powered by Surfing Waves

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Μέχρι την Δευτέρα 29/9 πρέπει ο δήμος να υποβάλει το φάκελο για την ΒΙΠΕ στο Συμβούλιο Επικρατείας



Η δικάσιμος για την υπόθεση της ΒΙΠΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η 29/10/14. Τα περιθώρια παρέμβασης του δήμου είναι στενά σύμφωνα με τη διαδικασία εκδίκασης προσφυγών ακύρωσης στο ΣτΕ που μας έστειλε σχολιαστής.  Δεν είναι γνωστό τι στοιχεία έχει αποστείλει στο ΣτΕ η Δημοτική Αρχή Ψαρρού και αν η νέα Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει την απόσυρση τους. Ακολουθεί το σχόλιο.



Από τους Σχολιαστές του Ε.Β.



Η προθεσμία υποβολής στο Συμβούλιο Επικρατείας που έχει ο δήμος είναι μέχρι την Δευτέρα 29/9/14. το ότι ο κ. Καλυβιώτης δεν ήθελε το ψήφισμα την Τετάρτη δημιουργεί βάσιμες υποψίες. Το συμβούλιο επικρατείας έχει στα χέρια του το φάκελο Ψαρρού και με αυτό θα κάνει την εισηγηση του εκτός και αν κάνει κάτι η νέα δημοτική αρχή μέχρι την Δευτέρα


Το Δημόσιο ή άλλο δημόσιο νομικό πρόσωπο (δηλαδή ο δήμος), στο οποίο κοινοποιήθηκε η αίτηση ακυρώσεως έχει υποχρέωση να στείλει στον εισηγητή της υπόθεσης, τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από τη δικάσιμο έκθεση για την υπόθεση και τον σχετικό φάκελλο. Η έκθεση πρέπει να περιέχει τις απόψεις της Διοίκησης για κάθε έναν από τους προβαλλόμενους λόγους και να διευκρινίζει σαφώς τα αντίστοιχα πραγματικά περιστατικά.

Για το ενδεχόμενο παράλειψης ή καθυστέρησης της Διοίκησης (δήμου) να στείλει τον
φάκελλο της υπόθεσης στο ΣτΕ ή να παράσχει τις πληροφορίες που ζητήθηκαν, οπότε καθυστερεί η εκδίκαση της αίτησης ακυρώσεως , προβλέπεται ρητώς ειδικό πειθαρχικό αδίκημα των αρμόδιων για την εκτέλεση των υποχρεώσεων αυτών υπαλλήλων. Το ΣτΕ μπορεί να εκδώσει και προδικαστική απόφαση, με την οποία μπορεί να διατάσσει την Διοίκηση να στείλει τον φάκελλο ή τις πληροφορίες που ζητήθηκαν. Εάν η διοικητική αρχή εξακολουθεί να μη στέλνει τον φάκελλο της υπόθεσης, δημιουργείται τεκμήριο ότι συνομολογεί τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία αναφέρει ο αιτών.

Κατά τη διάρκεια της προδικασίας, οι αντίδικοι μπορούν να λάβουν γνώση του φακέλλου της υπόθεσης και να ανταλλάξουν απόψεις με τον βοηθό εισηγητή και τον εισηγητή, καθώς και να υποβάλουν στοιχεία και υπομνήματα.

Πριν από τη δικάσιμο, κάθε διάδικος μπορεί, κατά την κρίση του, να υποβάλλει υπομνήματα, στα οποία αναπτύσσει τους ισχυρισμούς του ή με τα οποία προσκομίζει νέα κρίσιμα στοιχεία για συμπλήρωση του φακέλλου της υπόθεσης. Ετσι ο διάδικος, που έχει ασκήσει το ένδικο βοήθημα αναπτύσσει επιχειρήματα για την υποστήριξη των λόγων ακυρώσεως της προσφυγής, τα οποία περιλαμβάνονται στο αντίστοιχο δικόγραφο που έχει και θέσει. (ΣτΕ 1644/1997)

Ο βοηθος εισηγητής όσο και ο εισηγητής συντάσσουν εμπεριστατωμένη έκθεση (που συνήθως ονομάζεται εισήγηση), στην οποία, εκτός από τα στοιχεία της υπόθεσης, αναφέρεται και η αιτιολογημένη γνώμη τους. Η εισήγηση περιέχει το ιστορικό της υπόθεσης και τα ζητήματα που προκύπτουν και εξετάζει το παραδεκτό του ένδικου βοηθήματος και τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως ή αναιρέσεως, καθώς και τους λόγους που εξετάζονται αυτεπαγγέλτως.

Το βραδύτερο 15 «πλήρεις» ημέρες πριν από την συζήτηση, εκείνος που άσκησε το ένδικο βοήθημα μπορεί να προβάλει πρόσθετους λόγους ακυρώσεως ή θεμελίωσης της προσφυγής, συναφείς προς τους λόγους που έχουν ήδη προβληθεί με το εισαγωγικό δικόγραφο ή νέους.

Μετά την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης από τον αρμόδιο σχηματισμό του ΣτΕ, είναι απαράδεκτη η υποβολή πρόσθετων λόγων, είτε στον ίδιο είτε στον ανώτερο σχηματισμό που παραπέμφθηκε η υπόθεση λόγω σπουδαιότητας και όχι λόγω αρμοδιότητας (ΣτΕ 2325/1984, 2212/1993).

Σε δίκη σχετική με αίτηση ακυρώσεως μπορεί να παρέμβει και πρόσωπο που είναι τρίτο σε σχέση με τους αρχικούς διαδίκους, το οποίο με την άσκηση της παρέμβασης γίνεται διάδικος. Η παρέμβαση ασκείται με δικόγραφο, που κατατίθεται στη γραμματεία του ΣτΕ και κοινοποιείται με την επιμέλεια του παρεμβαίνοντος, σε επίσημο αντίγραφο στους διαδίκους, το βραδύτερο 6 «πλήρεις» ημέρες πριν από τη συζήτηση.

Με τον όρο «πλήρεις» νοείται ότι στην προθεσμία δεν περιλαμβάνονται οι ημέρες κατάθεσης και κοινοποίησης καθώς και η μέρα της συζήτησης.

Κατά το στάδιο της προδικασίας, καθώς και στο ακροατήριο πριν από τη συζήτηση, εκείνος που άσκησε το ένδικο βοήθημα μπορεί να παραιτηθεί από αυτό. Η παραίτηση κατά την προδικασία γίνεται με δήλωση που κατατίθεται στη γραμματεία του ΣτΕ ή με δήλωση σε συμβολαιογράφο, που περιέρχεται στο ΣτΕ πριν από την τελική συζήτηση. Στο ακροατήριο η παραίτηση γίνεται προφορικά.

πηγή: http://www.greeklaws.com/pubs/uploads/945.pdf

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.