powered by Surfing Waves

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Τζάμπα παιδευόμαστε και διαχωρίζουμε τα σκουπίδια. Δεν λειτουργεί η ανακύκλωση στο δήμο μας


Σύμφωνα  με το τοπικό μπλογκ Λιμνιώτικα σε μία πρωτοφανή καταγγελία προχώρησε ο νεος Δήμαρχος "η ανακύκλωση των σκουπιδιών δεν γίνεται". Όλων των ειδών οι κάδοι καταλήγουν στο ΧΥΤΑ Ιστιαίας,".
  Τι και εάν οι περισσότεροι από τους πολίτες, καθόμαστε και κάνουμε διαλογή των οικιακών σκουπιδιών, πριν τα πετάξουμε στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης.
Φαίνεται πως τζάμπα ο κόπος μας, αφού η Δημοτική αρχή Ψαρρού, μας ενέπαιζε τόσα χρόνια.

Για ποιο λόγο πληρώνουμε Εισφορά Ανακύκλωσης;

Σύμφωνα με την Απόφαση των Υπουργείων ΚΥΑ 112145/16-12-2004 υποχρεούνται πλέον σε καταβολή Εισφοράς Ανακύκλωσης (στον ή στους Φορείς Ανακύκλωσης) οι παραγωγοί ή εισαγωγείς Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Eίναι υποχρεωτική η αναγραφή της εισφοράς ανακύκλωσης στα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων. Την Εισφορά Ανακύκλωσης την επιβαρύνεται ο τελικός καταναλωτής και οι εταιρίες που πραγματοποιούν χονδρικές πωλήσεις οφείλουν να την επιβαρύνουν «διακριτά» στην Τιμολόγηση τους.  Vς πολίτες πληρώνουμε εισφορά ανακύκλωσης, διότι tο κόστος ανακύκλωσης έχει καταστεί υψηλότερο από την αξία των δευτερογενών πρώτων υλών που προκύπτουν από την ανακύκλωση πού οφείλεται : στην πτώση τιμών των μετάλλων από τον Σεπτέμβριο 2008, την αύξηση λειτουργικού κόστους των νόμιμων εταιρειών ανακύκλωσης και το κόστος διαχείρισηςτων υπολειμμάτων από την επεξεργασία
Βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, μέχρι το 2020 πρέπει το 50% των απορριμμάτων να ανακυκλώνεται (σ.σ. η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα “κολλημένη” στο 15%). Από το 2015 πρέπει να υπάρχουν τέσσερα “ρεύματα” χωριστής διαλογής (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό). Ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει αυτό το σύστημα είναι ή να γίνεται η διαλογή στο σπίτι από τους πολίτες, με σακούλες διαφορετικού χρώματος, όπως λ.χ. στο Βέλγιο, ή να χρησιμοποιούνται “έξυπνοι” κάδοι».

Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη λάβει την πρώτη «κρούση» από την Κομισιόν για την αναποτελεσματική λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ειδοποίηση ότι πρόκειται να ξεκινήσει η προδικαστική διαδικασία (που καταλήγει στην παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο). . «Το σύστηματων μπλε κάδων  δεν είναι “έξυπνο”. Κανονικά οι κάδοι θα έπρεπε να διαθέτουν ξεχωριστές εγκοπές, να κλειδώνουν, να μη συλλέγονται από κοινά απορριμματοφόρα. Ο πολίτης δεν θα πεισθεί να διαχωρίσει τα απορρίμματα αν δεν είναι σίγουρος για την ορθή λειτουργία της ανακύκλωσης». Επιπλέον, το σύστημα των μπλε κάδων λειτουργεί με μονοπωλιακό τρόπο.

Την εποχή αυτή, τα ευρωπαϊκά όργανα συζητούν την αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με σκοπό να θέσουν νέους στόχους για το 2020, το 2025 και το 2030.

Οπως αναφέρει ο Julius Langendorff από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ανάμεσα στους στόχους που συζητούνται είναι η μείωση της ταφής απορριμμάτων στην Ε.Ε. κατά τουλάχιστον 50% έως το 2020. Τέλος, εξετάζεται και η αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα ειδικά ρεύματα αποβλήτων. Έντυπη

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.