς επισκέπτες και παραθεριστές.

Το παντορροϊκό δίκτυο θα διατηρηθεί για την αποχέτευση των όμβριων υδάτων του οικισμού, τα αστικά λύματα όμως πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν από αυτό και μέσω ξεχωριστού αποχετευτικού δικτύου να οδηγηθούν στην εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας.
"

Αφόρητη δυσοσμία από υπερχείλιση φρεατίων και έκρηξη βοθρολυμάτων  στο παραλιακό δρόμο της Λίμνης το Μάρτη του 2012 μετά από ανοξιάτικη καταιγίδα (πηγή Ε.Φ.)

Το παντορροΐκό σύστημα φταίει για τις  δυσοσμίες,  ανάγκη για  χωριστικό σύστημα

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη "Τα τελευταία χρόνια, διεθνώς ακολουθείται το χωριστικό σύστημα αποχετεύσεως ενώ το παντορροΐκό συνεχώς εγκαταλείπεται. Για την αποχέτευση της υπό μελέτης περιοχής, προτείνεται επίσης χωριστικό σύστημα και αυτό για τους παρακάτω λόγους:
α) Οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την εφαρμογή του χωριστικού συστήματος επειδή οι βροχοπτώσεις παρουσιάζουν εποχιακή ανομοιομορφία αλλά και ανομοιομορφία σε ένταση και διάρκεια. Σε περίπτωση βροχοπτώσεως με μεγάλη περίοδο επαναφοράς, οι αγωγοί των όμβριων λειτουργούν σε συνθήκες πλήρωσης, ακόμα και υπό πίεση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τμηματικά, την εμφάνιση αντίστροφης ροής (έξοδο υδάτων από τα φρεάτια υδροσυλλογής προς το δρόμο). Στις συνθήκες του παντορροϊκού συστήματος οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι πολύ σοβαρότερες δεδομένου ότι αυτά τα ύδατα θα είναι αναμεμιγμένα με οικιακά λύματα ενώ, στο χωριστικό σύστημα, αποτέλεσμα είναι η κατάκλιση των δρόμων.
β) Τα υδατορεύματα που διέρχονται πλησίον της περιοχής και η θάλασσα, είναι φυσικοί αποδέκτες και ευνοούν την απ' ευθείας εκβολή προς αυτούς των όμβριων ενώ, στο παντορροΐκό, τα όμβρια θα οδηγηθούν στην εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων.
γ) Οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού επιβαρύνονται και με μέρος τουλάχιστον, της παροχής των όμβριων στη1/ περίπτωση του παντορροϊκού συστήματος, με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας.

δ) Στο παντορροΐκό σύστημα έχουμε μεγάλες διατομές και σε περιόδους ανομβρίας έχουμε δυσμενείς συνθήκες ροής, κυρίως στο τριτεύον δίκτυο. Διότι, λόγω της μικρής παροχής ακαθάρτων (για αυτές τις διατομές), θα έχουμε σαν αποτέλεσμα πολύ μικρές ταχύτητες.
ε) Σε σχέση με το παραπάνω, στο παντορροΐκό σύστημα έχουμε δυσοσμίες από τα φρεάτια, που προέρχονται από τα λύματα, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η
κατασκευή σιφονιών δυσχεραίνει τη λειτουργία τους γιατί φράζουν και γιατί απαιτούν τη μόνιμη ύπαρξη νερού μέσα στα φρεάτια, πράγμα σχεδόν αδύνατο για το καλοκαίρι.

στ) Το βασικό μειονέκτημα του χωριστικού συστήματος φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής του. Και αυτό διότι στο παντορροϊκό σύστημα οι διάμετροι των αγωγών θα είναι πολύ λίγο μεγαλύτεροι από τους αγωγούς των όμβριων του χωριστικού συστήματος. Όμως και αυτό το μειονέκτημα του χωριστικού συστήματος αίρεται για δυο κυρίως λόγους:
1.             Στο παντορροϊκό σύστημα έχουμε μεγαλύτερο κόστος συντήρησης και  βέβαια    μεγαλύτερο    κόστος    εγκαταστάσεως    και    λειτουργίας    των εγκαταστάσεων βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων.

2.             Στο χωριστικό σύστημα δεν τοποθετούμε αγωγούς ομβρίων σε όλους τους δρόμους, αλλά μόνο σ' αυτούς που επιβάλλεται από την τοπογραφία της περιοχής.
Κατόπιν όλων αυτών, προτείνουμε σαν σύστημα αποχετεύσεως το χωριστικό σύστημα.
Προτεινόμενα  από την μελέτη έργα αποχέτευσης
Όπως έχει αναφερθεί στα προηγούμενα κεφάλαια, τα προτεινόμενα έργα έχουν σκοπό την επέκταση του δικτύου αποχετεύσεως λυμάτων σε ολόκληρο τον οικισμό της Λίμνης, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου παντορροϊκού δικτύου αποχετεύσεως, το οποίο εκβάλει στη θάλασσα. Με το καινούργιο χωριστικό πλέον δίκτυο αποχετεύσεως τα λύματα θα καταλήγουν προς επεξεργασία στον υφιστάμενο βιολογικό καθαρισμό της Λίμνης. Το παντορροϊκό δίκτυο θα διατηρηθεί για την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων του οικισμού.
Τα υφιστάμενα έργα αποχετεύσεως εξυπηρετούν ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του οικισμού (παραλιακή οδός) και περιλαμβάνουν βέβαια τα απαιτούμενα αντλιοστάσια και τον καταθλιπτικό αγωγό μέχρι τον βιολογικό καθαρισμό. Ακόμα έχουν κατασκευαστεί και συλλεκτήριοι αγωγοί σε μερικές οδούς κάθετα της παραλιακής.
Το τμήμα του οικισμού που θα εξυπηρετηθεί από τα νέα έργα αποτελεί κατά κύριο λόγο το εσωτερικό τμήμα της Λίμνης που έχει χαρακτηριστικό τις έντονες ανηφορικές κλίσεις. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την χρήση αγωγών βαρύτητας, οι οποίοι θα καταλήγουν στους χαμηλότερα ευρισκόμενους υφιστάμενους αγωγούς (παραλιακό συλλεκτήρα ή κάθετους συλλεκτήριους) οι οποίοι θα παραλαμβάνουν τα αποχετευόμενα λύματα.
Στο σύνολο του προτεινομένου δικτύου αποχετεύσεως θα χρησιμοποιηθούν αγωγοί από χλωριούχο πολυβινύλιο (ΡVC) Σ41, διαμέτρου 200. Το ολικό μήκος των νέων προτεινομένων αγωγών είναι 5.634m
."

Τι γίνεται με τους Βιολογικούς Καθαρισμούς Μαντουδίου, Αχλαδίου και Κουρκουλών;

Στις 9/12/13 η Ειδική Γραμματεία Υδάτων απαίτησε   από το δήμο μας να αποστείλει τα λειτουργικά δεδομένα του ΒΙΟΚΑ στο Κυμασι όπως είναι υποχρεωμένη από το νόμο να κάνει. Σήμερα9  μήνες μετά  ο ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου δεν είναι ακόμη καταχωρημένος  στην Βάση Δεδομένων Βάσης Δεδομένων Παρακολούθησης Λειτουργίας  Εγκαταστάσεων  Επεξεργασίας Λυμάτων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων

Εντυπωσιακό είναι και το ότι το σοβαρό θέμα των βιολογικών καθαρισμών ιδιαίτερα μετά την αρνητική αυτοψία της Δ/νσης Δημοσιας Υγείας για το Βιολογικό Μαντουδίου δεν είχει έρθει προς συζήτηση σε κανένα από τα  Δημοτικά Συμβούλια της  περιόδου Ψαρρού


Διαβάστε επίσης



Νέες αυτοψίες σε Βιολογικούς καθαρισμούς Μαντουδίου και Λίμνης και την χωματερή Παρασκευορέματος

ΕΓΥ: Δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις συμμόρφωσης με την νομοθεσία ο Βιολογικός Λίμνης. Τι γίνεται με το βιολογικό στο Κυμάσι;

Φέουδο ο δήμος. Ασυμμόρφωτοι και αμετανόητοι για το Βιολογικό Καθαρισμό. Προβλήματα και στη Λίμνη

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.