powered by Surfing Waves

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Κανονισμός πρασίνου, δενδροφύτευση ακτών και κάλυψη των δεξαμενών και αποθηκών στο Κυμάσι με κουρτίνα πρασίνου

από kireas.org

Κανονισμός Πρασίνου ,δενδροφύτευση ακτών και οπτική απόκρυψη δεξαμενών και αποθηκών στο Κυμάσι


Ο Kireas.org απέστειλε σήμερα στην νέα δημοτική αρχή Καλυβιώτη προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της παρακάτω προτάσεις


1. Πρόληψη, πάταξη, καταδίκη και αποκατάσταση αυθαίρετης κοπής δένδρων και καταστροφής πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου
2. Δενδροφύτευση των ακτών του Δήμου με ενδημικά είδη
3 Δενδροφύτευση για οπτική απόκρυψη των βιομηχανικών λειψάνων στην παραλία Κυμασίου


Κύριε Δήμαρχε,


Ο σύλλογός μας έγινε δέκτης καταγγελιών για αυθαίρετη κοπή δένδρου από ιδιώτη στον αναπλασμένο από το Δήμο χώρο της παραλίας της Αγίας Άννας. Τόσο η προκλητική αυτή πράξη όσο και η αδράνεια της απελθούσης Δημοτικής Αρχής έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένη οργή στη τοπική κοινωνία και έχουν θορυβήσει τον τοπικό τύπο. Είναι γνωστό στους κατοίκους ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει τέτοιου είδους ενέργειες, χωρίς να έχουν όμως καταγγελθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία της παραλίας της Αγίας Άννας να έχουν απομακρυνθεί ή κοπεί τα φυτά της ανάπλασης του δήμου και στην θέση τους να φυτρώνουν τραπεζόκαθίσματα. Παρόμοιες αυθαιρεσίες παρατηρούνται και σε άλλες παραλίες, εξαιτίας ενός συνδυασμού κακής φροντίδα και αστυνόμευσης από το δήμο αλλά και ασυνειδησίας ορισμένων.

Κατανοούμε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων σας έρχεστε να αντιμετωπίσετε μια σειρά από πολύ σοβαρότερα και περισσότερο επείγοντα προβλήματα που κληρονομείτε, η επικαιρότητα όμως του θέματος και η εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα φέρνουν στο προσκήνιο την ανυπαρξία ενός κανονιστικού πλαισίου καθώς και την αδυναμία και απροθυμία του Δήμου να διαχειριστεί τέτοιου είδους αυθαιρεσίες σε κοινόχρηστους χώρους. Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε να συζητηθούν τα παρακάτω στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα αρμόδια όργανα του δήμου.




Κανονισμός πρασίνου

Εκτός από τα άμεσα μέτρα για αποκατάσταση της ζημιάς, θα πρέπει να γίνει διερεύνηση της υπόθεσης και επιβολή των νόμιμων κυρώσεων στον υπεύθυνο ώστε να αποθαρρυνθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.
Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου κανονισμού πρασίνου για το Δήμο μας.

Προτείνουμε ο κανονισμός πρασίνου μεταξύ άλλων θα πρέπει να προβλέπει ότι η κάθε απώλεια πρασίνου θα πρέπει να αποκαθίσταται από τους υπαίτιους βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και της αρχής της αντιστάθμισης. Θα πρέπει να υπάρχει επιβολή προστίμων σε όσους αυθαίρετα προκαλούν καταστροφή στα δέντρα και στο πράσινο ικανών να αποθαρρύνουν και να καταστείλουν τέτοιες ενέργειες στο μέλλον.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να θέτει τις προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας για κοπή, αφαίρεση, καταστροφή ή απομάκρυνση δέντρου και να απαγορεύει επιβλαβείς ενέργειες όπως διασπορά στο έδαφος αλάτων, οξέων, ελαίων ή άλλων χημικών, τοποθέτηση καλωδίων ή και πινακίδων πάνω στα δέντρα κλπ.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα στην παραλία της Αγίας Άννας, σε περίπτωση αδυναμίας του Δήμου να αποκαταστήσει την ζημιά που προκλήθηκε και να αντικαταστήσει το δένδρο που κόπηκε, ο σύλλογος μας ζητά την άδεια σας να προβεί με δικά του έξοδα σε φύτευση νέου δένδρου.



Δενδροφύτευση ακτών του δήμου

Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων στην κοπή του δένδρου αναδεικνύουν την αξία αυτών των δένδρων για του δημότες. Ο Δήμος οφείλει να αποκαταστήσει το καταστραμμένο πράσινο και να επεκτείνει την δενδροφύτευση πέρα από του χώρους ανάπλασης με ενδημικά αλόφυτα είδη των ακτών του Δήμου (παραλία Αγίας Αννας, Φραγκάκη, Κρύα Βρύση , Κυμάσι κλπ.) κατά μήκος των παραλιακών δρόμων ώστε το τοπίο αλλά και οι παραλίες να γίνουν πιο ευχάριστες και ελκυστικές στους λουόμενους που αναζητούν την δροσιά της φυσικής σκιάς τους. Η δενδροφύτευσε πέρα από την αισθητική αναβάθμιση μπορεί να αποτελέσει φυσικό φράγμα σε τυχόν σκόνη και θορύβους που προκαλούνται από την κίνηση αυτοκινήτων στους παραλιακούς χωματόδρομους.
Το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν είναι μεγάλο δεδομένου ότι ο Δήμος διαθέτει μηχανήματα και προσωπικό και σαφώς θα είναι προς όφελος όλων των δημοτών, επισκεπτών και των φιλοξενούμενων της περιοχής.



 

Δενδροφύτευση για οπτική απόκρυψη των βιομηχανικών λειψάνων στην παραλία Κυμασίου

Με τις προοπτικές βελτίωσης της τουριστικής κίνησης που δίνει η πετυχημένη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Βόρειες Σποράδες είναι απαραίτητη η αισθητική αναβάθμιση του χώρου υποδοχής των τουριστών στην παραλία Κυμασίου. Προτείνουμε δενδροφύτευση (διπλή σειρά με υψηλά δέντρα και θάμνους) περιμετρικά των εγκαταλειμμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο Κυμάσι (δεξαμενές μαζούτ, αποθήκες και εγκαταστάσεις Παπαστρατή) στο παραλιακό μέτωπο και το δρόμο προς το λιμάνι Μαντουδίου. Αφενός για την οπτική απόκρυψη των εγκαταστάσεων και αφετέρου για τη γενικότερη αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.


Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας και αναμένουμε με προσδοκία την απάντηση σας

 kireas.org

Η παραλία Κυμασίου  γυμνή από δένδρα

παραλία Κυμασίου
Η πρώτη εικόνα του δήμου για τον επισκέπτη από τις Σποράδες



0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.