powered by Surfing Waves

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Μαντουδιανή μητέρα: "Υποχρέωσες με την εγκληματική σου πράξη τη δεκάχρονη κόρη μου να αντικρίζει αυτό το θέαμα"



 Δεν πέρασε  μια εβδομάδα που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επικύρωσε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ που είχε επιβάλει το υπολιμεναρχείο Καρύστου εις βάρος του καταστηματάρχη που σκότωσε ένα σκυλί χτυπώντας το με καρέκλα στο κεφάλι, στα Νέα Στύρα. Η είδηση είχε προκαλέσει την οργή της φιλοζωικής κοινότητας, η οποία είχε οργανώσει πλήθος διαμαρτυριών έξω από την ταβέρνα, όπου σημειώθηκε το αποτρόπαιο περιστατικό.

Το φρικτό αυτό γεγονός δεν απέτρεψε έναν υπάνθρωπο της διπλανής μας  πόρτας να δηλητηριάσει  σκυλάκια κοντά στο γήπεδο Μαντουδίου την περασμένη Δευτέρα. Η Μαρία Σπαθαριώτου κατηγγειλε το περιστατικό στο Ε.Β. με την παρακάτω συνταρακτική καταγγελία:

"Μεγαλώνω τα παιδιά μου με βασική αρχή στη ζωή τους να σέβονται όλες τις μορφές ζωής του πλανήτη με όλα τους τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες. Η κόρη μου το καλοκαίρι βρήκε σε ένα κάδο σκουπιδιών και μάλιστα μέσα σε σακούλα κλειστή πέντε κουταβάκια και επειδή είναι παιδί με συνείδηση τα πήρε και τα μεγάλωσε παίζοντας μαζί τους κάθε μέρα τα ταΐζε τα έπλενε και τα φρόντιζε μαζί με τους φίλους της. Τους είχαν φτιάξει και σπιτάκι κοντά στο ποτάμι. Είχαν δώσει όνομα σε κάθε σκυλάκι και όλα είχαν από ένα λουράκι!  Μερικά από τα κουτάβια είχαν την τύχη να πέσουν σε χέρια καλών ανθρώπων που τα πήραν κοντά τους! 

Κάποιος λοιπόν άνθρωπος δεν ξέρω τώρα, γυναίκα δεν νομίζω να το έκανε, άντρας πάλι δεν θα είναι, για να κάνει κάτι τέτοιο σε άκακα ζωάκια που μόνο αγάπη είχαν να δώσουν, μάλλον θα είναι ανδρείκελο ή ανδράποδο, θεώρησε λοιπόν σωστό να ρίξει στα σκυλάκια φόλα. Αν κάποιος δεν έχει θέση στο πλανήτη αυτός είσαι εσύ και αυτοί που κάνουν τέτοια !! 

Θες να δοκιμάσεις φόλα να δεις τι ωραίος θάνατος είναι ;;;;;; Υποχρέωσες με την εγκληματική σου πράξη τη δεκάχρονη κόρη μου να αντικρίζει αυτό το θέαμα όταν πήγε να τα ταΐσει και να περάσει ψυχική οδύνη! Αν μάθω ποιος το έκανε όχι μόνο θα τιμωρηθεί για την εγκληματική του πράξη αλλά θα του κάνω μήνυση για την ψυχική οδύνη που υπέστη η κόρη μου!!  Ελπίζω να μην υπάρξει άλλη φορά κάτι τέτοιο."

φωτογραφίες από τα σκυλάκια που δηλητηριάστηκαν

φωτογραφίες από τα σκυλάκια που δηλητηριάστηκαν



Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση φόλας

Επειδή συμβαίνει, όσο βάρβαρο κι αν είναι, θα πρέπει εξαρχής να τονίσουμε ότι η πιο δραστική αντιμετώπιση είναι η πρόληψη . Το ζώο δεν θα πρέπει να φάει τη φόλα !

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΟΛΑ

Τι είναι, όμως η φόλα ; Κάθε τι που με την κατάποσή του είναι σε θέση να προκαλέσει δηλητηρίαση ή γενικότερα πρόβλημα στην υγεία του ζώου, ονομάζεται «φόλα». Για να προσελκυστεί ένα ζώο ώστε να φάει κάποια φόλα, χρειάζεται το δηλητήριο να καλυφθεί, οπτικά και γευστικά, από κάποιο νόστιμο φαγητό ή λιχουδιά, όπως ωμό κρέας, μπιφτέκι, φαγητό σε κονσέρβα και άλλα.
Σχηματικά, θα μπορούσε κανείς να ταξινομήσει τις φόλες ως εξής : Φόλες που περιέχουν χημικά ή τοξικά δηλητήρια ή φαρμακευτικές ουσίες. Εδώ ανήκουν π.χ. η βαρφαρίνη (αντιπηκτικό του αίματος που περιέχεται σε ποντικοφάρμακα), οργανοφωσφορικές ενώσεις (που περιέχονται σε εντομοκτόνα σε υγρή μορφή ή σε σκόνη) ή στρυχνίνη, κ.α. Φόλες που περιέχουν λεπτοθρυμματισμένα γυαλιά.

Η ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

Το τι προκαλεί η φόλα στο ζώο που θα τη φάει εξαρτάται, βεβαίως, από το είδος της. Αν το ζώο φάει κάποιο δηλητήριο παθαίνει γαστρεντερίτιδα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αρχικά εμέτους και στη συνέχεια διάρροια, πολλές φορές αιμορραγική. Επίσης μπορεί να παρουσιάσει απλά σιελλόροια, σμίκρυνση της κόρης του οφθαλμού, έντονη δακρύρροια ή και κώμα.

Αν το δηλητήριο είναι «ήπιο» ως προς την τοξικότητά του, αλλά το ζώο έχει φάει μεγάλες ποσότητες από αυτό, τότε πιθανότατα θα πεθάνει αμέσως, παρουσιάζοντας μόνο ακατάσχετους εμέτους, χωρίς να προλάβει να κάνει διάρροιες. Αν όμως φάει μικρή ποσότητα από κάποιο δηλητήριο, και μάλιστα όταν αυτό δεν είναι τόσο ισχυρό, άρα και άμεσα θανατηφόρο, τότε η τοξική ουσία του δηλητηρίου αυτού απορροφάται από το έντερο του ζώου και προκαλεί βλάβες, ανεπανόρθωτες πολλές φορές, σε διάφορα όργανα όπως π.χ. στο ήπαρ, στους νεφρούς, στο αιμοποιητικό σύστημα και άλλα.

Ετσι ενδέχεται να φάει κάποιο ζώο ένα δηλητήριο σήμερα και να πεθάνει από αιμορραγία μετά 2 εβδομάδες, αν π.χ. έχει φάει ποντικοφάρμακο. Όπως επίσης μπορεί να δηλητηριαστεί σήμερα από κάποιο οργανοφωσφορικό και να πεθάνει μετά 1-2 μήνες, από νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια. Στην περίπτωση που ένα ζώο φάει μία φόλα που κρύβει μέσα της θρυμματισμένα γυαλιά, τότε θα παρουσιάσει αμέσως αιμορραγικούς εμέτους και διάρροιες και είναι πολύ πιθανό να πεθάνει πολύ σύντομα από αιμορραγία.

ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ……

Στην περίπτωση που δυστυχώς ο σκύλος μας υποκύψει στη «λιχουδιά» του δρόμου, τότε πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής. Όταν ένα ζώο φάει κάποιο δηλητήριο ή κάποια φόλα γενικότερα, το πρώτο σύμπτωμα που παρουσιάζει συνήθως είναι ο έμετος. Αμέσως λοιπόν πρέπει να ανησυχήσετε και να υποπτευτείτε ότι το ζώο σας έχει ενδεχομένως δηλητηριαστεί. Κατ’ αρχάς μην προσπαθήσετε να σταματήσετε εκείνη την στιγμή του αρχικούς εμέτους του ζώου. Με αυτούς θα ανακουφιστεί άμεσα από το δηλητήριο, αφού θα το αποβάλει σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό. Απεναντίας μάλιστα, και ειδικά αν δείτε το ζώο σας ότι έφαγε ή τρώει κάτι ύποπτο που μοιάζει με φόλα, πρέπει να του προκαλέσετε εμετό για να το ανακουφίσετε αλλά και για να το σώσετε ενδεχομένως. Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ωστόσο, ότι αν το ζώο παρουσιάζει έντονα νευρολογικά συμπτώματα όπως τρέμουλο, ζάλη ή βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, καλό θα ήταν να μην του προκαλέσετε έμετο, γιατί μπορεί να προκληθεί, σ' αυτή την περίπτωση , εισροφητική βρογχοπνευμονία.

Ο τρόπος που μπορείτε να προκαλέσετε έμετο στο ζώο σας είναι αρκετά απλός. Παρασκευάζετε αμέσως ένα «αηδιαστικό» διάλυμα, σε ικανοποιητική ποσότητα, και το δίνεται έστω και με τη βία να το καταπιεί, με το κουτάλι ή ακόμα και με μία σύριγγα 20ml (χωρίς τη βελόνα βεβαίως). Το διάλυμα αυτό αποτελείται από χλιαρό νερό (1/2 – 1 ποτήρι) με 1-2 κουταλιές σούπας αλάτι, αρκετό ξύδι και λεμόνι. Αφού το ζώο σας κάνει εμετούς, οπότε έχει απαλλαχθεί και ανακουφιστεί αρκετά από το δηλητήριο και βεβαίως αν δεν κάνει τελικά εμετό, πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρο για βοήθεια. Η μεταφορά του ζώου πρέπει να γίνει ήρεμα και χωρίς έντονους ερεθισμούς, για αυτό καλό θα ήταν να σκεπασετε το ζώο έτσι ώστε να μην ενοχλείται από το έντονο φως.

Λάβετε υπόψη σας ότι ένα σαφές και πλήρες ιστορικό στον κτηνίατρο αποτελεί υπερπολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια διάσωσης του ζώου. Επίσης πολύ σημαντική είναι και η προσκόμιση του ίδιου του δηλητηρίου, αν είναι δυνατή. Βεβαίως πολλά ζώα τελικά πεθαίνουν είτε γιατί έχουν φάει μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου είτε γιατί αυτό είναι αρκετά ισχυρό. Μεγάλο ρόλο παίζει η καθυστέρηση προσκόμισης στον κτηνίατρο, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αντίδοτα για όλα τα δηλητήρια.



Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα) προκειμένου να αποβάλει το δηλητήριο. Σύμφωνα με την κτηνίατρο κα Ράνια Μιχαήλ, όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί αν περάσουν 4 ώρες από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα και δεν έχει προκληθεί εμετός, τότε το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα. Μόλις το ζώο κάνει εμετό, αμέσως πρέπει να γίνει μια ένεση ατροπίνης (0,2 mm στο κιλό ζώου), την οποία κάθε φιλόζωος ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να έχει προκαταβολικά στο σπίτι του για την άμεση αντιμετώπιση της φόλας. Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του

Αφού κάνετε ότι μπορείτε για να σώσετε το ζώο, κάντε 
άμεση καταγγελία μαζί με κάποιον άλλο μάρτυρα, στην αστυνομία και να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Ακόμα αναφέρετε το γεγονός και στον τοπικό Δήμο και πιέστε τους να λάβουν μέτρα. Σύμφωνα με το νόμο 3170/2003 η οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση ή εγκατάλειψη ζώου τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι και 1.500 ευρώ ή και ποινή εξάμηνης φυλάκισης. Μπορεί να εκδικασθεί με Αυτόφωρη διαδικασία μέσα σε 48 ώρες. Ωστόσο, μπορείτε ενδιάμεσα να δώσετε την δηλητηριασμένη τροφή – αποδεικτικό για τοξικολογική εξέταση.
Σε κάθε περίπτωση επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός και αναφέρετέ το και στον Δήμο σας. Και αν είστε σίγουροι για το άτομο που δηλητηρίασε το ζωάκι σας μπορείτε να κινηθείτε και δικαστικά. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site του Φιλοζωικού Σωματείου Β. Ευβοιας "Ήρα"  που δραστηριοποείται στο δήμο μας και μπορεί να βοηθήσει  Τέλος, διαδώστε το!  Μην αφήσετε να υπάρξουν άλλα ζωάκια θύματα στην περιοχή σας.




 πηγή: Ελευθεροτυπία  και  cura-animalis.gr







0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.