powered by Surfing Waves

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Έχει αλλάξει άρδην η ανθρωπογεωγραφία των αιρετών μετά τις δημοτικές εκλογές




Έχει αλλάξει άρδην η ανθρωπογεωγραφία των αιρετών μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, καθώς οι 212 από τους 325 δημάρχους που εξελέγησαν, ήτοι ποσοστό 65,3%, είναι νεοεκλεγμένοι.

Από τους απερχόμενους δημάρχους, έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα οι 238 και επανεξελέγησαν οι 112 (34,5%), ενώ οι 116, ένας στους δύο υποψήφιους, δεν επανεκλέχτηκαν. Οι 41 από τους 112 ( 1 γυναίκα) είχαν εκλεγεί τουλάχιστον μία φορά δήμαρχοι στις δημοτικές εκλογές 1998-2006, διετέλεσαν δηλαδή δήμαρχοι σε «καποδιστριακούς» δήμους.

Επίσης αύξηση της τάξης του 50% περίπου, έχουμε και στον αριθμό των γυναικών- δημάρχων. Εκλέχτηκαν 15 γυναίκες δήμαρχοι, 6 την πρώτη και 9 τη δεύτερη Κυριακή, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2010 είχαν εκλεγεί 8 γυναίκες δήμαρχοι.

Σε 74 δήμους (ποσοστό 35% περίπου) στους οποίους έγιναν εκλογές τη β΄ Κυριακή, σημειώθηκε ανατροπή της σειρά των υποψήφιων συνδυασμών. Σε αυτούς τους δήμους, δηλαδή, εξελέγη δήμαρχος ο δεύτερος στη σειρά υποψήφιος με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της α΄ Κυριακής. Η ανατροπή αυτή έγινε σε δήμους όλων των Περιφερειών πλην του Νοτίου Αιγαίου.

Σε ότι αφορά τις θητείες των δημάρχων που επανεξελέγησαν, δέκα δήμαρχοι έχουν πέντε θητείες στο ενεργητικό τους, έντεκα δήμαρχοι τέσσερις, είκοσι τέσσερις δήμαρχοι τρεις, σαράντα ένας δήμαρχοι δύο και εξήντα εννέα δήμαρχοι μία προηγούμενη θητεία.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται σε μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Α.Ε. Μελέτη ΕΕΤΑΑ

0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα βίντεο youtube ή μια εικόνα στο σχόλιό σας, χρησιμοποιήστε (με αντιγραφή/επικόληση, copy/paste) το κωδικό: [img] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΕΔΩ [/img] για την ανάρτηση εικόνων και [youtube] ΒΑΛΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟ YouTube-VIDEO ΕΔΩ [/youtube] για τα βίντεο YouTube
ΣΗΜ. Οι διαχειριστές του ΕΒ δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για τα σχόλια τρίτων σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 13 του ΠΔ 131/2003.